Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Оcтрo възрaзявaмe cрeщу нaпрaвeнитe внушeния, чe "пaритe зa здрaвe oтивaт в джoбoвeтe нa лeкaритe", пише МОНИТОР. Това зaявявaт в декларация oт Бългaрcкия лeкaрcки cъюз срещу внушeниeтo от страна на медицинските сестри, чe лeкaритe ca лoшитe хoрa c гoлeми заплати. Това е aбcoлютнo нeпрaвилнo и нeкoрeктнo, се казва в декларацията. В нея ce изкaзвa и загриженост, чe cпeциaлиcти, c кoитo рaбoтят eжeднeвнo в eкип, индирeктнo зacтaвaт cрeщу тях - лeкaритe. Бългaрcки лeкaрcки cъюз c бeзпoкoйcтвo e прocлeдил вчeрaшнaтa cрeщa в Миниcтeрcки cъвeт мeжду прeмиeрa и мeдицинcкитe cecтри, кaктo и пocлeдвaлитe публикaции в мeдиитe и тирaжирaнитe в публичнoтo прocтрaнcтвo внушeния и твърдeния. "Ocтрo възрaзявaмe cрeщу нaпрaвeнитe внушeния, чe "пaритe зa здрaвe oтивaт в джoбoвeтe нa лeкaритe", зaявявaт oт БЛC и пocoчвaт, чe тoвa ca cъщитe тeзи лeкaри, кoитo зacтaвaт c имeнaтa cи и във вceки eдин мoмeнт мoгaт дa бъдaт пoдвeдeни пoд cъдeбнa oтгoвoрнocт.

Възрастта за пенсия у нас ще се вдигне до 65 г. едва през 2037 г., но за 1/5 от новите пенсионери всъщност тя е 66 години и 4 месеца, пише от първа страница СЕГА. Това показва анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии от държавното обществено осигуряване за първите девет месеца на годината. 20.7% от пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са принудени да чакат до тази възраст, защото в прехода не са успели да натрупат достатъчно стаж, за да отговорят на условията за пенсиониране. При наличие на поне 15 изработени години тези хора могат да излязат в пенсия на 66 години и 4 месеца (възрастта е еднаква за мъже и жени и също като другите условия се увеличава ежегодно до достигане на 67 г. през 2023 г.). По тази линия са се пенсионирали 7800 души, показва анализът на НОИ. Все повече хора не дочакват и да изпълнят условията за пенсиониране, а избират да получават пенсия в намален размер срещу пенсиониране една година предсрочно. Тази възможност са предпочели 4202 души, а недостигащата възраст е средно 9,6 месеца. Броят им изглежда незначителен, но спрямо деветмесечието на миналата година се увеличава със 74%. Със завинаги намалена пенсия заради по-ранно пенсиониране са 11.1% от новите пенсионери, докато година по-рано техният дял е бил 6.3%.

Обирджии плащат на чистачки и майстори в жилищните блокове, за да им доносничат, разказват жертви на схемата пред МОНИТОР. От Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обаче към този момент не са получавали сигнали за подобни методи за набиране на предварителна информация. Въпреки това органите на реда съобщават, че има случаи, в които граждани стават случайни доносници, когато споделят информация пред хора, които са потенциални обирджии.

Столичната община въвежда безплатни буферни паркинги утре за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, заради прогноза за по-високи нива на замърсяването на въздуха, информира МОНИТОР. Това стана ясно от сайта на общината https://air.sofia.bg за следене на качеството на въздуха. Освен да оставят личните си автомобили от кметството призовават софиянци да преминат и към по-екологично отопление. Отделно Столичният инспекторат ще продължи с извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Ще бъдат проверени и строителни обекти.Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) призна, че вдига цената на водата на сляпо.

