Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Започват мащабни инспекции на училищата, извежда в заглавие СЕГА. Днес започват първите инспекции на училища в България, които трябва да дадат реална картина на качеството на предлаганото образование у нас. Първи на независима експертна проверка ще бъдат подложени училища и детски градини от Софийска област, след което ще се премине към учебни заведения в Ямбол..  Миналата година бяха направени пилотни инспекции в 88 училища и детски градини в 28-те области у нас. Тази година започват същинските инспекции, чиято цел е не да контролират и наказват директорите, а да дадат цялостна и независима експертна оценка на качеството на предоставяното от детската градина или училището образование.

Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година, четем в ТРУД. От януари догодина отпада изискването в ТЕЛК-комисиите да работят лекари от различни видове специалности според профила на пациента. Правителството промени правилата, като прие изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Очакванията са по този начин времето за придобиване на експертно решение да се скъси. В момента недостигът на кадри става причина пациенти да чакат повече за експертиза и да ходят повторно на комисия, ако първия път там липсва специалистът по тяхното заболяване. От министерството уверяват, че липсата на тесни специалисти в комисиите няма да ощети пациентите и да попречи на точната експертиза, за която е достатъчна подробна медицинска документация.

Изненадващ щам в грипа забави ваксините, пише 24 ЧАСА. Закъсняла препоръка на Световната здравна организация за състава на ваксините срещу грип забави с около месец производството им. Това доведе до недостиг както в България, така и в целия ЕС. “В повечето европейски страни също имат затруднения”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Ваксините срещу грип се актуализират всяка година, за да отговарят по-добре на вирусите, които ще се разпространяват. “24 часа” писа, че тази година в грипния вирус се е вмъкнал изненадващ щам, което забавило препоръката от СЗО, а оттам и производството на новите ваксини. Тези препарати се поръчват много по-рано, а договорът за тази година е подписан през септември, обясни проф. Кантарджиев. Експерти обясниха, че първите 60 000 ваксини вече са в България, очакват се допълнително 150 000 по националната програма за безплатно ваксиниране на възрастните.

И ремонтът на "Солунска" цъфна с дефекти, сочи СЕГА. Въпреки че Столичната община обяви ремонтите в центъра на София в района около улица "Граф Игнатиев" за успешно приключени, жителите на града продължават да откриват нови дефекти и да подават сигнали за лошо изпълнение. Най-пресният случай е с току-що обновената улица "Солунска".  Гражданин информира вчера контактния център на общината, че прясно положената тротоарна настилка вече се руши. Той е приложил и снимка. "Моля да се възстанови от строителя за негова сметка", призовава столичанинът. Също вчера е подаден и сигнал за рушаща се настилка по друга централна софийска улица - "Паренсов". Ремонтът на „Солунска“ бе част от големия проект за обновяването на т.нар. Зона 2, включваща ул. „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и прилежащите им зони.

Доклад хвали България за силно женско присъствие във властта, информира СЕГА. България е отбелязала напредък в постигането на равенство между половете, но въпреки това изостава от повечето държави от ЕС. Тази година страната ни е 19-а в индекса, съставян от Европейския институт за равенство между половете (EIGE) към ЕС. Подредбата се прави според различни критерии - работа, доходи, пари, здраве, знания и др.  Единствената сфера, в която България е над средния за ЕС резултат, е женското участие във властта - по този показател страната ни е на шеста. Като добър пример изследването посочва БНБ -  между 2005 и 2018 г. "квотата" на нежния пол в управителния съвет е нараснала от 17 на 57 процента. Присъствието на дамите в Министерския  съвет също натежава и през миналата година те са представлявали 38% от правителството.

Месец преди зимата кубик дърва скача над стотарка, коментира МОНИТОР. Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата – дървата, се продава по 100 лв., а на места се продава и за 110 лв. Интересното е, че дори в студения януари на 2017-та цената бе около стотарката. Сега явно търговците надуват цените, за да спечелят от , закъснели да се запасят с цепениците още през лятото. Търговец от склад на един от булевардите, водещи към Околовръстното на столицата, констатира тази есен двойно по-малко търсене на дърва за огрев в сравнение с миналата.

Джаджа сваля цената на „Гражданската“ с една четвърт, пише МОНИТОР. Иновативното устройство събра интереса на посетителите на тазгодишното издание на технологичната конференция и изложение Innowave във Варна. Продуктът с изкуствен интелект помага на водачитекато действа като „трето око“ чрез непрекъснато наблюдаване на пътя чрез камера. Тя подпомага предотвратяването или смечкаването на сблъсъци, като идентифицира потенциално опасни ситуации и се получа аудио и видео сигнализация към водача. Процентът на намаляване на леките инциденти е почти 90%, а тежките се намаляват с около 45 на сто. Монтажът му може да спести до 25 на сто от каското на автомобила и до една четвърт от стойността на задължителната полица „Гражданска отговорност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46