Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Само модерни и оборудвани библиотеки могат да привлекат подрастващите

В края на месеца ще бъде подписано споразумение между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата за сътрудничество на училищата и библиотеките. С него се цели да се насърчи четенето, повиши грамотността и формират навици за учене през целия живот. В дългосрочен план това ще се отрази и върху повишаването на читателската аудитория, който е един от основните проблеми за библиотеките днес.


„Предизвикателства пред библиотеките в 21 век“ е темата на тазгодишнния национален форум, чрез който фондация „Глобални библиотеки“ се стреми да утвърди библиотиките като  място за личностно и общностно развитие на гражданите и подобряване на качеството на живот. А за да бъдат привлечени най-вече децата и подрастващите е нужно библиотеките да бъдат оборудвани с таблети, с 3D принтери и въобщи всички нови технологии, които могат да провокират интереса им, каза Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондацията.

Все още основният ресурс, който Министерството на културата влага в осигуряването на библиотечно-информационното обслужване на гражданите, е насочен към попълване на книжния фонд. Според изчисления на фондация „Глобални библиотеки“ са нужни 8 млн. лв. годишно, за да могат читателите в 3000 библиотеки в страната да имат достъп до съвременна и периодична литература, както и до абонамент за база данни.

Дигитализирането на съдържанието също е едно от предизвикателствата, пред които са изправени библиотеките, тъй като в електронен вариант са достъпни предимно произведенията с изтекли авторски права, посочи Спаска Тарандова. Тя допълни, че е нужно да се усъвършенстват учебните програми за обучаващите се библиотечно-информационни специалисти, за да могат повече млади кадри да влязат в системата, тъй като в момента заетите са предимно в предпенсионна или пенсионна възраст.  

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30