Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Софийският университет и Техническият университет-София са висшите училища, които ще получат най-голямо увеличение на бюджетите си за 2020 г. - около 11% повече в сравнение с настоящата година, съобщава СЕГА. За Българската академия на науките пък е предвидена 12% по-висока държавна субсидия - тя трябва да се повиши от 94.1 млн. лв. на 105.6 млн. лв. Това става ясно от проекта за държавен бюджет за догодина. Субсидията на университетите зависи в най-голяма степен от броя на обучаваните в тях студенти, но все повече - и от комплексната оценка за качеството на предлаганото обучение. Така, въпреки по-малкото студенти, но благодарение на високата си оценка, Софийският университет ще получи 73.5 млн. лв. за 2020 г., което е със 7.4 млн. лв. повече спрямо т.г. Техническият университет София ще получи 54.5 млн. лв. от държавата, което е с 5.6 млн. лв. повече от тазгодишната субсидия. Медицинските вузове също ще бъдат зарадвани с по-висока издръжка за кандидат-висшистите си - при МУ-София увеличението е с 3 млн. лв. - до 39 млн. лв., при МУ-Варна - с близо 4 млн. лв. (до 24.3 млн. лв.), при МУ-Пловдив - с 1.2 млн. лв. (до 22.8 млн. лв.), а при МУ-Плевен - с 1.3 млн. лв. (до 11.5 млн. лв.).

Студентите у нас теглят между 5000 и 8000 лева кредит, за да могат да работят през лятото в чужбина. Сумата обикновено покрива разходите за транспорт, докато някои използват парите, за да платят и семестриалните си такси в чуждестранен университет. Това каза председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ) Деян Василев за МОНИТОР. Рядкост е студенти да се допитват до кредитни консултанти. Обикновено това го правят родители, които искат да теглят сума, защото децата им нямат достатъчно доходи. „Това са големи изключения - понякога родители теглят ипотеки, за да купят жилище на децата си”, каза Василев. Той допълни, че в случай че студент тегли пари, то той го прави чрез потребителски кредит

Пациент, на когото държавата е отказала финансиране за лечение в Германия, е спечелил дело срещу Министерството на здравеопазването, информира СЕГА, след справка в електронното деловодство на Софийския административен съд. Съдия Миглена Недева приема, че отказът на зам.-здравния министър Бойко Пенков е немотивиран и му връща преписката с конкретни указания. Казусът стига до съда, след като болен от левкемия българин, решил да се лекува в Германия, получава отказ да му бъдат платени 229 900 евро. Част от сумата е за първоначалната химиотерапия, на която се е подложил. По-голямата част от сумата е за трансплантация на стволови клетки, до която се стига, след като другата терапия не дава резултат. Искането за държавно финансиране е подадено през февруари м.г., когато вече е ясно, че левкемията не се влияе от индукционната терапия. Към момента на поставянето на диагнозата в началото на 2018 г. пациентът не се води високорисков. След неуспешната химиотерапия и появили се усложнения обаче той вече е в категория високорисков с крайно неблагоприятна прогноза за по-нататъшния ход на заболяването. Без изобщо да вземат предвид какво е състоянието му и дали би могъл да пътува обратно до България за трансплантацията, както и че в Германия вече е намерен донор, от здравното министерство отказват да я финансират. Аргументът им е, че това може да се направи и тук.

При ниска избирателна активност и множество сигнали за купуване на гласове ГЕРБ спечели кметските избори в трите най-големи общини на страната - София, Пловдив и Варна, пише СЕГА. Заедно с победите на първи тур в Бургас и Стара Загора ГЕРБ затвърди присъствието си в големите населени места на България. Управляващата партия обаче понесе тежки кметски поражения в следващите по големина общини - Русе, Плевен, Благоевград. Балотажи в неделя имаше в 18 областни града, 150 общини, 441 кметства и 31 района в страната. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) взе очаквано поправителния изпит в София. Тя поведе на Мая Манолова с около 10% при старта на изборния ден и през целия ден поддържаше разликата. Манолова не получи подкрепата, която искаше от градската десница, а избирателната активност в София леко надмина тази от първия тур.  Досегашният областен управител на Пловдив - Здравко Димитров (ГЕРБ), вече ще е кмет на Пловдив. Димитров победи кандидата на патриотите Славчо Атанасов, като в края на изборния ден разликата между двамата достигна 15%.

Броят на сватбите у нас е близо три пъти по-голям от броя на разводите. Това става ясно от данни от отчета за 2018 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на населението (2012-2030 г.), който е качен за обществено обсъждане, информира МОНИТОР. Сключените бракове през миналата година са били 28 961 или с 368 повече спрямо 2017-а. Ръст бележи и броят на разводите, които през минала година са били 10 596 или със 185 повече семейства са разтрогнали официално съжителството си спрямо 2017-а. По-голям дял от регистрираните бракове и разводи са сред населението в градовете, показват още данните в проектотчета на социалното министерство. Новите семейства извън селата са близо три четвърти от всички (21 463). Областите с най-много бракове на 1000 души от населението са Добрич – 5.4‰, и Разград – 5.1‰., а най-нисък е коефициентът на брачност в област Перник и Ловеч – по 2.6‰.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37