Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Валентин Николов: Нужно е строителната камара да стане по-ефективна спрямо нелоялните фирми

Снимка: БГНЕС
На 21 ноември се на отчетно-изборно събрание на Камарата на строителите в България, над 200 делегати от цялата страна избраха отново инж. Илиян Терзиев за председател на Камара на строителите в България за следващите 3 години, а за изп. дир. на организацията беше избран Валентин Николов, който гостува в предаването “Код строител”.

Валентин Николов обясни, че камарата работи много активно по отношение на нормативната уредба в областта на строителството. “Проведени бяха множество срещи със законодателната власт в лицето на председателите на комисиите по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по бюджет и финанси към Народното събрание, както и с групите  на парламентарно представените политически сили. В резултат на положените усилия бяха приети промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), чрез които бе изменен и Законът за Камарата на строителите (ЗКС). Това е сериозна стъпка напред в борбата, която КСБ води срещу сивия сектор в строителството, и е особено важна за по-малките и средните фирми в регионите на страната. Там нелоялната конкуренция от работещите без регистрация и без спазване на трудовото, данъчното и осигурително законодателство фирми и бригади е унищожителна за компаниите, които развиват дейността си на светло и при спазване на закона”, казва той.

Пак по отношение на законодателството са направени и предложения за подобряване на нормативната уредба в ЗОП, касаещи включването на подизпълнители и по време на изпълнение на договорите и въвеждането на задължение към възложителя изчисляването на прогнозната стойност на обществената поръчка да е към датата на решението за нейното откриване съобразно пазарната стойност на предстоящите за възлагане дейности.

Николов каза също, че предизвикателствата, пред които е изправен браншът, са много - подобряване на законодателството, прозрачност в провеждането на обществените поръчки и еднакви правила за всички, промени по отношение на професионалното образование и обучение и търсене на решение на придобиващия все по-сериозни размери проблем с кадрите. “Нужно е и камарата да стане по-ефективна в действията си спрямо нелоялните фирми сред самите нас, говорим за саморегулация. И, разбира се, цифровизацията на сектора, това е бъдещето. Доколко сме подготвени за нея и какво можем като камара да направим, за да помогнем на българските фирми за ускоряването на процеса на дигитализация”.

Относно качеството на строителството, Николов посочи, че в общественото пространство се наложи практиката за всеки проблем, свързан с изпълнението на даден проект, вината да се прехвърля на строителя. “Може би това е, защото нашата част от работата е най-видима, но със сигурност това не е правилно. В строително-инвестиционния процес участниците са много - има възложител, проектант, строител, надзор, контролни органи. Темата за ясното определяне на отговорността на всеки един участник в процеса е на дневен ред на КСБ. Ние ще настояваме за промени, с които всеки участник да носи своята отговорност и да бъде санкциониран за неизпълнението на своите задължения”.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Променят учебните планове на бъдещите учители

Национална програма, с която висшите училища да променят учебните си планове в обучението на бъдещите учители, ще бъде изготвен от Министерството на образованието и науката. Това ще допринесе за специфичните умения и познания, свързани с гражданското образование, които преподавателите трябва да предадат на учениците. Освен това трябва да се..

публикувано на 13.12.19 в 18:28

"Български фонд за жените" отпуска стипендии за общностно развитие

Много често забравяме, че винаги е по-добре да работим в екип или със съмишленици, отколкото да се опитваме да променим нещо сами. В този смисъл общонстта е една подкрепяща система, дори един организъм, който има обща визия и върви в една посока. Това напомни пред Радио София директорът на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева по повод..

обновено на 13.12.19 в 17:38

Адриана Михайлова: Софиянци се обединяват, когато решават проблемите си

Създаването и развитието на местните общности е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. “В София се забелязва, че хората са най-обединени там, където има проблеми. Най-вече в новите квартали, в които има някакъв елемент на изпуснато положение по отношение на презастрояването и Общината не смогва в осигуряването на социална инфраструктура -..

публикувано на 13.12.19 в 17:35
Гражданско образование в действие - една от задачите на

Българинът още много чака от държавата, това говори за липса на гражданско мислене

В „ Радиоприемница“  продължаваме разговорите по темата за развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София. Днес се допитваме до експертното мнение на Луиза Славкова – изпълнителен директор на фондацията Софийска платформа . Трудно е да се сравняват..

публикувано на 13.12.19 в 14:49

Археологически находки и открития от 2019 г. показват в Националния исторически музей

В Националния историческия музей на 12 декември беше открита изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019" . Експозицията е посветена на направените разкрития от екипи на музейните археолози през изминалия проучвателен сезон.  През 2019-а археолозите от НИМ работиха на 16 обекта по два теренни обхода - от Дунавската..

публикувано на 13.12.19 в 12:23

Гергана Змийчарова влиза в образа на ”Жана Д`Арк”

Габровският театър гостува на 14 декември  в 19.00 часа на голямата сцена в Народния театър “Иван Вазов” със спектакъла на Петринел Гочев ”Жана Д`Арк”. В главната роля е Гергана Змийчарова, която получава за нея и номинация за “ИКАР”. “Прочетох тази пиеса, понеже Петринел ми беше споменавал за нея. Говоря за “Чучулигата" на Жан Ануи, която е в основата..

публикувано на 13.12.19 в 12:19

Накъде в София

МУЗИКА Фестивалът за електронна музика Solar 2019 е тази вечер в „Интер експо център“. Сред участниците ще бъдат "Rudimental", Марк Найт, Никол Мудабер, Chus & Ceballos, Gaiser, Matador, Хуан Алварес. Обикновено свързваме месец декември със сняг, студ и виелици, но „фаталният“ петък 13-и ще ни докаже, че е напълно възможно декември да..

публикувано на 13.12.19 в 09:49