Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страница 26

Дневникът на една софиянка: Какво да правим с ръцете си?

| обновено на 30.08.19 в 15:39

Докато пиша на ръка Дневника, драги мои, се чудя какво най-много ограбва ежедневието ни в този така модерен начин на живот? Изникват в съзнанието ми различни възможности: фалшът в социалните мрежи, свръхконсумацията, мултитаскването, повсеместната загуба на смисъл…

И понеже човек сам извиква темите си, във фийда ми се появи една мисъл на Киану Рийвс (чието има означава: Прохладният бриз над планините), който в последните години се превърна в символ на смиреност и мъдрост. Е, и на задължителните подигравки, защото ние, хората не разбираме докрай ултимативната доброта.

Снимка: БГНЕСТа, прочетох следното:

„Не може всички да стават адвокати и лекари, но - за Бога, научете децата си да използват ръцете си!“

Малко ретроспекция, защо и как Киану стана добър? Той не просто преживява много, още в началото на живота си, е бил свидетел на смъртта на баща му от тежко заболяване, най-близкият му приятел умира от свръхдоза на 23 години, а в зрелите си години е бил буквално смазан от следната житейска трагедия.

Загубва детето и съпругата си един след друг…

Дъщеря му умира в утробата на майка ѝ седмица преди раждането, а впоследствие съпругата му: актрисата Дженифър Сайм, сломена от развоя на бременността ѝ, се разбива с автомобила си и загива на място.

Киану спокойно можеше да се спусне по наклонената права надолу още преди години. И всички щяхме да сведем глава и да разберем тази реакция. Само че Киану написва друг сценарий: след като паузира за известен период от време живота си, в крайна сметка той избра да живее. Но не просто да живее, а да го прави осъзнато, разбирайки, че всичко е низ от висоти и низини.

Няма, скъпи мои, универсална панацея за болката, за сметка на това има път след нея, по който може да израстваме.

Ето и едни от заключващи думи от Киану по темата:

В края на краищата, смятам, че всички можем да се съгласим, че дори в лицето на трагедията, един силен, стабилен човек може да израсте и успее. Независимо какво се случва в живота ти, можеш да го превъзмогнеш!

Животът си заслужава живеенето.

Нека се върнем на първото послание на холивудския мъдрец, че не всеки може и иска да изпълнява разни очаквания и стремежи, но на всеки би трябвало да му се покаже как да ползва ръцете си.

Обърнете внимание, че хората, които наистина се чувстват спокойни, са тези, които творят с ръцете си. Под творят, разбирайте най-общия смисъл. Осъзнават важността на тактилността и на нейното въздействие върху благоденствието ни.

Майсторят, засаждат растения, свирят на инструмент, рисуват, плетат, създават кулинарно изкуство, и това всичко може да бъде и работа, но и подарено време. Това всъщност е истинското време за нас самите.

Днес разни изпечени гурута изведнъж се сещат да прилагат техники на невротизирани хора като гореспоменатите, които всъщност са добре забравени дейности от живота на предишните поколения.

Сега последният писък на духовната мода е да събират хората в кръг и на перкусионни инструменти в подаден ритъм да барабанят… тоест завръщане към племенната култура.

Много хора в началото се чудят, ама защо да го правя, аз не съм го учил това нещо, кой ще ме оцени, за кого има смисъл. За теб, приятелю, и за никого другиго, не се състезаваш, а влагаш в теб самия. Най-безценното вложение…

Сигурно на мнозина от вас, ви се е случвало, както стоите цял ден пред компютъра и работите, работите усърдно и целенасочено, изведнъж да започне да ви се вие свят и да ви се повръща. Защото с цялото това барабанене по клавиатурата, изпращането и получаването на мейли, не усещаш истински, или поне не толкова често плода на твоята работа. А когато нещо се роди от ръцете ти, без значение с каква цел, е може би едно от най-приятните и смислени усещания за човешкото същество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Саморегистрираните хазартно зависими вече са близо 36 000

Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване в  регистъра на уязвимите лица само от началото на март до момента, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега..

публикувано на 29.03.24 в 16:27
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Атентатът в "Крокус" край Москва ще се използва за провоенен импулс в страната

Въпреки неизвестните около атентата в "Крокус сити хол" край Москва, ясно е, че извършителите са от активното в Русия крило на "Ислямска държава" (ИД). Разликата в приемане на фактите е в това, че в Русия проблемите на сигурността се пречупват през войната . Независимо от липсата на доказателства, версията на властите е, че няма начин..

публикувано на 29.03.24 в 15:26

Кое е доброто изкуство?

Какви са кражбите в изкуството и каква е ролята на AI? По темата говориха художникът Иван Мудов и неговата кураторка Бояна Джикова.Мудов отбеляза, че изкуственият интелект е "софтуер за кражба" и проблемът при него е, че не може да създаде контекст. Той може да събере различни парчета, да ги сглоби, но те "седят така празни в нищото". По думите им..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53