Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Арх. Петкана Бакалова:

Строежът в двора на "Александровска" може да стане за администрация, но за болница - категорично не

Надяваме се институциите да вникнат в аргументите ни, посочва зам.-председателят на Камарата на архитектите

Снимка: БГНЕС

Строежът, който е на 30-35 и повече години в двора на Александровска болница, и чието първоначално предназначение е било да стане национална педиатрична болница, е изоставен, но по-големият проблем е друг – не може конструкция от ХХ век да отговори на днешните изисквания за съвременно лечебно заведение. В това беше категорична пред Радио София арх. Петкана Бакалова – зам.-председател на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ).

Арх. Петкана БакаловаФункцията трябва да е водеща. Сградата облича функцията. Не бива с много компромиси да натъпкваме сегашното скеле с нужните функции за лечение на деца.

Обследването на сградата е поръчано и направено през 2019 г., но протоколите за изпитване на бетона и армировката са от 2007 г. Днес недовършеният строеж не отговаря на противоземетръсните норми, не само защото сградата е остаряла. Нормите вече са други.

През 2011 г. е взето решение конструкцията да бъде премахната, но това не е направено.

Преди 2 дни състав на ВАС отхвърли жалбата на КАБ и де факто потвърди решението на МЗ за възлагане на обществена поръчка „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“.

Съдът обаче не е разгледал жалбата по същество, твърди арх. Петкана Бакалова, а се е произнесъл по процедурата:

Ние ще алармираме институциите – национални и европейски. Надяваме се обществото да разбере нашите аргументи и да ни повярва. Вече над 5000 души са подписали петиция. Зад нас са лекари, родители, Националната мрежа на децата…

Бихме искали да изложим по-добре аргументите си, за да убедим и управляващите.Ако вникнат, те ще вземат информирано и правилно решение.

Вчера представители на КАБ са се срещнали с кмета на Столичната община, на търсене на взаимодействие с институциите ще продължи., увери арх. Бакалова. Тя смята, че ново обследване може да покаже, че скелето е пригодно за административна сграда, но за болница - категорично не е подходяща.

Чуйте интервюто на Лилия Герчева и Данаил Конов с арх. Петкана Бакалова.