Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна до 4 октомври

Над 50 филма и копродукции с българско участие гледат на 37-ия фестивал “Златна роза”

Във Варна до края на седмицата (4 октомври) се провежда 37-ият Фестивал на българския игрален филм “Златна роза”. Програмата включва 20 игрални филма и 25 късометражни – предаде от морската столица нашият пратеник Катя Василева. Много от филмите се показват за пръв път в България, въпреки че някои имат международни прожекции и награди. Например „Бащата“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов вече спечели Голямата награда „Кристален глобус“ в Карлови Вари.

Част от конкурсната програма е „Писма от Антарктида”, заснет на ледения континент със съдействието на проф. Христо Пимпирев и българските полярници. Вече познатите на зрителите „Снимка с Юки” и „Лошо момиче” също са сред претендентите за престижното отличие.
Зрителските овации спечели и българската премиера на филма на Стефан Командарев „В кръг”, който тръгва в разпространение от 8 ноември. Лентата вече има в актива си Голямата награда за женска роля „Сърцето на Сараево“ (Ирини Жамбонас) и наградата „Синеуропа“ от МКФ Сараево.
Това е вторият филм от планираната трилогия на режисьора след реализацията на "Посоки". Кинотворбата разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. По примера на първия филм, и този също е сниман в един кадър за по-голямо въздействие и автентичност. В продукцията участват Ирини Жамбонас, която получи наградата „Сърцето на Сараево” за женска роля, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев-Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян. Сред персонажите е и възрастен учител, страдащ от старческа деменция в чийто образ влиза Павел Поппандов.

В киносалона във Варна Поппандов си спомни, че за пръв път на фестивала „Златна роза“ е бил преди 43 години.
Стефан Командарев е от режисьорите, които ти дават увереност, че можеш да полетиш, мирише на кино - допълни актьорът с десетки роли.
Чуйте още.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Франкофони създадоха аудиогид за Музея на българския спорт

Националният музей на спорта, който се намира в сградата на стадион "Васил Левски", вече разполага с аудиогид на френски език. Той бе разработен от студенти от магистърската програма в Специализирания институт на франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ), и предоставен на Катя Иванова, директор и уредник на музея. Аудиoгидът е..

публикувано на 03.06.24 в 14:35

Световна среща на творците в сферата на независимото изкуство IETM Sofia 2024

Световна среща на творците от сферата на независимото изкуство IETM Sofia 2024 ще се проведе между 12 и 15 юни в РЦСИ “Топлоцентрала“. Заедно с водещи специалисти и представители на независимата сцена бяха очертани приоритетите на събитието, които включват: статутът на артиста, условията на работа в Европа и в частност – България, менталното..

публикувано на 03.06.24 в 14:28
Мария Ангелова

Певицата Мария Ангелова със страст към "Поп и джаз пеене" остава вярна на фолклора

Младата певица Мария Ангелова разказа в предаването "Добър вечер, София“ как се заражда в нея любовта към фолклора. Това се случва още в ранните й години в училище, където посещава хор, в който изпълнява народна музика. По-късно започва да учи в музикална паралелка, посещава уроци по поп и джаз пеене. Кандидатства в джаз академията на Милчо..

публикувано на 03.06.24 в 12:32

В гимназията по транспорт в Сливница учат и младежи от София

Когато човек влезе в професионалната гимназия по транспорт "Н. Й. Вапцаров" - гр.Сливница, го посреща ромолът на изкуственото водопадче, което клокочи в алпинеума на фоайето. Срещу него са разположени моделите, с които абитуриентите тази година се дипломират и това са светещи, издаващи звук и работещи мотори, фарове и други части на автомобила.  През..

публикувано на 03.06.24 в 11:32
Снимката е илюстративна

Над 50% от метротрасето към кв. "Хаджи Димитър" и кв. "Левски" е изпълнено

На бъдещата автостанция „Изток“ е предвидено изграждането на интермодален възел, докъдето ще достига и метрото, съобщи пред Радио София директорът на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев. „Този интермодален възел трябва във времето да се развие. В момента, ако има там метро, то няма да има кого да вози, няма да има там пътници. Затова не е..

публикувано на 03.06.24 в 10:07

Подлез или градска тоалетна

Подлезът на Ботевградско шосе при първата спирка на трамвай 22 се използва предимно за облекчаване на физиологичните нужди на столичани, които са пътували дълго от крайните североизточни квартали на София до автостанция „Изток“. Малцина са тези, които се престрашават да се впуснат в това подземно приключение с аромат на неподдържана градска..

публикувано на 03.06.24 в 09:04

Отново слънце преди обяд, следобед - дъжд

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в западната половина на страната, съобщиха от НИМХ. В Западна и Централна Северна България има условия за значителни..

публикувано на 03.06.24 в 07:35