Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Опашките, които всяка година се вият от студенти, чакащи да платят таксата си за общежитие в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, отиват в историята, пише МОНИТОР. Първокурсниците на ВУЗ-а вече могат да платят всички задължения онлайн вместо да чакат с часове пред касите.„Не е нужно да идват до касите, за да се настанят. Системата автоматично прехвърля плащането и не е необходимо да чакат, както преди“, обясни директорът на Поделение “Социално-битово обслужване” Росен Костов. Всеки студент влиза в онлайн профила си с името и паролата от вътрешната информационна база на университета СУСИ. Там може да провери какви такси и задължения трябва да плати. След това той избира и по какъв начин иска да преведе сумата – чрез банкомат, на каса на изипей, през ипей профила си или в банка.

След пет години настоящата трудова книжка с размер 10 на 12 см и обем от 32 страници окончателно ще излезе от употреба като официален документ, в който са вписани обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя, пише СЕГА. Тя ще бъде заменена поетапно с нов по-голям и червен на цвят образец, който ще дава възможност за много по-четливо отразяване на данните за трудовите правоотношения на работниците и служителите. Това предвижда нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, изготвена от Министерството на труда и социалната политика и обсъдена на ниво държава, синдикати и работодатели. От вторник нормативният документ е предложен и за обществено обсъждане на правителствения портал  https://www.strategy.bg (https://www.strategy.bg/). Крайният срок за обществената дискусия на проекта е 24 октомври. Новият образец ще е задължителен от 1 юни 2020 г. за всички, които за пръв път постъпват на работа, както и за тези, които са загубили старите си трудови книжки.

Лошо закрепен шкаф падна върху дете. От удара са пострадали двете пръстчета на момиченцето, кожата е била обелена и кървяща, увредени са и ноктите. Инцидентът е станал на 18 септември в детска градина 151 „Леда Милева“, район „Оборище“, съобщават от Столичната община, цитирани от МОНИТОР. Сигнал от директора на детското заведение за инцидент с дете, не е постъпвал, въпреки че това трябва да се случи в срок от 24 часа, заяви главен експерт към дирекция“Образование“ Емил Миков. Той е категоричен, че до момента никой от кметството не може да се свърже с директорката на детската градина Мирела Гошкарян. Сигнал за инцидента е подала майката на пострадалото дете Ирена Георгиева. Тя съобщава, че върху момиченцето й пада шкаф, които откъсва част от пръстите на ръката на детето, докато в стаята имало само една учителка.

Загуби за стотици милиони и верижни фалити на хотели се очакват след приключването на летния туристически сезон, точно в месеците, когато браншът се подготвя за зимата, съобщава от първа страница СЕГА. Причината е фалитът на най-стария английски туроператор "Томас Кук", който в неделя обяви, че прекратява дейността си. Хотелиерите настояват да бъдат подкрепени от държавата, като бъдат освободени от корпоративен данък за определен период от време например, но засега подобни мерки не се обсъждат. У нас "Томас Кук" работи с 58 хотела и дължи около 36 млн. евро на различни обекти. Според експертите на Института за оценки и анализи в туризма обаче финалната сметка ще излезе много по-голяма - загубите за българските хотели и туристически фирми се изчисляват в рамките на около 100 млн. лева. Практиката в бранша е операторите да плащат на хотелите до 90 дни, след като туристите са прекарали почивката си. "Фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма", убеден е директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. Пред БНР той поясни, че ефектът ще бъде дългосрочен - освен че "Томас Кук" има задължения към български хотелиери, Драганов прогнозира, че няма да се реализират и планираните до края на сезона пътувания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37