Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Надежда Сталянова: Успешният политик говори конкретно, без клишета и празни фрази

| обновено на 03.11.19 в 20:38
Снимка: Архив
Агресивно, скандалджийско, дори махленско говорене, демонстрираха претендентите за кметския пост Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. С това те изцяло разрушиха наложения стереотип за публичната реч на жените в политиката.

Този коментар направи специално за Радио София доц. Надежда Сталянова от Катедрата по български език към  Факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

И г-жа Фандъкова, и г-жа Манолова преекспонираха с Аз – какво са направили или ще направят. Към това може да се добави не много културното и деликатно държане в сферата на езиковия етикет. Предизборните лозунги („Работа, работа, работа“ и „Имам решения за София“) бяха като дрънчене на куха тенекия.

Кандидатът за кмет не можем да го оценим по професионални качества, не е задължително да познаваме кариерното му развитие. За него си съставяме мнение по публичното му поведение и най-вече – по говоренето.

Успешното политическо говорене е конкретното говорене и задължително излиза от клишетата и празните фрази, категорична е доц. Сталянова. Кандидатът за кмет не бива да е обременен от професията си, да говори със специфични термини.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.