Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За някои хора със затлъстяване и диабет бариатричната хирургия е шанс

Проф. Пламен Стайков пред лекторската аудитория
Снимка: Болница Вита
Съвременните методи на оперативно лечение на затлъстяване и диабет са във фокуса на Първия бариатричен симпозиум, който се провежда днес и утре в МБАЛ "Вита" в столицата.

Водещи хирурзи и ендокринолози демонстрират новите хирургични техники и показанията, при които могат да се извършват този тип интервенции.

Операциите при пациенти с болестно затлъстяване позволяват трайно излекуване, като освен намаляване на теглото, се решават и проблемите им с високо кръвно налягане и висока кръвна захар. Почетен лектор на форума е едно от големите имена в европейската метаболитна и бариатрична хирургия - проф. д-р Пламен Стайков. В момента той е медицински директор на болницата в Заксенхаузен и на Медицинската мрежа Франкфурт Рейн-Майн:

В България този вид хирургия е съвсем в началото. В САЩ и Европа тя набира скорост от 20 години. Причината е широкото разпространение на затлъстяването и диабета, особено в развитите страни. Прилага се при пациенти с индекс на телесна маса 35 и повече.

Д-р Ивайло ЦветковД-р Ивайло Цветков, консултант по обща и лапароскопска хирургия в Кралската болница Борнемут във Великобритания, посочи, че операциите при пациенти с диабет тип 2 водят до пълно излекуване. По думите му до 98% стига излекуването при хора, на които е открит диабет от 6 до 12 месеца преди хирургичната намеса.

По време на форума специалистите демонстрираха на живо основните типове хирургични интервенции при пациенти със затлъстяване или диабет. Проф. Стайков посочи, че колегите му в България са готови да извършват този тип операции и у нас:

Още за видовете операции при затлъстяване и диабет и за резултатите от тези интервенции очаквайте в предаването "Часът на здравето".

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките срещу Covid-19 през погледа на един международен шофьор

Всяка страна в Европа взе различни ограничителни мерки по различно време заради опасността от Covid-19. Разбира се, много хора не бяха съгласни с тях, защото смятат, че мерките са били или ненавременни, или твърде пресилени. За мерките, които се приемат в държавите и реакцията на хората, разказва международният шофьор Веселин Георгиев. “В Испания се..

публикувано на 31.03.20 в 19:17

Психолог помага на хората в Правец да се справят с кризисната ситуация

В община Правец спазват стриктно препоръките и ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение. Впечатленията са на социалния психолог в града Красимира Цъклева. “Хората в Правец са мотивирани да спазват ограниченията. Това го виждам, когато излизам - всички са с маски, на разстояние . Хората очакват, спазвайки дисциплината всичко да..

обновено на 31.03.20 в 18:37
Пепи Джуренов

Кризисният център в "Захарна фабрика" продължава работа, настанените са под доброволна карантина

Приемът на бездомници в столичния Кризисен център в кв. "Захарна фабрика", (район "Илинден") се удължава до края на извънредното положение. Капацитетът е за 170 души. Социалното заведение функционира при спазване на строги мерки срещу епидемията от коронавирус. Точни указания няма. В блок 51 настанените са под карантина, не се пускат да..

обновено на 31.03.20 в 16:31

Няма да се събират таксите за детска градина в Самоков

В Самоков родителите няма да заплащат задължителната такса за детска градина за периода на извънредното положение, коментира кметът Владимир Георгиев . Следващите мерки, към които се стреми общинската администрация, са в посока облекчаване на малкия и средния бизнес в общината.  Кметът е изпратил уведомления до директорите на детските градини в..

публикувано на 31.03.20 в 16:10

Студентите не губят надежда за бригадите в САЩ

Хиляди студенти в края на май т.г. трябва(ше) да заминат за бригада в САЩ. За много от тях това не е приключение, а е единственият начин да си осигурят средства за университетските такси. На един от последните брифинги ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обаче попари..

публикувано на 31.03.20 в 15:47

Изплащат пенсиите от 7 до 23 април

Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи. Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април..

обновено на 31.03.20 в 15:08

Стартъпите също са на ръба и предлагат свои решения

Във времена на изолация и социално дистанциране фокусът на хиляди бизнеси се насочва най-вече върху икономическите последици от сегашната ситуация. За съжаление, вече сме свидетели на фалитите на не една българска компания, както и на такива, които съкращават служители или не плащат заплати. Ситуацията е такава не само в нашата страна, но и в..

публикувано на 31.03.20 в 14:31