Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Образованието трябва да учи на работа в екип, комуникация и критично мислене

Снимка: Образование България 2030

Всяка година неправителствената организация Сдружение "Образование България 2030" организира Конференция "Образование", където се срещат гледните точки и на учители, директори и практици от системата, и на представители на бизнес институциите. Неотдавна стартира пилотен проект, в който се вижда на практика как могат да си взаимодействат двете системи. Лидерството в училище е един от ключовите фактори за успеха на училището и училищният директор има огромна роля за развитието на ефективни екипи, за преподаването и повишаване на резултатите на учениците, каза пред Радио София Александра Мирчева - проектен координатор на "Образование 2030" в първия учебен ден. 

Много е важно образователната система да бъде достатъчно гъвкава и ефективна спрямо много бързо променящия се свят. Тя трябва да развива у младите хора умения като работа в екип, комуникация, решаване на проблеми, критично мислене. Именно тези умения са универсални и много ценни в наши дни, те могат да бъдат използвани дори при смяна на професията, подчерта Мирчева.

Директорите, участници в проекта, са посочили като един от сериозните проблеми мотивацията на учителите, както и получаването на обратна връзка от своя екип за своята работа и взаимотношенията между служителите, ефективната комуникация в екипа за възприемане на нови подходи в преподаването и организационната култура.

Сдружението "Образование България 2030" обединява усилията на експертни граждански организации и отговорни бизнес компании, които инвестират по-дългосрочно в развитието на образованието. Всяка година организацията съставя мониторингов доклад, който да покаже мястото на българското образование в момента. Четирите основни цели на сдружението са равен достъп до качествено образование, резултати на учениците, приложимост на образованието и нивото на образователната макросреда.

Повече подробности за работата на сдружението в подкрепа на по-доброто образование - в интервюто с Александра Мирчева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богомил Николов

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ. Това посочи Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители” при гостуването..

публикувано на 22.10.20 в 16:59

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща. Първата..

публикувано на 22.10.20 в 16:56

16 творби на Иван Бунин в юбилеен сборник

На днешния 22 октомври се навършват 150 години от рождението на Иван Бунин - първият руски носител на Нобелова награда за литература. Издателство "Лист" отбелязва годишнината с юбилеен сборник с негови произведения. Томът „Слънчев удар”, който излиза днес, включва 16 от най-добрите творби на великия писател, сред които повестите „Село”, „Суходол” и..

публикувано на 22.10.20 в 16:27
Посланикът на Русия Анатолий Макаров на откриването на форума

Наука и техника показват в Международния фестивал “От винта”

Откриха второто издание на Международен фестивал за научно-техническо творчество за деца и младежи “От винта”. Домакин на събитието е Руският културно-информационен център. Входът за фестивалът е свободен за всички желаещи да го посетят. Наука, техника, творчество се срещат във второто издание на Международния фестивал за научно-техническо творчество..

публикувано на 22.10.20 в 15:32

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически места в столицата ще ги свърже с интересните истории на имена като Елисавета Карамихайлова, Екатерина..

публикувано на 22.10.20 в 14:07

Групата Two Hours Away - в търсене на баланса между романтиката и технологиите

Нова група изгря на българския музикален хоризонт. Пловдивската група  Two Hours Away вече има 7-8 авторски песни, които ще пускат периодично, а първата им песен "Нямам сили" направи дебюта си в Радио София.   Групата се формира поетапно, казва един от създателите на групата Константин Христов . С вокалиста Александър Данев той се познава още от..

публикувано на 22.10.20 в 13:49

Ученици с художествено предупреждение към шофьорите

Толерантността на пътя, намаляването на агресията и опознаване на собствените шофьорски умения са от голямо значение за намаляване на произшествията и жертвите на участниците в движението и това е цел на проекта „Дай път на живота“ на Ротари клуб-България. Част от него е младежкия художествен конкурс за плакати на тема "Шофирай отговорно - Дай път..

публикувано на 22.10.20 в 13:43