Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

337 школа с мерки за безопасност по тъмно, извежда в заглавие МОНИТОР. Втора смяна до 18.30 ч. препоръчва Министерството на образованието и науката на 337-те училища в страната с двусменен режим на обучение. Предложението е с цел да се улеснят учениците и да се осигури тяхната безопасност. Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова коментира  пред DarikNews , че по-ранното приключване на занятията ще доведе до по-малко натоварване на децата и намаляване на пътнотранспортните произшествия с ученици, тъй като шофьорите ще са по-концентрирани на пътя. Тази идея на МОН обаче не е задължителна за учебните заведения в страната, а е единствено препоръка, тъй като не всички училища могат да осъществят тази промяна.

Национална транспортна стачка ще блокира страната на 13 януари, предупреждава СЕГА. Превозвачи от близо 10 браншови организации обявиха, че спират превоза на пътници и товари в над 70 града, докато управляващите не седнат с тях на преговори за промяна на тарифата за тол-таксите. Гилдията иска и оставката на регионалния министър Петя Аврамова. "МРРБ еднолично внесе тарифата, без да се съобрази с нито едно предложение на бизнеса. Ние настояваме за намаляване на обхвата на тол-таксите и на техните размери. Искаме плавен преход за българския транспортен бизнес", заяви Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи. Транспортните фирми настояват също така за по-активни мерки срещу нерегламентираните превози на пътници, както и недопускането да бъде приет сегашният вариант на системата "Бонус-малус" за определяне на застраховката "Гражданска отговорност". 

И 40-годишни ще стават войници, офицери ще служат до 58 г., четем в 24 ЧАСА. И 40-годишни да могат да стават професионални войници, а офицерите да работят между три и пет години извънредно. Тези мерки за решаване на хроничния проблем с недостига на кадри за армията предлага вицепремиерът Красимир Каракачанов. Освен че облекчават проблема с липсата на хора, мерките щели да спасят и Националния осигурителен институт от тежки дефицити. Пределната възраст за постъпване в армията за всички длъжности и звания да е 40 години, предлага Каракачанов с проект за промени в закона за отбраната. В момента професионални войници не се наемат, ако са над 28 г. След успешната кампания “Бъди войник” обаче са открити годни кандидати за войници, които били по-възрастни, мотивира предложението си Каракачанов.

Касовите апарати вдигнаха със 76% приходите от ДДС, изчислява ТРУД. Новите изисквания за касовите апарати вече дават резултат и голяма част от нелегалните продажби на магазините излязоха на светло. В рамките на два месеца приходите от ДДС от сделки във вътрешността на страната нараснаха с над 76% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Министерството на финансите. Само през октомври и ноември миналата година приходите от ДДС от сделки в страната са над 1,2 млрд. лв., при 682 млн. лв. година по-рано. Срокът всички търговци, използващи софтуер за управление на продажбите, да сменят или модифицират касовите си апарати беше удължен до 30 септември миналата година. Но тъй като много фирми не успяха да се справят с изискванията, крайният срок беше удължен още веднъж до 31 януари 2020 г.

Обсъждат зелена зона и в целия столичен район “Изгрев”, пише 24 ЧАСА. От юни зелената зона в София може да се разшири с 6300 места - 5500, които ще обхванат почти целия район “Слатина”, и 800 в участък при пазара “Иван Вазов”. В “Изгрев” обсъждането ще е на 8 февруари. Идеята е паркирането да стане платено и в 3-те квартала там - “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”. “Районът е силно презастроен, а инфраструктурата не е проектирана за толкова автомобили. Имаме сериозен проблем с паркирането.

Наказателна акция срещу автомобилите в Кюстендил, информира МОНИТОР. С поредна наказателна акция осъмнаха вчера два автомобила в Кюстендил. Колите са били паркирани в междублоковото пространство на улица „Раковски“ в областния град. Лек автомобил ВАЗ е с четири нарязани гуми, както и камион. Собствениците вече са подали сигнал в полицията, като надеждата им е извършителите да бъдат разкрити. Само преди около две седмици гумите на други 4 коли бяха направени на решето, отново на улица „Раковски“.

Джигит лети с 238 км/ч по магистрала „Тракия“, КАТ му прати "честитка" за 1050 лева, научаваме от ТРУД. Рекордно превишаване на скоростта с 98 км/ч е заснето с мобилна камера на сливенския участък на автомагистрала „Тракия“ в празничните дни. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Сливен. Водач с лек автомобил „Алфа Ромео“, с варненска регистрация, е управлявал в посока София с 238 км/ч при ограничение 140 км/ч. На нарушителя е съставен електронен фиш, като глобата за това нарушение е 1050 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46