Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смогът отново тегне над София

В третия ден от новата година измервателните станции за качеството на въздуха в София отново отчитат повишено съдържание на прахови частици, след поредица от дни с осезаемо по-чист въздух по време на празниците.

Данните от платформата airsofia.info показват наличие на прахови частици в диапазона от 50 до 100 микрограма на кубичен метър почти във всички части на града.

Пилотната система на Столичната община показва концентрация на ФПЧ10 от станциите в "Овча купел" съответно 61,92 и 102,47 микрограма на кубичен метър, 103.24 в "Красна поляна", 108.92 - в "Люлин", 94.99 микрограма на кубичен метър в район "Оборище", 149.54 в "Орландовци".

От Столичната община призовават гражданите да не използват личните си автомобили, а обществен транспорт, както и да бъде използвано екологично отопление. "Столичен инспекторат" инициира извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видеонаблюдението в София е подсилено с 416 възстановени и 47 нови камери

Много от камерите за видеонаблюдение в София не функционираха поради 4 неуспешни търга, проведени от предишната администрация. Екипът на кмета Васил Терзиев предприе незабавни действия за възстановяване и развитие на мрежата за сигурност и беше намерен изпълнител. Така процесът на възстановяване и разширяване на системата за видеонаблюдение беше..

публикувано на 15.08.24 в 18:06
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:45

Завършва реновирането на голямо междублоково пространство в ж.к. ”Дианабад”

Завършва работата по цялостното реновиране на голямото междублоково пространство на бл.14, бл.15, бл.16 и бл.17 в ж.к. ”Дианабад”, съобщи кметът на район “Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Изградени са нови алеи, стълбища, плочник и голямо площадно пространство. В момента тече ремонт на детските съоръжения на площадката за игра, а до две..

публикувано на 15.08.24 в 14:26
Паметникът на д-р Стефан Черкезов в двора на болницата във Велико Търново

Отбелязваме Деня на спасението - в памет на д-р Стефан Черкезов

В страната ни се отбелязва Денят на спасението в чест и в памет на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус, но загива от тежките си изгаряния. Медиците от Областната болница във Велико Търново, която носи неговото име, ще почетат своя патрон 61 години след  гибелта му. По обяд екипът на лечебното..

публикувано на 15.08.24 в 11:45

Психично болен мъж се барикадирал, замерял е деца с кофи латекс

Психично болен мъж се е бил барикадирал в дома си в София, съобщи bTV . Според оскъдните данни – той е замерял деца с 20-килограмови кофи с латекс през прозореца. На мястото на инцидента веднага са били изпратени служители на Столичната дирекция на вътрешните работи. Мъжът е на 43 години. Униформените са успели да го изведат от жилището..

публикувано на 15.08.24 в 11:43

Украинските бежанци от Банкя пътуват за морето

Украински бежанци, които се ползват с временна закрила у нас и получават помощ от държавата по хуманитарна програма, която им осигурява настаняване и храна, днес трябва да бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети Свети Константин и Елена" до Варна . Досега те бяха настанени в учебния център на Националната агенция за приходите..

публикувано на 15.08.24 в 08:05

Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали

Пожар пламна малко преди 15:00 ч. днес  в дом за възрастни хора в центъра на град Банкя, има един загинал и пострадали. По първоначални данни пострадалите са петима. Гори цял етаж от сградата.  Гъсти облаци дим се издигат над центъра на Банкя. На място са пристигнали няколко 3 екипа на Спешна помощ и 3 на Пожарната. Има информация за две жени,..

публикувано на 14.08.24 в 16:58