Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С по-голям бюджет ще се обучават 44 000 младежи в процедурата "Студентски практики 2"

Управляващият орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ обяви началото на второто издание на изключително популярната процедура „Студентски практики 2“. Тя отново е с конкретен бенефициент - МОН. Бюджетът ѝ е в размер на 46 млн.лв., а целта - да подобри практическите умения на студентите в зависимост от нуждите на пазара на труда, както и да укрепи връзките и партньорствата между висшите училища и работодателите. Отделеният бюджет е с 10 млн. лв. повече от миналата година.

44 000 е прогнозният брой студенти, които ще могат да се възползват от процедурата. От тях в педагогически науки - 6000, технически специалности - 7000, природни науки, математика и информатика - 2700. Младежите ще получат практически опит в реална работна среда, което ще им помогне да намерят мечтаната работа в бъдеще.

Снимка: Луиза Лазарова„Над 99% от студентите, участвали в предходния етап на проекта, са доволни от проведеното обучение и смятат, че практиката в реална работна среда е крайно необходима за тяхната бъдеща реализация. Около 20 % от участващите пък получиха предложения за работа в съответните компании, след участието си в процедурата“ - коментира Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж".
До 22 август се очаква конкретният кандидат МОН да подаде проектно предложение. Следва оценка на постъпилия проект и сключване на договор. Реалното изпълнение на „Студентски практики 2“ може да стартира в началото на 2020 г. След началото на програмата, студентите ще могат да кандидатстват през информационната система за управление и наблюдение.  

„Икономическият растеж на България оказва положително въздействие върху пазара на труда, ясно се чувства недостиг на работна ръка, но и липсата на умения. „Студентски практики 2“ има за цел да подобри практическата подготовка на учащите, а също така да им помогне да преодолеят стреса от намирането на първа работа“ - каза още Гератлиев.

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ работи и върху проекта „Подкрепа за дуалната система на обучение“, който е насочен към учениците в професионалните гимназии и техния практически опит извън класната стая.

Чуйте повече по темата в интервюто на Луиза Лазарова с Кирил Гератлиев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Летен базар на изкуствата и творческите занаяти” привлича столичани

В празничния 15 август ще се проведе издание на “Летен базар на изкуствата и творческите занаяти”. От 11.00 до 19.00 ч. и на 16 август, столичани могат да се разходят до Централните хали, където ще се проведе базарът. “Лятото е много хубав сезон. Има повече бижута, повече летни, по-цветни неща с които можем да си създадем едно много красиво настроение”,..

публикувано на 14.08.20 в 18:16

"Рибарят" на Джон Ланган - космически ужас с мрачни фолклорни елементи

В духа на романите на Лъвкрафт и Стивън Кинг и суровите творби на Кормак Маккарти, на български език вече може да откриете "Рибарят" от Джон Ланган. Критиците я определят като несравнима по своя размах книга и пример за съвременна хорър епика, която изцяло ни покорява, докато я четем. Става дума за съвременна жанрова литература, в която са съчетани..

публикувано на 14.08.20 в 17:50

"Имот под наем, без наем" запазва живота на село

Всеки иска да притежава къща или вила по морето или в планината, но не всеки разполага с такава. В същото време в много села, обезлюдени през годините на прехода, къщите се рушат, останали без стопани, които да ги поддържат. Именно желанието за стопанисване на такава къща и нуждата от грижа за имота, са в основата на идеята на фейсбук групата “Имот..

публикувано на 14.08.20 в 17:08

Чистят речни корита, дерета и отводнителни канали в София

Почистени са 82 участъка от речните корита на територията на София, отчитат от Столичната община. В момента се почистват части от реките: Косана в район "Панчарево", река Слатинска в район "Подуяне", река Боянска бара кв. „Бояна“, река Аджибарица след „Симеоновско шосе“, река Подгумерска в район "Нови Искър". По-рано екипите са премахнали..

публикувано на 14.08.20 в 15:53
Правена преди 100 години фурна за хляб в кюстендилското село Раждавица е възстановена и работи отново.

Пекат Богородичния хляб в 100-годишната фурна в Раждавица

Богородичен хляб се замесва и пече в 100-годишната фурна на село Раждавица. Питите ще бъдат показани утре на големия кюстендилски празник Панагия. Специфичното при тях е, че за замесването им се носи "мълчана" изворна вода.  Борислав Крумов от сдружение “Роден край” разказа пред Радио София как е била укрепена автентичната фурна, в която могат..

публикувано на 14.08.20 в 15:50

Новата учебна година няма да може без дистанционни форми

Наближава новата учебна година, но епидемията от Covid-19 още не е затихнала и в семейства и училища резонно се поставя въпросът как ще се учи . „Надяваме се на присъствен старт на учебната година, на традиционната форма на обучение. Децата се справиха и завършиха предната учебна година, но преживяха огромен стрес, особено тези в седми и в 12-и..

обновено на 14.08.20 в 15:16

Притеснителна ли е намалялата двигателна активност на децата

2020 година ни изненада с много неочаквани събития. Едни от тях са социалната изолация и забраната да се събираме с много хора на едно място. Възрастните някак по- лесно възприеха наложените ограничения, но за децата това беше голямо предизвикателство. Невъзможността да се виждат със своите приятели в училище, да тичат, скачат и играят оказва..

публикувано на 14.08.20 в 14:24