Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Дни след като стана ясно, че управляващите смятат да си направят нова правителствена болница, която да обслужва само държавния елит, е на път да приключи друга сага - със скандалния конкурс за изграждането на нова детска болница, пише СЕГА. Министерството на здравеопазването ще проведе днес открито заседание, на което ще бъдат обявени резултатите от техническата оценка на консорциумите, подали документи в процедурата. След това трябва да се пристъпи и към отваряне на ценови оферти. На теория обаче може да не се стигне до това - ако нито един от кандидатите не покрие техническите изисквания. От протоколите на конкурсната комисия става ясно, че всички кандидати имат проблеми с доказването на опит. Три обединения кандидатстват за изпълнение на поръчката с прогнозната стойност от 79.535 млн. лв. без ДДС. Едно от минималните изисквания за подбор на МЗ е кандидатите да имат поне един договор в последните 5 години със сходен предмет и обем, тоест да са работили по строителство, основен ремонт или реконструкция на лечебни заведения с разгъната застроена площ от минимум 15 000 кв. м. И трите обединения, подали документи, имат проблем с доказване на този опит.

Първата работа на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовирите", което беше създаденото в рамките на Държавната консолидационна компания (ДКК), за да ремонтира спешно водоемите, била да си купи нови 30 автомобила, пише СЕГА. Въпреки че за създаването на предприятието правителство отдели през 2018 г. 500 млн. лв. към момента няма данни колко от аварийните язовири са ремонтирани. За това алармира бившият омбудсман и неуспял кандидат за кмет на София Мая Манолова на страницата на платформата си "Изправи се.БГ". Държавното дружество започна да функционира през лятото на 2019 г., въпреки че парите за него бяха отпуснати година по-рано. Към днешна дата е възложен ремонт на 182 язовира, а за 236 не е ясно дали са възложени ремонтни дейности. Манолова посочи, че в отчетите на ДКК целенасочено не става ясно къде са парите, а самата компания дори няма сайт, което е знак за нивото на нейната публичност. По официални данни част от ремонтите са възложени на дружеството „Монтажи” ЕАД - част от същата ДКК.

Минаваме на домашна лютеница и всякаква друга зимнина, купена по обяви в Интернет, показва проверка на МОНИТОР. Според фермера Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите, по този начин хората търсят начин да осигурят на трапезата си хранителни продукти, приготвени по традиционни рецепти и без консерванти и всякакви други добавки. В момента сайтовете за обяви в мрежата са пълни с всякакви оферти за продажба на домашни консерви. Най-търсена си остава лютеницата, твърдят запознати. Във “Фейсбук“ има обяви за по 4 лв. за бурканче от 314 грама. Купешката в големите търговски вериги може да се намери за около 2 пъти по-ниска цена, но хората са готови да платят повече, само и само да хапнат натурална храна. В нета, сред обявите за популярния продукт, има и за лютеница с ябълки/карамел и лук, като тя се предлага на същата цена и в същата разфасовка.

Втора смяна до 18.30 ч. препоръчва Министерството на образованието и науката на 337-те училища в страната с двусменен режим на обучение. Предложението е с цел да се улеснят учениците и да се осигури тяхната безопасност. Това коментираха експерти от просветното министерство, цитирани от МОНИТОР, във връзка с изказване на зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. Тя коментира, че по-ранното приключване на занятията ще доведе до по-малко натоварване на децата и намаляване на пътнотранспортните произшествия с ученици, тъй като шофьорите ще са по-концентрирани на пътя. Тази идея на МОН обаче не е задължителна за учебните заведения в страната, а е единствено препоръка, тъй като не всички училища могат да осъществят тази промяна.

Всеки десети в България „пламва“ от студова алергия, когато живакът падне под нулата. Откритите части от тялото изпитват неописуема болка, появяват се нетърпимо сърбящи обриви, пръстите се подуват, чувствителността на ръцете намалява. Човек се чувства така, сякаш е скован в менгеме, обясниха от Българското дружество по алергология, цитирани от МОНИТОР. Това е едно от най-честите здравословни проблеми през зимата. При него има генетична зависимост, предава се наследствено, най-често на жените, поясниха оттам. Наблюдението на алерголозите показва, че 2/3 от хората, страдащи от алергии, предизвикани от студа, смятат, че имат настинка, мигрена, конюнктивит остеохондроза или отравяне. Така лечението се забавя, а проявата й се задълбочава.

Таксата за повикване на такси да се увеличи три пъти. Това са предложили от транспортния бранш на среща с ресорния министър Росен Желязков. В момента според Наредба 34 за таксиметровите превози таксата за повикване може да бъде в размер от минималната цена за километър за даден град до максималната такава. Това поясни пред ТРУД Емил Игнатов от Националния съюз на таксиметровите превозвачи. Сега от бранша искат таксата да стане от три пъти минималната до три пъти максималната тарифа за пробег. Така например в София общината е решила минималната цена на километър да е 0,77 лева, а максималната – 1,30 лева през деня. А компаниите са определили таксата си за повикване между тези две суми. Ако новото предложение бъде прието, столичани ще плащат за услугата между 2,31 лева и 3,90 лв. в зависимост каква тарифа изберат отделните таксиметрови фирми, поясни Игнатов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави в сила ограниченията за използване на фойерверки в София

След две години обжалвания и 4 съдебни решения София спечели съдебната битка за приемане промени в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически изделия на територията на Столичната община, съобщава общинският съветник Георги Георгиев. По негова инициатива преди 2 години се подготвени промени, в които е..

публикувано на 23.07.24 в 18:18

ПФК "Левски" погаси главницата по дълга си към Столичната община

Футболния клуб "Левски" погаси главницата по дълга си  към Столичната община.  Платената сума е в размер на 1 370 000 лева, съобщават от лагера на "сините". През април т.г. клубът плати и главницата от дълга към Националната агенция по приходите. След днешната вноска към Столичната община "ПФК Левски" няма лихвоносни задължения към..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Повишението на средната скорост на столичния градски транспорт е опасно, според ЕЦТП

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 15:09
Дейностите започнаха в края на март т.г.

Съд спря премахването на незаконни постройки на яз. "Искър"

Премахването на незаконните постройки край брега на язовир "Искър", с което Столичната община започна принудителното събаряне на незаконни постройки, е спряно с определение на Окръжен съд – Перник, съобщават от Столичната община. Така се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на София, влезли в сила и подлежащи на изпълнение..

публикувано на 23.07.24 в 11:27

Разделното събиране на отпадъци във фокуса на СОС

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:22
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

Започна строителството на нова 4-етажна сграда на НПМГ с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:57
Паркингът преди започване на строителните дейности

Паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад" ще осигури 40 места до края на юли

До края на юли ще е готов паркингът с над 40 паркоместа до 15-а поликлиника в столичния район "Изгрев", съобщи кметът му д-р Деян Георгиев пред БНР. Продължава ремонтът на детските площадки. Напредва и изграждането на храма в район "Изгрев". За целта Столичният общински съвет е отпуснал 1,5 млн. лв. за довършителни работи. През септември..

публикувано на 22.07.24 в 11:57