Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столичната община ще помогне на пострадалите от пожара в Бухово

Снимка: sofia.bg
С безвъзмездна парична помощ в размер на 40 хил.лв. от бюджета на Столичната община ще бъдат подпомогнати пострадалите от пожара в град Бухово, район „Кремиковци“. Това решиха с единодушие столичните общински съветници на последното си заседание за този мандат.

Припомняме, че на 4 септември при пожар в жилищна сграда, над 40 домакинства останаха без дом, след като изгоря покривът и част от горните апартаменти. Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова каза, че по 1000 лв. ще получи всяко домакинство за възстановяване на покъщнината си, най-вече електроуреди.

За финансирането на ремонта на покрива на сградата, Общината ще кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, поясни Фандъкова.

В момента пострадалите от Бухово са приютени или при техни близки, или в общински центрове.
Чуйте повече в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И в новите условия "Нощ на театрите" ще има

Осмото издание на “Нощта на театрите” идва на 21 ноември, а подготовката за събитието вече е в ход. И тази година се оформя се богата и интересна програма, като няма да бъде пренебрегнато и представянето на програмното съдържание и онлайн. Така повече хора ще могат да се насладят на театъра и той ще може да събере много хора, без задължително това..

публикувано на 20.10.20 в 14:55

3 домакинства живеят в 2,7 домове при 1,2 млн. необитаеми жилища

Проблемът с пренаселването се задълбочава и се нуждае от решение. Изходът е в осъвременяване на националната жилищна политика . В България всяко второ жилище е пренаселено и в същото време расте броят на необитаемите имоти. Това становище обяви неправителствената организация "Хабитат-България". „ В градовете пренаселените жилища са 48% ,..

публикувано на 20.10.20 в 14:10

Българската иновация в борбата с Covid-19

"Иновативният процес е импровизация на знания, натрупани във времето в човешкото съзнание, и при възникване на конкретен проблем, както беше с Covid-19, те водят до идеи за конкретни решения". Това са думи на Венцислав Славков , а той разбира от иновации. Компанията , на която е изпълнителен директор, изработва специализирани и универсални роботи...

публикувано на 20.10.20 в 12:56

"Дневникът на свекървата" - опит за помирение при "вечната вражда"

"Най-забавният роман за най-деликатните отношения" - така накратко може да бъде представена книгата “Дневникът на свекървата”, която вече е на разположение на българските читатели.  Авторът Мария Метлицкая вече е позната в Русия, а романът е продаден в над 100 хиляди екземпляра. Екранизиран е и като сериал по руската държавна телевизия. “Дневникът..

публикувано на 20.10.20 в 12:14
Петя Банкова

Отношенията между снаха и свекърва са борба между авторитета и автономията

“Започнати в митологията, взаимоотношенията между снаха и свекърва и зет и тъща, се превъплъщават в реалността. Става въпрос за неща, които са заложени в древността, които са заложени в модела на общуване и в модела на обществото - било матриархално или патриархално, но винаги йерархично ”, казва доц. д-р Петя Банкова от Института по етнология,..

публикувано на 20.10.20 в 11:55

Симеон Идакиев отвежда на 27 места в новата си книга "От Олимп до Тибет"

Известният пътешественик и сладкодумен разказвач Симеон Идакиев, познат от телевизионния екран („Атлас“, БНТ) и от ефира на БНР, автор на стотици разкази за екзотични места, създал близо 500 филма, заснети в над 120 страни на петте континента, ще представи 12-ата си книга тази вечер. В "От Олимп до Тибет" са включени 27 вълнуващи истории за..

публикувано на 20.10.20 в 10:44
Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Маските не са начинът за справяне с коронавируса

До месец март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа...

публикувано на 20.10.20 в 10:04