Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

УМБАЛ "Александровска" с дискусия за диагностиката и лечението на рака на гърдата

В болницата се извършват и безплатни профилактични прегледи

В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата Александровска болница провежда информационна кампания и скрининг за профилактика на заболяването. Специалисти от двете хирургични клиники на лечебното заведение извършват безплатни мамологични прегледи, след предварително записване на 02/ 9230 590 и 02/ 9230 378 от 9.00 до 13.00 ч.

В петък предстои и дискусия на лекари и пациенти, отворена за всички желаещи да се запознаят с начините на диагностика и лечение. По време на срещата под надслов „Очаквания и реалност в лечението на пациентите с онкологични заболявания“ водещи специалисти ще представят различните методи за диагностика, алгоритъм на лечение, определянето на стадия и оперативни техники, при които гърдата може да се запази, обясни пред Радио София един от участниците - доц. д-р Свилен Маслянков, специалист по обща и онкологияна хирургия от Клиниката по хирургия на Александровска болница:

Доц. д-р Свилен Маслянков"Всички заинтересовани ще получат информация за начините за скриниране и "хващане" в по-ранен стадий на заболяването, за да подобрим прогнозата му и възможните варианти за лечение... Трябва да се знае, че то почти винаги е комплексно и това във всеки един индивидуален случай може да доведе до най-добрия резултат - най-добра преживяемост, пълно излекуване и много добър козметичен ефект".

Дискусията ще се проведе в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на Втора хирургия от 10.00 часа. Входът е свободен. Медицинският физик доц. Десислава Лефтерова ще изнесе лекция на тема „Доза на пациента и качество на образа при различните методи на диагностика и скрининг на рака на гърдата“. За алгоритъма на диагностика и стадиране на пациентите ще чуят повече от д-р Мариела Василева. Д-р Ася Консулова от онкологичния център в Бургас ще има презентация на тема „Как да изберем правилния подход в лечението на рака на гърдата“, а съвременните оперативни техники в лечението ще представи доц. Свилен Маслянков:

"Това е моето амплоа - смятам да представя възможностите за лечение, с които да запазим анатомичния контур. Дори да се вземе решение за премахване на гърдата, има възможност това да се направи органопластично и по време на операцията (за отстраняване на тумора) да се сложи протеза, като по този начин запазваме обема, контура на тялото и създаваме възможността за анатомична симетрия, т.е. за добър козметичен резултат". 

Още за хирургичното лечение, за възможностите за запазване и реконструиране на гърдата при операция и значението на комплексната оценка на хода на терапията - очаквайте в разговор с доц. Маслянков в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8.00 ч.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките срещу Covid-19 през погледа на един международен шофьор

Всяка страна в Европа взе различни ограничителни мерки по различно време заради опасността от Covid-19. Разбира се, много хора не бяха съгласни с тях, защото смятат, че мерките са били или ненавременни, или твърде пресилени. За мерките, които се приемат в държавите и реакцията на хората, разказва международният шофьор Веселин Георгиев. “В Испания се..

публикувано на 31.03.20 в 19:17

Психолог помага на хората в Правец да се справят с кризисната ситуация

В община Правец спазват стриктно препоръките и ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение. Впечатленията са на социалния психолог в града Красимира Цъклева. “Хората в Правец са мотивирани да спазват ограниченията. Това го виждам, когато излизам - всички са с маски, на разстояние . Хората очакват, спазвайки дисциплината всичко да..

обновено на 31.03.20 в 18:37
Пепи Джуренов

Кризисният център в "Захарна фабрика" продължава работа, настанените са под доброволна карантина

Приемът на бездомници в столичния Кризисен център в кв. "Захарна фабрика", (район "Илинден") се удължава до края на извънредното положение. Капацитетът е за 170 души. Социалното заведение функционира при спазване на строги мерки срещу епидемията от коронавирус. Точни указания няма. В блок 51 настанените са под карантина, не се пускат да..

обновено на 31.03.20 в 16:31

Няма да се събират таксите за детска градина в Самоков

В Самоков родителите няма да заплащат задължителната такса за детска градина за периода на извънредното положение, коментира кметът Владимир Георгиев . Следващите мерки, към които се стреми общинската администрация, са в посока облекчаване на малкия и средния бизнес в общината.  Кметът е изпратил уведомления до директорите на детските градини в..

публикувано на 31.03.20 в 16:10

Студентите не губят надежда за бригадите в САЩ

Хиляди студенти в края на май т.г. трябва(ше) да заминат за бригада в САЩ. За много от тях това не е приключение, а е единственият начин да си осигурят средства за университетските такси. На един от последните брифинги ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обаче попари..

публикувано на 31.03.20 в 15:47

Изплащат пенсиите от 7 до 23 април

Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи. Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април..

обновено на 31.03.20 в 15:08

Стартъпите също са на ръба и предлагат свои решения

Във времена на изолация и социално дистанциране фокусът на хиляди бизнеси се насочва най-вече върху икономическите последици от сегашната ситуация. За съжаление, вече сме свидетели на фалитите на не една българска компания, както и на такива, които съкращават служители или не плащат заплати. Ситуацията е такава не само в нашата страна, но и в..

публикувано на 31.03.20 в 14:31