Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страница 34

Дневникът на една софиянка: Седмият ангел ни посети…

| обновено на 08.11.19 в 17:46

Мина време, откакто не сме си писали, драги мои… Но нали помните една предишна страница от Дневника, в нея обсъдихме мъжеството понякога да избереш да мълчиш.

В съзнанието ми бързо изниква една мисъл от недостижимия поет Коста Павлов:

Имам чувството, че сега никой не слуша - всички говорят. Обидно ми е да се надвиквам. При надвикването човешката физиономия се изкривява, придобива неавтентичен характер, появява се нещо вторично.

Не че сега имам какво толкова важно да ви кажа, приятели. Трябва да си останем честни все пак…

Не сме информационна агенция, а Дневник, в който от време на време си пишем истории. Лични истории.

Сега на първо време бих искала да ви поздравя (нали сте забелязали колко рядко го правим) с поезия. Ще го сторя през един изключителен полски автор. Един от тримата най-големи: Чеслав Милош, Збигнев Херберт, Адам Загаевски.

На български език излезе едно безценно издание от Збигнев, поезия в проза. Ето едно парче от него:

СЕДЕМТЕ АНГЕЛА

Всяка сутрин идват седемте ангела. Влизат, без да почукат. Един от тях с внезапно движение изважда сърцето ми от гърдите. Долепя го до устата си. Същото правят и другите. Тогава крилата им се стопяват, а лицата им от сребърни стават пурпурни. Отиват си, тропайки тежко с дървените обувки. Сърцето ми оставят върху креслото като празно гърненце. Цял ден трябва то да се пълни, за да не си отиват ангелите на другата сутрин сребърни и крилати.

Ето така прави голямата поезия, драги!
Оставя ни поразени от картината и извиканите собствени емоции. Тя пълни един съд с чувства, желанието той да не остава празен и да се грижим за него ни приближава една идея по-близо до божественото

Днес всъщност почитаме Архангел Михаил…

Все пак някой трябва да извади душата ни и да се погрижи за нея…

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава в още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02

В Самоков се подготвят и се надяват на по-добър туристически сезон

В Самоков и родители, и учители искат учебната година да бъде здрава и присъствена. Това съобщи пред Радио София кметът на общината Владимир Георгиев след разговори в учебните и детските заведения. В момента обстановката е спокойна и няма огнище на Covid-19. Кметът се надява на по-добър туристически сезон през зимата, въпреки..

публикувано на 25.09.20 в 15:28