Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

УМБАЛ "Александровска" с дискусия за диагностиката и лечението на рака на гърдата

В болницата се извършват и безплатни профилактични прегледи

В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата Александровска болница провежда информационна кампания и скрининг за профилактика на заболяването. Специалисти от двете хирургични клиники на лечебното заведение извършват безплатни мамологични прегледи, след предварително записване на 02/ 9230 590 и 02/ 9230 378 от 9.00 до 13.00 ч.

В петък предстои и дискусия на лекари и пациенти, отворена за всички желаещи да се запознаят с начините на диагностика и лечение. По време на срещата под надслов „Очаквания и реалност в лечението на пациентите с онкологични заболявания“ водещи специалисти ще представят различните методи за диагностика, алгоритъм на лечение, определянето на стадия и оперативни техники, при които гърдата може да се запази, обясни пред Радио София един от участниците - доц. д-р Свилен Маслянков, специалист по обща и онкологияна хирургия от Клиниката по хирургия на Александровска болница:

Доц. д-р Свилен Маслянков"Всички заинтересовани ще получат информация за начините за скриниране и "хващане" в по-ранен стадий на заболяването, за да подобрим прогнозата му и възможните варианти за лечение... Трябва да се знае, че то почти винаги е комплексно и това във всеки един индивидуален случай може да доведе до най-добрия резултат - най-добра преживяемост, пълно излекуване и много добър козметичен ефект".

Дискусията ще се проведе в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на Втора хирургия от 10.00 часа. Входът е свободен. Медицинският физик доц. Десислава Лефтерова ще изнесе лекция на тема „Доза на пациента и качество на образа при различните методи на диагностика и скрининг на рака на гърдата“. За алгоритъма на диагностика и стадиране на пациентите ще чуят повече от д-р Мариела Василева. Д-р Ася Консулова от онкологичния център в Бургас ще има презентация на тема „Как да изберем правилния подход в лечението на рака на гърдата“, а съвременните оперативни техники в лечението ще представи доц. Свилен Маслянков:

"Това е моето амплоа - смятам да представя възможностите за лечение, с които да запазим анатомичния контур. Дори да се вземе решение за премахване на гърдата, има възможност това да се направи органопластично и по време на операцията (за отстраняване на тумора) да се сложи протеза, като по този начин запазваме обема, контура на тялото и създаваме възможността за анатомична симетрия, т.е. за добър козметичен резултат". 

Още за хирургичното лечение, за възможностите за запазване и реконструиране на гърдата при операция и значението на комплексната оценка на хода на терапията - очаквайте в разговор с доц. Маслянков в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8.00 ч.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват автокино в София

Тази вечер ще бъде открито първото в София пандемично автокино. Началото ще даде българският филм "Завръщане" на режисьора Ники Илиев. Организаторите обещават зрителите да станат свидетели и на първия в столицата автоконцерт. Откриването на пандемичното автокино е от 20.30 ч. на паркинга на един от големите магазини на бул. "Цариградско шосе"...

публикувано на 29.05.20 в 07:58

Пада ограничението за градски транспорт до 22 часа в София

От понеделник пада ограничението градският транспорт в София да се движи само до 22 часа. Това реши на редовното си заседание Столичният общински съвет. Намаленото работно време беше въведено заради извънредното положение във връзка с коронавируса.    Общинските съветници гласуваха и от 1 юни да се възстанови движението на автобусите 63, 66, 103 и 505,..

публикувано на 28.05.20 в 17:10

Световният ден на множествената склероза ще се отбележи онлайн

Заради пандемията от коронавирус, Световният ден на множествената склероза - 30 май , тази година ще бъде отбелязан с онлайн инициативи и срещи между пациенти и специалисти.   В събота е първата онлайн среща, в която ще се включи кинезитерапевт. Ден по-рано пък - в петък, 29 май, в ДКЦ Неоклиник ще се проведат безплатни консултации на..

обновено на 28.05.20 в 16:42
Йорданка Фандъкова

Материалните дарения за София срещу коронавируса - над 414 хил. лева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи данни за получените дарения от Столичната община за справяне с кризата с новия коронавирус на заседание на Столичния общински съвет. Т я благодари на всички хора и фирми дарители на храна, предпазни средства, дезинфектанти и апаратура:  "Общата стойност на даренията в полза на Столичната община за..

публикувано на 28.05.20 в 16:01

Социално предприемачество и финансова устойчивост в онлайн обучение

До 11 юни се провежда „Пролетната обучителна програма“ на Къщата на гражданските организации. Програмата се организира от Български център за нестопанско право  за трета поредна година, за да мотивира гражданските организации да бъдат по-можещи, знаещи, успешни и устойчиви.   Темите са специално избрани заедно с участниците в програмата..

публикувано на 28.05.20 в 15:45
Сами преценете кой танцува безопасно

Да танцуваме отново!

След месеците на изолация хората постепенно се завръщат към своя ритъм на живот. Облекчаването на мерките с нетърпения се чакаше и от хората, на които танцът е в кръвта им. Заповедта на здравния министър, с която отпаднаха част от мерките, въведени заради Covid-19, позволи да се възобновят занятията по танцово, творческо и музикално изкуство...

публикувано на 28.05.20 в 15:29

Артисти две седмици ще се вдъхновяват безплатно от природата в с. Лещен

Галерия Little Bird и платформата за изкуство ART and Culture Today предлагат двуседмична безплатна творческа резиденция в невероятно красивото село Лещен. Единственото условие е да сте на възраст до 30 години и да творите в сферата на визуалните изкуства. Това лято организаторите са предвидили 3 творчески сесии по 2 седмици в китното селце, като..

публикувано на 28.05.20 в 14:53