Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За жени, диагностицирани с ендометриоза и поликистозен овариален синдром

Гинеколози преглеждат безплатно за месец в АГ болница "Света София"

Първа специализирана АГ болница „Света София“ (бившата "Тина Киркова") откри едномесечна кампания за безплатни прегледи на жени с ендометриоза и поликистозен овариален синдром. Инициативата се провежда под егидата на Столичната община по повод Деня на София - 17 септември. До 17 октомври желаещите могат да се възползват от безплатен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване и консултация при акушер-гинеколог. 

Специалистите ще преглеждат безплатно за тези две заболявания поради увеличаването на жените с тази патология и прякото им влияние върху репродуктивните им способности. И двете заболявания могат да се развият още в най-ранна възраст без никакви симптоми, посочи пред Радио София изпълнителният директор на Първа специализирана АГ болница „Света София“ д-р Гергана Коларова:

д-р Гергана КолароваСпряхме се на тези две нозологични единици, защото заболеваемостта с тях нараства във времето. Все повече жени се появяват с поликистозен овариален синдром, някои от тях имат само поликистозна структура на яйчниците, затова е необходимо да се прецизира ултразвуковият преглед, да се добавят някои допълнителни изследвания. От друга страна ендометриозата е също много сериозен проблем. Там също се увеличава броят на жените, които страдат от това заболяване. Думата "страдам" е много условна, защото и в двата случая липсва болка. Обикновено се отива на лекар, когато има някакво смущение в менструацията. И това ни накара да направим тази кампания с безплатни прегледи на вече диагностицирани жени. Не на последно място, тези две заболявания в една много сериозна степен са причина за безплодието у жената.
 
Това е поредната кампания, в която специалистите на болница "Света София" преглеждат безплатно, но първа за тези две заболявания. Болницата е едно от лечебните заведения, в което целогодишно се извършват прегледи за рак на гърдата на преподавателите от общинските училища.За поредна година през месец октомври специалистите ще се влючат и в кампанията за безплатни прегледи на всички желаещи жени, съобщи д-р Коларова.
 
Желаещите могат да се запишат на тел. 44 70 283, всеки делничен ден, от 8.00 до 13.00 ч. Датите за преглед на жени с поликистозен овариален синдром са 19, 24 септември и 3, 7 и 14 октомври. Жените, диагностицирани с ендометриоза, могат да посетят болницата на 20, 25, 26 септември и 2, 4, 9, 16, 17 октомври. Прегледите ще се провеждат от 12:00 до 14:00 ч.

Още за диагностиката и лечението на ендометриоза и поликистозен овариален синдром ще чуете в интервю с д-р Гергана Коларова в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8:00 ч.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Петък 13-ти” - забавна пиеса с неочаквани обрати

Най-новата комедия на Фери Арт “Петък 13-ти” - изключителна, забавна с неспирни обрати от началото до края. Пиесата е написана от Жан-Пиер Мартинез, а режисьор е Георги Кадурин с участието на Мария Сапунджиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова. В София премиерата ще бъде на сцената на театър “Сълза и смях” при спазване на всички противоепидемични мерки...

публикувано на 01.12.20 в 19:08

Иво Димчев за живота като ХИВ позитивен

Експресивният Иво Димчев преди две години реши чрез книгата, която подготвя за печат да обяви, че е ХИВ позитивен. В книгата “ХИВ + KISS” той разказва как живее от години с диагнозата. “Аз съм един доста откровен човек и за мен беше повече невъзможно да крия от света, че съм ХИВ позитивен. Знаеха го само мои приятели и хората, с които работя. Когато..

публикувано на 01.12.20 в 18:39

"Око на художник, душа на поет" - разказите на Елин Пелин оживяват на сцената

Разказите на Елин Пелин оживяват на сцената в спектакъла на театър "Цвете" - "Око на художник, душа на поет". Режисьор е Цвета Янева. Идеята е да бъдат възродени "По жътва", "Задушница", "Косачи", "На оня свят" за учениците, които могат да научат много от обичания български писател.   Спектакълът изгрява на сцената на 28 ноември и представя някои..

публикувано на 01.12.20 в 17:58

183-ма новозаболели със СПИН през 2020 г. в България

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги", съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да..

обновено на 01.12.20 в 16:55
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“ ? Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и социолози, икономисти, инженери хидролози и други. С най-висок резултат в класирането и екип..

обновено на 01.12.20 в 16:02

Концепциите за развитието на Централната минерална баня са богати и детайлни

Централната минерална баня е построена преди повече от век и функционира до 1986 г., когато заради лошото ѝ експлоатационно състояние е затворена. Архитекти на сградата са арх. Петко Момчилов и арх. Йордан Миланов. Преди пет години се превърна в Музей на София, но само част от сградата - северното и източното крило към момента не се използват...

публикувано на 01.12.20 в 15:37

"Смели и различни" - приказки за силата на жените

Книгата “Смели и различни” се обръща към вечните неща, свързани със силата на жените и с това как се преодолели проблеми в миналото. Тя съдържа “документални приказки по действителни случки”, като се предават без преувеличение историческите факти. Това каза пред Радио София писателката Деси Нико , която се надява по-малките и порасналите момичета да..

публикувано на 01.12.20 в 15:01