Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Музея на София

Мотриси, пътували по софийските улици през последните 54 години, са показани в изложба

4
Макетите на трамваите са ръчно изработени от Дариан Георгиев
Снимка: Божидар Янев
Ако бленувате по старите автентични трамваи, които са обслужвали линиите на градския транспорт, то изложбата "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото" вече е достъпна за вас в Музея на София.

Документална експозиция е съчетана с ръчно изработени макети на трамваи, движили се по софийските улици.

В изложението може да бъде видян макет на мотриса от 1965 г., на основата на която са създадени всички съвременни български трамваи.

Показани са и по-нови модели - на произведен в Чехия през 1991 г. специално за България трам, както и на произведените специално в Базел (Швейцария) и дарени през 2017 г. на България, трамваи, познати още като краставици заради специфичния си зелен цвят.

Информацията към изложбата е взета от едноименната книга на Станислав Колев. Макетите на трамваите са ръчно изработени от Дариан Георгиев.

Подробности за изложбата научаваме от разговора на Божидар Янев с Ерина Кръстева от Регионалния исторически музей - София.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Трамваите на София влизат в музея

Изложбата "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото" се открива тази вечер в Музея на София. Документална експозиция е съчетана с ръчно изработени макети на трамваи, движили се по софийските улици. Документалната част е по..

публикувано на 10.09.19 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Пепел върху слънцето” - филм-разказ за отговорността

От 30 октомври 2020 по кината тръгва българският филм “Пепел върху слънцето”. Преди това на 9 октомври в кино “Люмиер” ще бъде показан премиерно в рамките на 24-тия София Филм Фест - есен. Филмът е дебютен за режисьора Бо Калинов и оператора Калоян..

публикувано на 29.09.20 в 18:04

Правилното съчетаване на храни запазва стомаха ни

Домати със сирене или месо с картофи не се препоръчват, ако не искате да имате проблеми със стомаха. Най-важното изискване е правилното съчетаване на продуктите, като някои от тях трябва да се консумират разделно, съветва шеф – готвачът Владимир Павлов,..

публикувано на 29.09.20 в 16:41

"Под напрежение" на Васил Богданов с международно признание

Филмът на студента от НАТФИЗ Васил Богданов „Под напрежение“ спечели специалната награда на професионалното жури от 20-тото издание на уругвайския фестивал International Film Schools Festival, организиран от Escuela de Cine del Uruguay. Малко..

публикувано на 29.09.20 в 16:25
375 лв. за родителите на деца до 14 години

От 2021 г. започва програма за финансова грамотност сред гимназистите

От януари 2021 г. започва програма за финансова грамотност в училище "Деца Гиганти"  за ученици между IX и XII клас. Ще бъдат подбрани 30 кандидати, след като кандидатстват за програмата с есе. Избраните кандидати ще се обучават по специална..

публикувано на 29.09.20 в 16:14

Отец Серафим за смисъла на понятията милост, заедност и отговорност

Отец Серафим Янев е един от номинираните за наградата "Будител на годината" не с дейността си, а с това, че е създал невероятна общност около Кремиковския манастир от много млади семейства с деца. За времето, когато той е свещеник в манастира, прави..

публикувано на 29.09.20 в 15:26
Йоана Буковска

Трябва да въведем децата в трудната ситуация чрез техния свят

Кратък образователен филм, създаден като доброволна инициатива на група артисти и доброволци, драматизира основните правила, които през следващите месеци децата трябва да спазват в училище, за да се предпазят от вируси в сегашната ситуация. Зад проекта..

публикувано на 29.09.20 в 15:35

Творческа работилница учи как да си измислим свят

Какво кара читателите да преживяват света като истински - отговорът дава работилницата на ShadowDance - най-голямото и активно онлайн списание за фантастика в България, като изследва основните правила и въпроси при създаването на свят – в книга,..

публикувано на 29.09.20 в 14:37