Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какво да очакваме през новия сезон в Народен театър "Иван Вазов"

Снимка: Божидар Марков
Режисьорите Диана Добрева, Иван Пантелеев и Мариус Куркински ще работят през новия сезон в Народния театър „Иван Вазов“. Той започва официално от днес, 13 септември, с представлението „Хъшове“ на Александър Морфов от 19.00 часа на голямата сцена.

Театърът посреща зрителите с нов двуезичен сайт, спектакли със субтитри на английски език от 1-ви октомври и туристически разходки от 1 ноември, които ще показват театъра отвътре.

Първата трупа започва репетициите на новия спектакъл на режисьора и драматург на Народния театър Юрий Дачев - „Приятна жена в лоша компания". Представлението, чиято премиера ще бъде на 7 ноември на Камерна сцена, е с участието на Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Кръстьо Лафазанов и Васил Драганов.

Първата премиера за сезона ще бъде на 27 ноември с пиесата “Каквото, такова” на Недялко Йорданов. 
На 29 септември и 2 октомври на е премиерата на „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Режисьор е Ивайло Христов. 
Между 5 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на „Облог“.

Новата 2020 година ще започне с януарската премиера на моноспектакъла на Валери Йорданов „Плач на ангел” от Стефан Цанев на сцена „Апостол Карамитев“. Режисьор е Мартин Киселов.През февруари 2020 г. ще се завърне и режисьорът Иван Пантелеев. Отново през февруари, но на камерна сцена, предстои премиерата на „Вуйчо Ваньо“ от Антон П. Чехов на режисьора Николай Ламбрев-Михайловски.

„Месец по-късно се очаква премиерата на спектакъл, режисиран от Мариус Куркински. По-нататък най-вероятно той ще постави „Маскарад“ от Михаил Лермонтов и така ще осъществи една от големите си професионални мечти“, съобщи Мариус Донкин.

Догодина ще бъде поставена и пиесата на драматурга на Народния театър Мирела Иванова - „Линията на живота“ с режисьор Катя Петрова.

Следващият сезон ще мине и под знака на 170-годишнината от рождението на патрона на представителния ни театър Иван Вазов, а през 2021 г. се навършват и 100-години от смъртта му. По този повод на сцената на Народния театър ще можем да гледаме драматизация на малко познатия роман на Патриарха на българската литература „Нова земя“.
Още за акцентите в програмата от новия сезон на първата ни трупа, чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуална реалност за опазване на културното наследство

Идеята за виртуална реалност за културно и историческото наследство носи на Ния Петрова и стартъп компанията ZenART   наградата за Иновативно предприятие на годината в категорията “ Иновации в креативната индустрия ”.  Идеята е буквално да се “потопите” в музея чрез виртуална реалност , която позволява да се преживее историята . Ния е убедена в..

публикувано на 26.02.20 в 17:34

Д-р Йене Асегид: За да станеш лидер, развивай се в това, което ти е интересно

Може да проявиш лидерски качества навсякъде, стига да се интересуваш истински от това, с което се захващаш - промяна на социалната среда, изграждане на обществото, медицината, изкуството, литературата… В това убеждава личностният треньор д-р Йене Асегид от Етиопия. За това в следващите 10 години тя и екипът и ще работят със 100 000..

публикувано на 26.02.20 в 16:52

Децата се придържат към смисъла на „Деня на розовата фланелка“ не само днес

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме „Международния ден за борба с насилието в училище“. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада подкрепят свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розова блуза. „Денят на розовата фланелка“ ни напомня, че насилие в училище съществува и ни..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Предприемачеството - есенциална връзка между учените и бизнеса

От предприемач трудно може да стане учен, но от учен може да стане предприемач. "Всяка една дисертация завършва с това колко много практически приложения има и ние искаме тези практически приложения да се случат". Това казва Милена Петкова , изпълнителен директор на фондация “Карол Знание”. Фондацията е създадена с цел да подкрепя български млади..

публикувано на 26.02.20 в 16:06
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: От коронавируса можем да се пазим с познатите противогрипни мерки

Малките деца, които не посещават детска градина, е добре да избягват срещите с много хора и в закрити помещения. Това каза за Радио София завеждащият детското отделение към Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров, по повод мерките за новия коронавирус. „За момента в България няма коронавирусна инфекция. Ако се появи, хората,..

публикувано на 26.02.20 в 15:49

Кога e най-подходящото време за детска ясла

Често родителите са тревожни преди детето им да тръгне на детска градина или ясла. В този период възникват много въпроси, като тези кога най-подходящия период, как да подготвим себе си и малкия човек за тази нова стъпка по пътя на порастването? Има различни световни тенденции в процеса на социализация, както и психолоогически изследвания за твърде..

публикувано на 26.02.20 в 15:12

Жители спират проект за депониране на отпадъци и облагородяват с. Атия

Проект за изграждане на депо за отпадъци и целта да му се противопоставят в името на запазване на природата обединява жителите на едно село близо до Созопол. Всичко започва преди няколко години, когато с. Атия е изправено пред екологична криза заради новоизграденото депо за строителни и токсични отпадъци за временно съхранение. Пред Радио..

публикувано на 26.02.20 в 15:11