Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Изборите объркаха програмата на учениците, извежда в заглавие СЕГА. "Ще учат или няма да учат?", питаха се около изборите объркани родители. Новата, по-либерална разпоредба на МОН за деня след местните избори хвана неподготвени училищата и обърка плановете и учебните програми на доста школа в страната, а и на немалко учители и родители. Доста от тях се оплакваха ту заради това, че децата им няма да учат, а трябва да бъдат в училище, ту че в крайна сметка е взето решение да имат учебни занятия. Допълнително напрежение внесе и преценката на някои учебни заведения да не учат в деня след първия тур на изборите, но пък да проведат редовни часове в деня след втория тур.

Нови върби заменят старите дървета пред "Св. Седмочисленици", четем също в СЕГА. Двете емблематични върби пред църквата "Св. Седмочисленици" в София ще бъдат подменени с нови. Вчера едното дърво се прекърши от силния вятър, а оглед на дънера показа, че е в напреднал стадий на изгниване. Предстои оглед и на другата стара върба в градинката. Двете дървета от няколко дни са оградени с лента и обозначени като опасни. Въпреки това новината, че работници разчистват останките от старото дърво, веднага привлече протестиращи, които отказваха да повярват, че то е паднало само, и се наложи намеса на полицията. На мястото на двете върби ще бъдат засадени нови дървета от същия вид, като от "Зелена система" обещават те да са с "максимално големи размери", според "Медиапул". Подмяната на старите дървета в София често е неуспешна, като на места младите фиданки целенасочено се съсипват, за да се прави място за строежи, паркиране и пр.

Държавата планира отново промени в пенсионната система, информира МОНИТОР. Възрастта за пенсиониране да се повишава в бъдеще, да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от Държавното обществено осигуряване, да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране, както и да се обсъдят възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система. Предложенията са залегнали в отчета за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).

Ако се пенсионирате тази година възрастта за пенсия е 61,4 години за жените и 64,2 години за мъжете. За нежния пол ще са необходими 35.8 години трудов стаж, докато за мъжете – 38.8 години. През 2020 г. възрастта за жените ще е 61.6, а при мъжете – 64.4 години, докато стажът се очаква да расте с по 2 месеца/годишно. С ръст от 2 месеца годишно при жените и 1 месец за мъжете, през 2029 г. възрастта за пенсия ще е 65 години за мъжете при необходим стаж от 40 г. и 63 години за жените при 37 години стаж.

1300 българи вече имат право на руска пенсия, пише ТРУД, като цитира БНР. Повече от 1300 български граждани получават право на руска пенсия с одобрените от президента Владимир Путин промени в Договора за социално осигуряване между Русия и България.Подписаният от президента Путин федерален закон предвижда ратификация на протокола за промени в сключения през февруари 2009г. двустранен договор за социално осигуряване. Самият протокол беше подписан през март тази година в София. Документът отчита настъпилите през последните 10 години промени в пенсионните законодателства на двете държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видеонаблюдението в София е подсилено с 416 възстановени и 47 нови камери

Много от камерите за видеонаблюдение в София не функционираха поради 4 неуспешни търга, проведени от предишната администрация. Екипът на кмета Васил Терзиев предприе незабавни действия за възстановяване и развитие на мрежата за сигурност и беше намерен изпълнител. Така процесът на възстановяване и разширяване на системата за видеонаблюдение беше..

публикувано на 15.08.24 в 18:06
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:45

Завършва реновирането на голямо междублоково пространство в ж.к. ”Дианабад”

Завършва работата по цялостното реновиране на голямото междублоково пространство на бл.14, бл.15, бл.16 и бл.17 в ж.к. ”Дианабад”, съобщи кметът на район “Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Изградени са нови алеи, стълбища, плочник и голямо площадно пространство. В момента тече ремонт на детските съоръжения на площадката за игра, а до две..

публикувано на 15.08.24 в 14:26
Паметникът на д-р Стефан Черкезов в двора на болницата във Велико Търново

Отбелязваме Деня на спасението - в памет на д-р Стефан Черкезов

В страната ни се отбелязва Денят на спасението в чест и в памет на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус, но загива от тежките си изгаряния. Медиците от Областната болница във Велико Търново, която носи неговото име, ще почетат своя патрон 61 години след  гибелта му. По обяд екипът на лечебното..

публикувано на 15.08.24 в 11:45

Психично болен мъж се барикадирал, замерял е деца с кофи латекс

Психично болен мъж се е бил барикадирал в дома си в София, съобщи bTV . Според оскъдните данни – той е замерял деца с 20-килограмови кофи с латекс през прозореца. На мястото на инцидента веднага са били изпратени служители на Столичната дирекция на вътрешните работи. Мъжът е на 43 години. Униформените са успели да го изведат от жилището..

публикувано на 15.08.24 в 11:43

Украинските бежанци от Банкя пътуват за морето

Украински бежанци, които се ползват с временна закрила у нас и получават помощ от държавата по хуманитарна програма, която им осигурява настаняване и храна, днес трябва да бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети Свети Константин и Елена" до Варна . Досега те бяха настанени в учебния център на Националната агенция за приходите..

публикувано на 15.08.24 в 08:05

Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали

Пожар пламна малко преди 15:00 ч. днес  в дом за възрастни хора в центъра на град Банкя, има един загинал и пострадали. По първоначални данни пострадалите са петима. Гори цял етаж от сградата.  Гъсти облаци дим се издигат над центъра на Банкя. На място са пристигнали няколко 3 екипа на Спешна помощ и 3 на Пожарната. Има информация за две жени,..

публикувано на 14.08.24 в 16:58