Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Спешните отделения на болниците в страната викат поне по три пъти в месеца полиция за пациенти хулигани или буйни техни близки, епише от първа страница МОНИТОР. Случаите реално са в пъти повече, но лекарите се обаждат на униформените само, когато положението стане неудържимо. „Лечебните заведения нямат механизъм, нито право, по което да ги гонят или да ги глобяват. Не могат да бъдат санкционирани и тези, които вече са хоспитализирани и пият и пушат в стаите“, каза говорителят на Университетската болница „Света Анна” в София Антон Луков. Само преди месец там арогантен пациент започна да троши врати в хирургичното отделение и налиташе да бие лекари и медицински сестри, докато те оказваха помощ на други болни. "Оказа се, че той бе планирал акцията си предварително, тъй като беше надянал на камерата за видеонаблюдение ръкавица", разказа Луков. Мъжът е озаптен с полиция и предаден на дежурен прокурор.

Шестотин и петнадесет души са загинали по българските пътища от началото на 2019 г. Данните на КАТ са към 21 декември и показват, че 10 дни преди края на годината жертвите са с 4 повече, отколкото през цялата 2018 г., съобщава ТРУД. Статистиката се прави до 31 януари 2020 г. – един месец след последния ден на предходната година, експерти не изключват броят на убитите при катастрофи у нас да достигне до 640. Очаква се страната ни отново да има коефициент от над 95 загинали на 1 млн. жители от населението, което да нареди пак България или на първо, или на второ място по черната класация по смъртност на пътя, в зависимост от резултатите на Румъния. Данните показват още пълен провал на Националната стратегия за пътна безопасност (2011-2020), която уж щеше да задължава всевъзможните министерства, агенции и институции да работят така, че жертвите на катастрофи през десетилетието да намалеят с 50%, а ранените с 20%.

 Регионалното министерство ще похарчи 1.89 млн. лв. за безсмислена тръба на река Струма в Перник, твърдят спелеолозите, които проучват карстовите води около Перник в опит да намерят алтернативен водоизточник за язовир Студена, съобщава СЕГА. Те алармират и че в момента се мери дебитът на реката по допотопен начин, който размътва водата надолу по другите извори. Ето какво разказва екипът на известния природозащитник Атанас Русев: "Вчера 21.12.2019 г. от стратезите на проекта "ТРЪБАТА" бяха започнати проучвателни дейности (всъщност тръбите ще са 2, защото явно няма къде да си шитнат тръбите с малък диаметър). Оказа се че всичко това се прави, за да измерят дебита на р. Струма и след това дебита на извора Врелото. Но най-интересната част е първобитният метод, по който някой (вероятно ВИК "специалист") им е казал да го направят.

Средно по 10 лева за килограм свинско за коледната трапеза броят жителите на големите градове като София, Бургас и Варна, показа проверка на ТРУД в търговската мрежа. Мръвките през тази година са по-скъпи с между 15 и 40 на сто спрямо предходния декември, категорични са търговци. Причина за ръста са нарасналото потребление, кризата със свинската чума през лятото, която намали родната продукция и фактът, че пазарът разчита основно на внос и зависи от надценките на прекупвачите, обясниха експерти. Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че през последната година цените на едро на свинското месо са се увеличили със средно 2 лева за килограм от 7,41 лв. за ноември 2018 г. до 9,39 лева за същия месец на 2019 г. В магазините увеличението на мръвките се усеща още подрастично, категорични са потребителите. Затова и повечето предпочитат да купуват от промоции, така че да преглътнат ценовите разлики с предходното предпразнично пазаруване. Намаленията в големите вериги на избрани месни продукти са факт и през последните дни преди Коледа и Нова година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37