Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Българското здравеопазване може да бъде оценено за среден три. Така са отговорили запитаните участници в проучване на социологическата агенция „Тренд“, цитирана от МОНИТОР. Приблизително седемдесет процента от запитаните смятат, че посоката, в която се развива българската здравна система е негативна. Едва 13 % дават положителен отговор. Ниското качество на лечението у нас е основен проблем за българското здравеопазване според 46 на сто от анкетираните. Около 43 процента от тях посочват като водещ проблем високото доплащане на медицински услуги, а 40 процента - доплащането на лекарствата. Лошият контрол в системата от институциите е посочен като основна причина за проблемите в здравеопазването. Така са отговорили 43 % от участниците. За 29 процента от хората недостатъчното финансиране на системата е сред основните причини за недобрата им работа. Близо 40 процента са удовлетворени от здравното обслужване, а 53 процента не са.

Йорданка Фандъкова и ГЕРБ са големите печеливши от т.нар. етнически вот в столицата, пише от първа страница СЕГА. В секциите в 75-о училище „Тодор Каблешков“, намиращо се в сърцето на „Факултета“, подкрепата за Фандъкова е смазваща. В нейна полза са 1603 от общо 1960-те действителни бюлетини в тези секции. Прави впечатление, че избирателната активност в тези секции е значително по-ниска от средната за София: от 8586 пълнолетни с право на глас във „Факултета“ са гласували само 2494 души. Идентично е разпределението на вота за общински листи. От 2463 гласували за новия СОС в ромската махала ГЕРБ получава 1268 гласа, БСП – 120, „Демократична България“ - 73, а Борис Бонев – 71. Традиционно добре във „Факултета“ се представя ДПС, като парадоксално гласове от нея взимат и кандидатите за общински съветници на ВМРО и „Атака“. Отново кандидатът на ГЕРБ за районен кмет на „Красна поляна“ е най-обичаният във „Факултета“. Оттам Иван Чакъров взима 1687 гласа, а независимият Георги Миланов – само 70. В някои от секциите е регистрирана разлика от 247:6, 101:0, 158:1 и т.н. в полза на Чакъров. Според неокончателните данни на ЦИК в целия район „Красна поляна“ кандидатът на ГЕРБ получава на първия тур 6379 гласа (39.41%), а Миланов – 2966 (18.32%). Което означава, че ромският вот е бил ключов за формирането на сериозната дистанция между двамата преди балотажа. При ниска избирателна активност същата закономерност може да се повтори и в неделя. 

Внос на млечни продукти от Полша, Германия и Румъния залива пазара Българите са изяли повече сирене с растителни мазнини през първите осем месеца на тази година, спрямо същия период на миналата, информира ТРУД. Това показва анализ на министерството на земеделието. Мандрите са произвели 8338 тона имитиращи продукти за периода, което е с 5,5% над нивото преди година. Тогава количествата са били 7904 тона. Все пак през последните три години производството на сирене с палма намалява, отчита агростатистиката. През 2016 г. сме изяли 16 231 тона имитиращи сирена, през 2017 г. – 14 699 тона, а през цялата 2018 г. – 13 502 тона. Според земеделското министерство за това допринасят въведените нормативните промени, насочени към ясното разграничаване на имитиращите от млечните продукти както в процеса на производството, така и при предлагането им на пазара.

Районната прокуратура в Генерал Тошево е образувала досъдебно производство по повод смъртта на 9-годишния Стефан от село Кардам, съобщава МОНИТОР. Започналото разследване ще установява причините и обстоятелствата, довели до смъртта на момчето на 27 октомври тази година малко преди полунощ. В болница „Света Марина“ са настанени и две от сестрите на Стефан – на 7 и на 11 години. Децата са били приети първо в болницата в Добрич, след което са транспортирани във Варна. Трагедията в семейството, в което се отглеждали общо 6 деца, на възраст от 4 до 13 години, започнала още в събота, 26 октомври, вечерта. Всички твърдят, че са вечеряли едно и също нещо – пържена варена наденица, млечна салата, туршия, шунков салам, пили са ябълкова газирана напитка. Продуктите са закупени от кварталния магазин в селото, откъдето всички в Кардам пазаруват и където по принцип стоките не залежават. От семейството твърдят, че момчето е започнало да повръща още в събота през нощта.

Ученици станаха общински съветници, а кмет рекордьор спечели 10-и пореден мандат. Това показват резултатите от проведените в неделя местни избори, пише МОНИТОРСтава дума за двама дванадесетокласници - единият в Мездра, а другият в Стара Загора, които счупиха рекорда и се оказаха най-младите общински съветници в своите градове. Първият е 18-годишният Коста Томов Костов, който е ученик в СУ "Иван Вазов" в Мездра. Той е част от листата на БСП в града и влиза в общинския съвет благодарение на получените преференции, които са точно 181. Оказва се, че политиката е в кръвта му, тъй като е внук на бившия депутат от редиците на социалистите Тома Томов. Той е категоричен, че в училище няма да злоупотребява или да се възползва от новия си пост.

Националната агенция за приходите вече е обжалвала в съда глобата от Комисията за защита на личните данни заради теча след хакерска атака, който засегна над 5 млн. български граждани и фирми, потвърди пред СЕГА председателят на КЗЛД Венцислав Караджов. По негови думи делото ще се гледа в Софийския районен съд и предстои да бъде насрочено в края на годината. В последните дни на август КЗЛД връчи на приходната агенция акт за установяване на административно нарушение, последван от наказателно постановление, с което се налага санкция. Причината за глобата в размер на 5.1 млн. лв. е пробивът в информационните масиви на НАП, който доведе до безпрецедентен теч на лични данни, засегнал на практика всеки данъкоплатец у нас. От приходното ведомство обаче са на мнение, че нямат вина, тъй като не са отговорни за хакерската атака и са защитили адекватно системите си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37