Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

София чества освобождението си на 4 януари

Църква ''Света Неделя''
Снимка: Ани Петрова

4 януари е една от паметните дати в историята на София - освобождението на столицата ни от турско робство. Около 14.00 часа на 4 януари 1878 година в града влизат първите руски части. В катедралната църква „Света Неделя” е отслужен тържествен молебен в присъствието на генерал Гурко - традиция, която се повтаря всяка година.

Както повелява традицията, от 10.00 часа на 4 януари в храм „Света Неделя” ще бъде отслужен благодарствен молебен по повод 142-а годишнина от освобождението. В 10.30 часа от храма ще тръгне литийно шествие, което ще завърши с поднасяне на цветя и венци пред паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител. От 11.15 часа пред Паметника на българския опълченец ще започне литературно-музикална програма и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържествените събития са организирани от Столичната община, Софийската света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски” и Фондацията „Героите на България”

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община..

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.