Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Teenovator Startup събра на едно място ученици от 17 училища

Teenovator Startup събра за първи път на едно място учениците от Тийноватор клубовете в 17 училища в София, Варна и Враца, ментори, алумнита, гости и партньори през уикенда.

За 48 часа учениците презентираха идеи, обединяваха се в отбори от по 4-5 души, работеха цяла нощ по идеите си и накрая ги презентираха пред жури от инвеститори.

“Тийноватор са клубове по предприемачество, където ученици от X и XI клас, с помощта на ментори и хора от бизнеса, генерират идеи и минават през целия процес от това да се обединят като екип и да развият своята идея в бизнес”, заяви Светлана Савова - основен организатор на събитието, за проекта и за младите български предприемачи. 

“Българските ученици имат голям потенциал. Лошото е, че голяма част от тях след средното си образование заминават в чужбина. Аз се надявам, че в Teenovator, като проект, който среща реални предприемачи от бизнеса ще ги превърне в ролеви модел за тези деца”, коментира Румен Илиев - партньор в голям фонд за рисков капитал, който инвестира в стартиращи компании.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кашонът" - много обрати и интелигентно чувство за хумор

Премиерата на спектакъла "Кашонът" от Клеман Мишел е от 19 часа тази вечер в Театър "София". Режисьор е Калин Ангелов. Жанрът е модерна ексцентрична комедия, в която с младежка енергия и ентусиазъм задъханият ритъм на ситуациите поражда верига от прибързани и нелепи действия, заплетени взаимоотношения и невъзможност на персонажите да се..

публикувано на 30.09.20 в 17:49

Тротоара - творчество, вдъхновение, споделяне, общуване и труд

"Младите хора не са бъдещето. Те са настоящето." Това е мотото на хората от фондация Тротоара . Създателят - Деян Янков е номиниран за наградата " Будител на годината ". А защо ли? Защото от създаването на фондацията той се е заел с каузата да помага на младите хора в България, които по някаква причина срещат трудности при общуването в училище или в..

публикувано на 30.09.20 в 17:12

Приключва кандидатстването за "Биенале на илюстрацията"

Предстои второто издание на „Биенале на илюстрацията”. То ще се проведе от 17 ноември 2020 г. до началото на януари 2021 г. в Регионалния исторически музей - София Срокът за кандидатстване е до днес - 30.09 и творбите се подават онлайн. Преценката на журито ще бъде в две категории - реализирани или нереализирани проекти. Ограничение за медия и стил..

публикувано на 30.09.20 в 16:50

Учебната година в НДД започва с пожелания за присъствено обучение

Тези дни официално бе открита новата учебна година в Националния дворец на децата. Всички преподаватели в най-голямата институция в България за допълнително образование и възпитание, за пълноценно ангажиране на свободното време на децата и младежите си пожелават една нормална и присъствена година. През следващите месеци предстоят големи годишнина на..

публикувано на 30.09.20 в 16:32

Човешкият ресурс е най-голямата ценност и възможност в образователната ни система

“Заедно в час” търси мотивирани учители за 20 региона на страната. Програмата вече 10 години обучава и подкрепя хора от различни професионални сфери да работят като учители. Една от основните цели на “Заедно в час” е да осигури мотивирани учители с лидерски качества за училища в различни региони на България. “Човешкият ресурс е най-голямата..

публикувано на 30.09.20 в 16:21
Зорница Шепкова

От Пирин до Патагония с мисълта да станем по-добри

Пирин е българската планина с най-много езера - около 180, като изпреварва с малко Рила, каза пред Радио София Зорница Шепкова , пътешественик по душа и призвание. Тя сподели и кои са любимите и места в тази обичина планина - Тевно езеро, Стражите, връх Полежан. Страстта на Зорница към планините започва още от ученическа възраст, като започва с..

публикувано на 30.09.20 в 14:42

Дейността на Иван Вазов като съдия

По книжарниците вече се разпространява книгата „Иван Вазов като съдия“, чийто автор е проф. Никола Саранов, който е бил титуляр на дисциплината Наказателно съдопроизводство в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ до края на 40-те години на XX век. Снимката на корицата на изданието е много интересна - тя показва Иван Вазов като..

публикувано на 30.09.20 в 14:09