Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страница 27

Дневникът на една софиянка: Сезонни равносметки

Първата седмица на септември се усеща с пълна сила като лято и аз неистово се опитвам да уловя разни цветни моменти, и да изживея още малко от този така наситен сезон. На всеки от нас ни се струва недостатъчно какво точно преживяхме, колко успяхме да откраднем от времето навън, какво усетихме и вкусихме от най-изкусителния етап на годината.

Хрумва ми отчаяния ход да затворя ярката слънчева светлина в буркани и това да ми бъде сигурната топлина, когато застудее. (Най-вероятно някъде в интернет все пак човек може да  намери такъв мечтан летен продукт, все пак предприемчиви хора продават и то успешно земя на Луната, уран, реклама на челото, дух, едно парченце корн флейкс и най-близкото от наш сънародник: родопски въздух в пликче). Така че, подарявам си идеята на някой предприемач от вас, мили читатели!

По това време преди години започвах сериозно да се депресирам пред мисълта, че безгрижността на лятото не продължава вечно. То и сега ще ми се случи, но доста по-осъзнато.

Тъкмо си мислех за какво точно да пиша, искаше ми се да е доста по-лежерно и не супер конкретно, все пак дружно изпращаме лятото, когато прочетох следното заглавие: 


Еврика!

Много се радвам, когато по научен път се докаже нещо, за което се говори и чувства от хилядолетия. Така е в научната сфера, там трябват цифри, опити и хора, които да бъдат подложени на дългогодишно проследяващо изследване.

В крайна сметка учените достигат до заключението, че с течение на живота самоличността се трансформира така, както се променя физическият външен вид и клетките в организма непрекъснато се обновяват. Тоест можете да си страдаме не само за бедрата преди зрелостта, но и за душевната ни настройка от тийн годините. Оказва се, че разликата от 63 години тотално променя личността.

Всъщност проведеното изследване анализира данни от проучване от 1950 г. на 1208 деца на 14-годишна възраст в Шотландия. С помощта на шест въпросника учителите давали оценки на тийнейджърите според шест личностни черти: самоувереност, постоянство, стабилност на настроенията, съзнателност, оригиналност и желание за учене. Благодарение на резултатите от тези въпросници са били обединени в една стойност, която учените определили като "стабилност" на индивида.

Шест десетилетия по-късно изследователите решават да направят изследването с 635 от участниците, като 174 се съгласяват да повторят тестовете. Този път те били на 77 години и оценили себе си според шестте личностни черти, като също така определили близък приятел или роднина, който да направи същото. В крайна сметка нямало много припокриване с отговорите от въпросниците, взети 63 години по-рано. 

Щом нашите модели на мислене и изява на емоциите толкова драстично се променят през десетилетията, значи ние нямаме почти нищо общо с предишния си Аз.

Аз-ът през години се разпада, за да се формират нови негови проявления, това хем е желателно, хем така или иначе се случва. Така че, няма страшно, ако се чувствате на няколко десетилетия чисто нов човек. Не се смущавайте, когато някой ви каже да бъдете себе си, попитайте кой точно Аз!

Междувременно, ако има желаещи, нека направим една голяма поръчка от родопски въздух за зимата. Пишете в коментарите, все пак е важно да поддържаме, който и да е било Аз здрав!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29