Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За жени, диагностицирани с ендометриоза и поликистозен овариален синдром

Гинеколози преглеждат безплатно за месец в АГ болница "Света София"

Първа специализирана АГ болница „Света София“ (бившата "Тина Киркова") откри едномесечна кампания за безплатни прегледи на жени с ендометриоза и поликистозен овариален синдром. Инициативата се провежда под егидата на Столичната община по повод Деня на София - 17 септември. До 17 октомври желаещите могат да се възползват от безплатен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване и консултация при акушер-гинеколог. 

Специалистите ще преглеждат безплатно за тези две заболявания поради увеличаването на жените с тази патология и прякото им влияние върху репродуктивните им способности. И двете заболявания могат да се развият още в най-ранна възраст без никакви симптоми, посочи пред Радио София изпълнителният директор на Първа специализирана АГ болница „Света София“ д-р Гергана Коларова:

д-р Гергана КолароваСпряхме се на тези две нозологични единици, защото заболеваемостта с тях нараства във времето. Все повече жени се появяват с поликистозен овариален синдром, някои от тях имат само поликистозна структура на яйчниците, затова е необходимо да се прецизира ултразвуковият преглед, да се добавят някои допълнителни изследвания. От друга страна ендометриозата е също много сериозен проблем. Там също се увеличава броят на жените, които страдат от това заболяване. Думата "страдам" е много условна, защото и в двата случая липсва болка. Обикновено се отива на лекар, когато има някакво смущение в менструацията. И това ни накара да направим тази кампания с безплатни прегледи на вече диагностицирани жени. Не на последно място, тези две заболявания в една много сериозна степен са причина за безплодието у жената.
 
Това е поредната кампания, в която специалистите на болница "Света София" преглеждат безплатно, но първа за тези две заболявания. Болницата е едно от лечебните заведения, в което целогодишно се извършват прегледи за рак на гърдата на преподавателите от общинските училища.За поредна година през месец октомври специалистите ще се влючат и в кампанията за безплатни прегледи на всички желаещи жени, съобщи д-р Коларова.
 
Желаещите могат да се запишат на тел. 44 70 283, всеки делничен ден, от 8.00 до 13.00 ч. Датите за преглед на жени с поликистозен овариален синдром са 19, 24 септември и 3, 7 и 14 октомври. Жените, диагностицирани с ендометриоза, могат да посетят болницата на 20, 25, 26 септември и 2, 4, 9, 16, 17 октомври. Прегледите ще се провеждат от 12:00 до 14:00 ч.

Още за диагностиката и лечението на ендометриоза и поликистозен овариален синдром ще чуете в интервю с д-р Гергана Коларова в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8:00 ч.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10