Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здраве и стил на живот - избрано то печата

Първи сме в ЕС по материални лишения, пише ТРУД. Всеки пети българин живее в тежки материални лишения. Или близо 21 на сто от хората у нас не могат да си позволят да си плащат сметките, да поддържат дома си адекватно топъл или да вземат седмична почивка далеч от дома. По този показател страната ни е на първо място в ЕС. След нас са Румъния с 16,7% дял на мизерстващите хора и Гърция – с 16,7%, показват данните на Евростат за миналата година. Най-малко население в тежки материални лишения има в Люксембург – едва 1,35%, Швеция – 1,6%, Холандия – 2,4 на сто, Чехия, Австрия и Финландия – всички по 2,8%. Средно в ЕС делът на мизерстващите хора е 5,8%. Близо 33 на сто от българите живеят в риск от бедност. Това означава, че те са били в поне едно от следните три условия: разполагаемите им доходи са под националния им праг на бедност, живеят в силни материални лишения или живеят в домакинства с много ниска интензивност на труда. И по този показател страната ни е на първо място в Европейския съюз. Преди нас са дори Румъния – с 32,5% дял на хората, заплашени от бедност, Гърция – с 31,8 на сто, Латвия – 28,4%, Литва – 28,3%. 

Заради спада на германската икономика от началото на годината има съкращения на персонал в немалко от промишлените фирми у нас, доставящи възли и детайли за немските си партньори, съобщава председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от МОНИТОР. Освен това работодателите намаляват и заплати в индустрията, но икономиката у нас продължава да расте заради търговията и услуги. Най-чувствително влошените условия се усещат в производството на метали, текстил и облекло, както и в мебелната и дървообработването. Всички тези подсектори работят основно за износ в Германия, Италия и Турция, на които икономиката е надолу. Според Международния валутен фонд (МВФ) световната икономика расте бавно по време на световната финансова криза. Експертите виждат причините за това в търговските конфликти и геополитическите рискове. Според МВФ през 2019 г. глобалната икономика ще нарасне с 3%.

Напълно неверни данни е предоставил финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол за броя на хората, заплатили данък върху доходите през 2018 г., информира СЕГА. На въпроси на депутата от БСП Димитър Данчев Горанов отговаря писмено в началото на октомври. Според тях 1 494 883 българи са декларирали годишен доход равен или по-малък от 6720 лв. за миналата година, което е равно на 560 лв. на месец - колкото е минималната работна заплата в момента. Те са платили общо 515 594 лв. подоходен данък. В същото време, според справката, 192 985 души са получили доход, надвишаващ 108 хил. лв., или повече от 9000 лв. на месец, а дължимият налог е 962 819 лв. Оказва се обаче, че данните за внезапното забогатяване на голяма група от населението не са верни. Нещо повече, нито едно от посочените в отговора на министъра числа за броя на данъкоплатците, групирани според размера на доходите им, не отговаря на истината. Седмица по-късно финансовото министерство е подало в парламента нова справка, в която данните са променени.

Българският футбол от години неглижира проявите на расизъм и това е една от причините да се стигне до събитията на мача България - Англия в понеделник, пише от първа страница СЕГА. Вече десетилетие у нас се говори за този проблем само покрай някой показан от фенове нацистки символ, и то ако бдителен фотограф или оператор го заснемат и медиите наблегнат на инцидента. Превенция няма никаква, няма и адекватни наказания. Вчера спортният министър Красен Кралев намери "виновника": "Не трябва да оневиняваме дисциплинарната комисия на БФС, която носи огромна вина за случилото се на двубоя с Англия. Тъй като до момента няма нито едно наказание за расизъм в пълния му обем въпреки санкциите, които понасяме в Европа". Това е само едната страна на монетата. Наистина въпросната комисия от години налага глоби при някой инцидент, особено ако е раздухан от медиите. И винаги на клубове, от които "най-потърпевш" е "Левски" (той плаща вече на няколко пъти по над 30 000 лв.). Но никога няма наказания за преките извършители и те продължават да правят същото. По официални данни в момента едва 39 души имат наложена забрана за посещаване на мачове за различен период заради "хулигански прояви".