Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Като мярка по проект

За по-чист въздух в София замислят обособяване на зони с ограничен трафик

Проектът представи ресорният зам.-кмет Йоана Христова
Снимка: Архив

Въвеждане на нискоемисионни зони в града се обмисля като мярка за справяне с мръсния въздух в София. Тя ще бъде обсъдена и евентуално включена в новата „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за периода 2021-2026 г.“.
Залага се да бъдат идентифицирани много ясно източниците на замърсяване и съответно действията за ограничаването им, както и да бъдат надградени вече съществуващите в сегашната програма мерки.

В нискоемисионните зони не могат да влизат превозни средства под определена категория или имат емисии под някакъв допустим праг. Може да бъдат зони, в които не се допуска транспорт - в дни, в които има превишени вредни емисии или могат да бъдат постоянни, поясни зам.-кметът по направлението „Зелена система, екология и земеползване” Йоана Христова.

За включените мерки в програмата за подобряването на качеството на атмосферния въздух за периода 2021-2026 г. ще бъдат изготвении прогнозни разходи и източници на финансиране на реализирането им. А по отношение на системата за ранно предизвестяване, Христова посочи, че вече се работи в посока на подобрявване на механизма и информиранее на гражданите.

Ще бъдат приведени в съответствие и всички автоматични станции за измерване на атмосферния въздух в столицата по отношение на допустимия брой на среднонощните превишения. А като успех на настоящата програма, зам.-кметът определи европейското изискване за чистота на въздуха за средногодишна норма.

Макар проекта за изготвянето на новата програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух да има заложен срок за средата на следващата година, от екипа, ангажиран с новия документ, смята да е готов с предварителната версия още в края на тази година. Програмата ще бъде съгласувана с всички заинтересовани страни, като граждани, бизнес, НПО, институции и научни среди.

Общата стойност на проекта е 412 583,87 лв. и ще се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България и бюджета на Столичната община.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.