Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде ще посрещнат Нова година българите

Отбелязването на Нова година е от малкото традиции, които се почитат по цял свят. 2020 г. е все по-близо, а изборите къде да я посрещнем са безкрайни.

Близо 80 процента от българите ще посрещнат новогодишната вечер у дома. Тази цифра се обуславя с най-голям дял на възрастните хора над 60 години, пенсионерите, живеещите в малките градове и селища, както и тези с ниски доходи.

Това сочат данни на проведено национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение, в което са участвали 1000 души.

Оказва се, че за българите най-предпочитаната дестинацията за посрещане на Нова година е България. В страната ни се предлагат най-различни варианти за посрещане на празниците - от луксозни самостоятелни къщи, 5-звездни хотели с 5-звездно обслужване до семейни вили, в които ни се предлага предимно уют.

За поредна година, разглеждайки офертите в сайтовете за групово пазаруване, се забелязват огромни ценови разлики в предлаганите места у нас. Например новогодишна почивка в Девин - 3 нощувки със закуски и вечери, включително празнична, струват 543 лв. на човек. Подобна оферта има и за Белград - 549 лв. - 3 нощувки със закуски и включен транспорт.

Много столичани ще празнуват в София, но не са малко и тези, които са предпочели по празниците да пътуват. Броят на пътуващите извън граница се увеличава всяка година, като най-предпочитаните дестинации тази година са съседните страни - Гърция, Сърбия и Македония - заради по-ниските цени и добрата храна.

Не са малко и българите, които ще посрещат празниците на по-далечни разстояния като Германия, Италия и Испания - държави, в които има големи български групи.

Нараства броят на чужденците, които са предпочели страната ни за посрещане на празника. По данни на Института за оценки и анализи в туризма  страната ни ще посрещне 170 хил. души от други страни, което с около 4% повече от миналата година.

Още за нагласите за празника и къде ще посрещнат новата 2020-а столичани чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48