Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите се страхуват да обявят, че биха станали донори

Министерство на здравеопазването започва кампания „Да! За живот!“ в подкрепа на донорството

Министър Кирил Ананиев и Росен Иванов
Снимка: Лилия Герчева

Министерството на здравеопазването започна национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България под мотото „Да! За живот!“.  Сред медийните партньори на кампанията е и БНР. Целта е да се повиши информираността за значението на донорството.

Близо 1200 души се нуждаят от трансплантация в момента в България, в същото време се увеличава броят на отказалите да дарят орган на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт, обявиха от министерството. През последните години спада и процентът на хората, които биха дали съгласие да станат донор, показва първото проучване по темата у нас, проведено от социологическа агенция „Алфа рисърч“ по поръчка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". 

1151 са пациентите, които в момента очакват трансплантация, най-много - над 1000 се нуждаят от бъбрек, обяви здравният министър Кирил Ананиев. От началото на годината в България са извършени 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив. 

Кампанията предвижда разпространението на 50 хиляди донорски карти чрез БЧК и регионалните здравни инспекции. В брошура към картата, подробно е описано какво представляват донорството, трансплантацията и какво означава мозъчна смърт. Картите нямат юридическа стойност - волята, изразена в тях, е ориентир само за близките на приносителя й, защото при настъпване на мозъчна смърт, съгласието от страна на близките остава задължително изискване. У нас процентът на хората, които смятат, че изобщо не е редно да има донорство на органи, е едва 3.8%. 3/4 от участвалите в проучването се доверяват на медицината и в случай на нужда биха потърсили възможност за трансплантация на орган.

“Едва 35.2 процента обаче биха дали съгласие да станат донори, а 31.7 процента - биха се съгласили да бъдат използвани органи на техен починал близък. Броят им в последните години намалява - според проучване на Евробарометър от 2006 и 2009 година процентът им е достигал 40-42. Според проучването, основната причина е ниската осведоменост по въпросите на донорството”, посочи Боряна Димитрова от социологическата агенция: 

Мнозинството от хората - 75% смятат, че трябва да имат повече информация по темата. Основният страх по отношение на донорството на повечето от половината участници в допитването (57.3%) е евентуална злоупотреба, посочи Боряна Димитрова. 

У нас е сравнително нисък процентът на хората, които свързват отказа за донорство с морално-религиозни причини -18.4%. По отношение страха от злоупотреби, здравният министър и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов бяха категорични, че това е невъзможно.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33