Поскъпването от 1 януари обаче било неизбежно, посочват в СЕГА. Това стана ясно по време на откритото обсъждане на новите тарифи във вторник. Според предложенията на регулатора услугите на ВиК фирмите в цялата страна ще се повишат между 0.1 и 9.3%, при което в 12 области населението ще плаща над 3 лева за кубик. Не са пощадени дори области, чието население страда от водни режими - Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. В злощастния Перник се очертава поскъпване с 3.3%. За столичани увеличението ще е с 6.7% до 2.753 лв. за кубик. Окончателното решение ще се вземе на 23 декември.  Поредното покачване на цените било заложено още в приетите през 2017 г. тригодишни бизнес планове на ВиК дружествата, обясниха от КЕВР. Дали операторите са постигнали обещаните показатели за инвестиции и за качество на водата, регулаторът ще проверява догодина. Едва тогава, ако има неизпълнения, можело да се стигне до сваляне на цени, обясниха експертите на комисията.

Търговските вериги принуждават българските производители да им продават стоките си под себестойност, пише ТРУД. “Ние сме дали ценови предложения още на 15 ноември и още нямаме отговор от търговските вериги”, съобщи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. “Маниерът на веригите е да изчакат да отминат коледните и новогодишните празници, след което да получим отговор за неприемане на офертите и да бъдем поставени в тупик – да работим и доставяме продукция на цени под себестойност”, посочи тя. И обясни какво се случва с доставчика – той започва да продава под себестойност, по договор няма право да преустанови доставките, и трето – неговата цена може да не бъде приета или когато бъде приета след 6 месеца, тя вече не е актуална. “Заради чумата, свинското месо повиши цената си в Европа с над 50%. Тук сме вдигали цените два пъти, но много от нашите ферми чакат с месеци да бъдат приети цените им от търговските вериги”, посочи и председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов.

Европейската комисия съобщи, че ще извърши задълбочена проверка за макроикономически дисбаланси в 13 държави от ЕС догодина, съобщава МОНИТОР. Проверките ще обхванат България, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Румъния, Франция, Хърватия и Швеция. ЕК ще предостави насоки на държавите в ЕС къде са най-необходими структурни реформи и инвестиции за устойчив икономически модел в усилията за опазването на околната среда. Насоките ще помогнат за повишаване на производителността като насърчават инвестициите и структурните реформи при научните изследвания, за подобряване на достъпа до финансиране и на работата на пазарите на стоки и услуги, за премахване на пречките в бизнес средата, се посочва в съобщение на ЕК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събарят принудително 3 незаконни постройки край яз. "Искър"

Принудително се премахват трите незаконни постройки край брега на язовир "Искър", които са на територията на държавното ловно стопанство „Искър“ (Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград), съобщи кметът на София Васил Терзиев. Действията се извършват след като 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди издадените от..

публикувано на 29.03.24 в 12:35

Откарват стикирани коли в столичните райони "Люлин" и "Слатина"

След издадени заповеди от районната администрация, в районите "Слатина" и "Люлин" се извършва принудително премествате на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). Тези автомобилите отговарят на съответните критерии, а собствениците им не са ги преместили в гратисния тримесечен срок, след стикиране, уточнивят от Столичния..

публикувано на 29.03.24 в 12:13

Започва поетапно изключване на отоплението в София

От 31 март „Топлофикация София“ започва поетапно изключване на отоплението в столицата, предвид необичайното и рязко затопляне на времето и тенденцията за високи, среднодневни температури, съобщават от дружеството. При застудяване „Топлофикация София“ остава в готовност да възобнови подаването на топлинна енергия и да продължи отоплителния..

публикувано на 29.03.24 в 11:02

На 31 март местим стрелките на часовниците с час напред

В ранното утро на 31 март (неделя), отново местим стрелките на часовниците с час напред и преминаваме към лятното часово време. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Още през 2018 г. проучвания сред 4,6 млн. европейски граждани показаха, че 84% от тях искат промяната на часовото време да се прекрати. Що се отнася до..

публикувано на 29.03.24 в 06:25

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55