Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страница 27

Дневникът на една софиянка: Сезонни равносметки

Първата седмица на септември се усеща с пълна сила като лято и аз неистово се опитвам да уловя разни цветни моменти, и да изживея още малко от този така наситен сезон. На всеки от нас ни се струва недостатъчно какво точно преживяхме, колко успяхме да откраднем от времето навън, какво усетихме и вкусихме от най-изкусителния етап на годината.

Хрумва ми отчаяния ход да затворя ярката слънчева светлина в буркани и това да ми бъде сигурната топлина, когато застудее. (Най-вероятно някъде в интернет все пак човек може да  намери такъв мечтан летен продукт, все пак предприемчиви хора продават и то успешно земя на Луната, уран, реклама на челото, дух, едно парченце корн флейкс и най-близкото от наш сънародник: родопски въздух в пликче). Така че, подарявам си идеята на някой предприемач от вас, мили читатели!

По това време преди години започвах сериозно да се депресирам пред мисълта, че безгрижността на лятото не продължава вечно. То и сега ще ми се случи, но доста по-осъзнато.

Тъкмо си мислех за какво точно да пиша, искаше ми се да е доста по-лежерно и не супер конкретно, все пак дружно изпращаме лятото, когато прочетох следното заглавие: 


Еврика!

Много се радвам, когато по научен път се докаже нещо, за което се говори и чувства от хилядолетия. Така е в научната сфера, там трябват цифри, опити и хора, които да бъдат подложени на дългогодишно проследяващо изследване.

В крайна сметка учените достигат до заключението, че с течение на живота самоличността се трансформира така, както се променя физическият външен вид и клетките в организма непрекъснато се обновяват. Тоест можете да си страдаме не само за бедрата преди зрелостта, но и за душевната ни настройка от тийн годините. Оказва се, че разликата от 63 години тотално променя личността.

Всъщност проведеното изследване анализира данни от проучване от 1950 г. на 1208 деца на 14-годишна възраст в Шотландия. С помощта на шест въпросника учителите давали оценки на тийнейджърите според шест личностни черти: самоувереност, постоянство, стабилност на настроенията, съзнателност, оригиналност и желание за учене. Благодарение на резултатите от тези въпросници са били обединени в една стойност, която учените определили като "стабилност" на индивида.

Шест десетилетия по-късно изследователите решават да направят изследването с 635 от участниците, като 174 се съгласяват да повторят тестовете. Този път те били на 77 години и оценили себе си според шестте личностни черти, като също така определили близък приятел или роднина, който да направи същото. В крайна сметка нямало много припокриване с отговорите от въпросниците, взети 63 години по-рано. 

Щом нашите модели на мислене и изява на емоциите толкова драстично се променят през десетилетията, значи ние нямаме почти нищо общо с предишния си Аз.

Аз-ът през години се разпада, за да се формират нови негови проявления, това хем е желателно, хем така или иначе се случва. Така че, няма страшно, ако се чувствате на няколко десетилетия чисто нов човек. Не се смущавайте, когато някой ви каже да бъдете себе си, попитайте кой точно Аз!

Междувременно, ако има желаещи, нека направим една голяма поръчка от родопски въздух за зимата. Пишете в коментарите, все пак е важно да поддържаме, който и да е било Аз здрав!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не бива компютърът да отнема времето за пациентите

Председателят на Европейския съюз на общопрактикуващите лекари (UEMO) д-р Тиаго Вилануева (Португалия) ще бъде специален гост на 15-ата годишна Национална научнопрактическа конференция по Обща медицина , която ще се проведе на 3 октомври в кк. „Албена“. Гостът ще изнесе лекция, в която ще представи европейската асоциация и какво е „Да..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Походът за свобода ще се проведе в България за 10-а година

Походът на свободата е поход срещу експлоатацията и трафика на хора

Моника Николова от фондация "А21", радетел за права на хората в борбата с трафика на хора, разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ за предстоящия  Поход на свободата, който ще се състои на 19 октомври . По думите ѝ, това е глобално събитие, което фондацията реализира вече 10 години. Той обединява хората от много държави и се провежда като..

публикувано на 02.10.24 в 17:40

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34
Кадър от „Границите на Европа“

Документалният филм "Границите на Европа" изобличава лицемерието на Запада към работниците мигранти

Защо хора от Източна Европа са съгласни да си тръгнат от своята родина и да търсят по-добро заплащане на Запад при положение, че условията, в които живеят и работят там, могат да бъдат много сурови? Оправдани ли са рискът и изпитанията заради по-високото заплащане? Това е тема, която е актуална за България и други страни от години. По..

публикувано на 02.10.24 в 16:12
Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов възпя идеалната жена в новата си песен "Gaia - My Home"

Актьорът Юлиан Костов гостува отново на екипа на предаването "Добър вечер, София“. Прекрасен повод за това бе премиерата на неговата втора песен "Gaia". Гостът разказа коя е Гайя и с какво го е вдъхновила. "Първоначалното заглавие на песента беше само "Home" (Дом). Но ми хрумна, че когато намериш своя човек, тя или той ще ти мирише на дом...

публикувано на 02.10.24 в 15:50

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16