Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Снимка: Pixabay

Язовир “Студена” е източван през кран за “Стомана Индъстри”, става ясно от доклад на “Софийска вода”, пише от първа страница ТРУД. Новината бе потвърдена и от лидера на АБВ Румен Петков, който съобщи, че уволненият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов е “допуснал поне година един от крановете на язовир “Студена”, където водоснабдяването е насочено към промишлената зона, иначе казано, към Стомана-Перник, да не работи”. “Не работи, изпускайки огромни количества вода, които никой не е заплащал”, заяви лидерът Петков. Той настоява виновните за източването на язовир “Студена” – бившите шеф на ВиК, областен управител и кмет на Перник да бъдат дадени на съд. Според Румен Петков твърде странно е и съвпадението на спирането на теча с излизането на “Стомана Индъстри” в едномесечен планов ремонт. Доклад на “Софийска вода” за периода 25-28 ноември 2019 г. показва, че 290 литра в секунда вода от язовир “Студена” са отивали към “Стомана Индъстри”. При наложен режим на водата. Не е ясно какво количество и колко време е доставяно на предприятието преди кризата. Публична тайна в Перник се оказа това, че “Стомана” ползва безплатна вода от язовира.     

Места за 15 000 деца трябва да се намерят в детските градини, ако, както беше обявено, от догодина предучилищното образование стане задължително и за 4-годишните, пише ТРУД. Това сочат разчетите на Министерството на образованието и науката (МОН). Обхванатите в момента в предучилищни групи (тоест 5- и 6-годишните) са 78-79% от хлапетата, а България трябва да достигне 95% включени в образованието деца от 4 до 7 г. С включването на 4-годишните ще трябва да влязат още около 15 хил. деца, но от МОН очакват реално те да са между 8 хил. и 10 хил., обясни просветният министър Красимир Вълчев. По отношение на обезпечаването на местата за тях, в момента експертите нищят нужните промени в нормативната база. Вероятно ще се стигне до двугодишен гратисен период, в който общините ще решават дали да се включат в мярката, както се случи при обхващането на 5-годишните в системата на образованието.

Инсулт покосява средно по 153 души на ден у нас, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), цитирани от ТРУД. От началото на тази година до края на септември инсулт са прекарали 41 825 души. От тях са починали 4043 души, а едва 838 души са получили лечение с фибринолиза. Според справката на НЦОЗА хората над 55 години са най-често страдат от заболяването. Жените стават по-често жертва на инсулт, в сравнение с мъжете. От началото на годината до края на септември 20 491 жени са били покосени от коварното заболяване, броят на мъжете е 18 130, показват още данните. За деветте месеца на година малко над 80 души под 35 години са били поразени от заболяването. Най-голям брой хоспитализации има през януари, февруари и март, те са 14 827. През юли, август и септември хоспитализациите по повод мозъчно съдови инциденти намаляват с близо 500 души.

Тировете с нисък емисионен клас ще плащат 74.80 лева за разстоянието от София до Бургас, е темата на МОНИТОР. Наполовина по-малко ще струват 340-те км до морския град с новите пътни такси на превозвачите, ако ползват високоекологична категория превозни средства. Сметките са според приетата от правителството вчера тарифа на таксуване.Товарните автомобили с тегло между 3,5 т и 12 т ще плащат една и съща такса за трите категории пътища но тя ще зависи от емисионния им клас. Тези с най-високите екокласове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 4 ст. на километър. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV тарифата ще е 5 ст. на километър, а за тези с най-ниската екокатегория - клас Евро 0, I или II - 7 ст. на километър. Целта е да се поощрява модернизирането на автопарка, за да се пази и околната среда.

Дрехи, обувки, чорапи, чаршафи, играчки и всякакви пластмасови изделия - внос от Китай, поскъпват от Нова година. Причината е, че минималните стойности, по които се обмитяват тези стоки при внос у нас, значително се завишават, информира СЕГА.  България вече трябва да прилага т.нар. "справедливи цени" за рискови стоки от "трети страни", валидни за всички членки от ЕС. Тези стойности се определят всеки месец чрез COMEXT - непрекъснато актуализираща се база данни на Евростат, според произхода и крайната дестинация. Като рискови стоки се квалифицират текстил и текстилни изделия, както и изделия от пластмаса. На практика това обхваща огромен обем артикули, които се търгуват в страната. Масова практика от години е  т.нар. китайско карго, което влиза на територията на страната ни, да се декларира пред митниците на смешно ниски цени, от което вносители пестят огромни суми от мита и такси. Вчера депутатите гласуваха промени в Закона за митниците, които затягат условията при внос на въпросните рискови стоки от страни извън ЕС. Законовата поправка се появи по обичайния вече порочен прийом на управляващите - в преходните и заключителни разпоредби на друг закон - ДОПК, при второто му четене в бюджетната комисия. 

Поне 2 - 3 пъти скачат цените на живите елхички в саксии от разсадника до сергията, пише МОНИТОР. Неголяма елха в саксия от мястото на производството може да се купи за 3 до 10 лв., а на дребно цената й в повечето случаи е над двайсетачка.По данни на земеделското министерство, предоставени на „Монитор“, продажната цена с ДДС на коледните елхи варира от държавните разсадници в диапазон от 3 лв. до 30 лв. в зависимост от дървесния вид, състоянието и височината на дръвчетата и в зависимост дали са отсечени или контейнерни. Най-големите и представителни екземпляри може да достигнат и до 45 лева, сочат справките на ведомството. През тази година преобладаващите дървесни видове, които се предлагат, са черен и бял бор, смърч, сребрист смърч, ела, зелена дугласка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11