Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Само модерни и оборудвани библиотеки могат да привлекат подрастващите

В края на месеца ще бъде подписано споразумение между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата за сътрудничество на училищата и библиотеките. С него се цели да се насърчи четенето, повиши грамотността и формират навици за учене през целия живот. В дългосрочен план това ще се отрази и върху повишаването на читателската аудитория, който е един от основните проблеми за библиотеките днес.


„Предизвикателства пред библиотеките в 21 век“ е темата на тазгодишнния национален форум, чрез който фондация „Глобални библиотеки“ се стреми да утвърди библиотиките като  място за личностно и общностно развитие на гражданите и подобряване на качеството на живот. А за да бъдат привлечени най-вече децата и подрастващите е нужно библиотеките да бъдат оборудвани с таблети, с 3D принтери и въобщи всички нови технологии, които могат да провокират интереса им, каза Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондацията.

Все още основният ресурс, който Министерството на културата влага в осигуряването на библиотечно-информационното обслужване на гражданите, е насочен към попълване на книжния фонд. Според изчисления на фондация „Глобални библиотеки“ са нужни 8 млн. лв. годишно, за да могат читателите в 3000 библиотеки в страната да имат достъп до съвременна и периодична литература, както и до абонамент за база данни.

Дигитализирането на съдържанието също е едно от предизвикателствата, пред които са изправени библиотеките, тъй като в електронен вариант са достъпни предимно произведенията с изтекли авторски права, посочи Спаска Тарандова. Тя допълни, че е нужно да се усъвършенстват учебните програми за обучаващите се библиотечно-информационни специалисти, за да могат повече млади кадри да влязат в системата, тъй като в момента заетите са предимно в предпенсионна или пенсионна възраст.  

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Петък 13-ти” - забавна пиеса с неочаквани обрати

Най-новата комедия на Фери Арт “Петък 13-ти” - изключителна, забавна с неспирни обрати от началото до края. Пиесата е написана от Жан-Пиер Мартинез, а режисьор е Георги Кадурин с участието на Мария Сапунджиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова. В София премиерата ще бъде на сцената на театър “Сълза и смях” при спазване на всички противоепидемични мерки...

публикувано на 01.12.20 в 19:08

Иво Димчев за живота като ХИВ позитивен

Експресивният Иво Димчев преди две години реши чрез книгата, която подготвя за печат да обяви, че е ХИВ позитивен. В книгата “ХИВ + KISS” той разказва как живее от години с диагнозата. “Аз съм един доста откровен човек и за мен беше повече невъзможно да крия от света, че съм ХИВ позитивен. Знаеха го само мои приятели и хората, с които работя. Когато..

публикувано на 01.12.20 в 18:39

"Око на художник, душа на поет" - разказите на Елин Пелин оживяват на сцената

Разказите на Елин Пелин оживяват на сцената в спектакъла на театър "Цвете" - "Око на художник, душа на поет". Режисьор е Цвета Янева. Идеята е да бъдат възродени "По жътва", "Задушница", "Косачи", "На оня свят" за учениците, които могат да научат много от обичания български писател.   Спектакълът изгрява на сцената на 28 ноември и представя някои..

публикувано на 01.12.20 в 17:58

183-ма новозаболели със СПИН през 2020 г. в България

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги", съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да..

обновено на 01.12.20 в 16:55
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“ ? Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и социолози, икономисти, инженери хидролози и други. С най-висок резултат в класирането и екип..

обновено на 01.12.20 в 16:02

Концепциите за развитието на Централната минерална баня са богати и детайлни

Централната минерална баня е построена преди повече от век и функционира до 1986 г., когато заради лошото ѝ експлоатационно състояние е затворена. Архитекти на сградата са арх. Петко Момчилов и арх. Йордан Миланов. Преди пет години се превърна в Музей на София, но само част от сградата - северното и източното крило към момента не се използват...

публикувано на 01.12.20 в 15:37

"Смели и различни" - приказки за силата на жените

Книгата “Смели и различни” се обръща към вечните неща, свързани със силата на жените и с това как се преодолели проблеми в миналото. Тя съдържа “документални приказки по действителни случки”, като се предават без преувеличение историческите факти. Това каза пред Радио София писателката Деси Нико , която се надява по-малките и порасналите момичета да..

публикувано на 01.12.20 в 15:01