Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Връчват отличията на 37-ия фестивал "Златна роза" тази вечер във Варна

Преминахме през дискусия, дори битка преди решенията си за наградите, съобщи режисьорът Милко Лазаров, председател на едно от журитата

Снимка: zlatnaroza.bg
В 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна ще станат известни отличените филми на 37-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза”.

13 нови пълнометражни български филма и 17 късометражни се състезаваха в конкурсната програма. Повечето от тях бяха показани за първи път пред българска публика именно в морската столица. Сред тях са носителят на „Кристален глобус” в Карлови Вари - „Бащата” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, отличеният с две награди в Сараево „В кръг” на Стефан Командарев, „Котка в стената” на Мина Милева и Весела Казакова, заснетият на ледения континент „Писма от Антарктида”, „Имало една война” на Анри Кулев, вторият филм на Светла Цоцоркова „Сестра”, Обичам те, Бойдин” на Борислав Михайловски, „Прасето” на Драго Шолев.

Снимка: Златна розаНачело на двете журита, които оценяваха кинотворбите бяха двама от водещите режисьори Андрей Паунов – на късометражната програма и Милко Лазаров на пълнометражната.

Такава програма на „Златна роза” от години не е имало - отбеляза пред Радио София Милко Лазаров. - Не знам дали е инцидентно или ще бъде тенденция. По-скоро е първото. Цялата кино общност се надяваме занапред да си подкрепят филми, за които си заслужава да се харчат пари. Имах възможност аз да поканя членовете на журито. Те до голяма степен бяха подготвени за такива решения. Така че нашият поглед към филмите беше по-художествен, по-артистичен. Разговорите бяха дълги, стигна се до промяна на някои решения. За 3-4 от заглавията, които ще бъдат наградени, журито не беше единодушно. Дискусията беше неочаквана и за самия мен. За някои от филмите си беше битка.

Единственото нещо, което авторите трябва да наблюдават, когато очакват оценката на своя филм, е дали филмът е хубав, дали те са си свършили работата.
Никой не пречи български филми да се разпространяват по света.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02

В Самоков се подготвят и се надяват на по-добър туристически сезон

В Самоков и родители, и учители искат учебната година да бъде здрава и присъствена. Това съобщи пред Радио София кметът на общината Владимир Георгиев след разговори в учебните и детските заведения. В момента обстановката е спокойна и няма огнище на Covid-19. Кметът се надява на по-добър туристически сезон през зимата, въпреки..

публикувано на 25.09.20 в 15:28