Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Задължават частните болници да купуват лекарствата с търгове, извежда в заглавие СЕГА. Частните болници ще бъдат задължени да обявяват обществени поръчки за закупуване на лекарства. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев в Народното събрание. Той беше поканен от депутатите във връзка с изказване на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, че един и същ медикамент се заплаща от касата на различните болници с няколко пъти разлика в цената, като повече пари отиват в частните лечебни заведения. Ананиев ще поиска проверка от НАП на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на онкологични медикаменти.

1215 язовира без стопанин заради липсващи документи, разкрива в темата си МОНИТОР. Държавата отказва да стопанисва заради липсващи документи близо половината от язовирите, които общините не могат да поддържат. Към края на миналата година от Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“ са издадени 132 заповеди за приемане и 1215 заповеди за отказ на общинските язовири, показват данни на Националното сдружение на общините в България. Държавата задели 500 млн. лв. в свое дружество, за да започне да ремонтира най-критичните язовири. До министъра на икономиката са подадени заявления за прехвърляне на язовири от 119 общини за общо 2734 язовира.

НАП "провали" десетки коледно-новогодишни банкети, пише СЕГА. Бдителни инспектори на НАП провалиха сметките за печалба на десетки заведения и вгорчиха празниците на техни клиенти, направили резервации за тържества и банкети през декември. При проверки около Никулден, 8-и декември, Коледа и Нова година в цялата страна служители на спецзвеноно "Фискален контрол" са запечатали над 80 търговски обекта - барове, ресторанти, дискотеки, магазини, заради нарушения на данъчното законодателство, научи в. "Сега". Сред попадналите в клещите на НАП са известни заведения като клубовете "Планет" в София до НДК и "Сикретс" в Стара Загора. Заради наказателната акция на данъчните, довела до запечатване на ресторанти и дискотеки за цял месец, серия планирани банкети са били отменени.

Поскъпват дрехи и обувки от Китай, предупреждава ТРУД. Редица дрехи и чанти от Китай, както и килими и обувки от Турция може да поскъпнат заради новите правила за внос, които вече са в сила. С промени в Закона за митниците беше въведено правилото, че при внос на определени рискови за приходите в държавната хазна стоки, ако обявените за тях цени са по-ниски от “справедливите цени, валидни за тях в ЕС”, митничарите ще изискват обезпечение. Обезпечението трябва да гарантира плащането на дължимите мита и ДДС, изчислени върху “справедливите цени за тези стоки”. Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов вече са определени рисковите за хазната стоки. Това са общо 21 групи стоки от редица страни извън ЕС. Сред тях са например дрехи от Китай, Турция и Бангладеш, както и трикотажни и плетени облекла от Виетнам и други облекла от Сърбия и Индия.

Блокът решава за сградната инсталация, може да е 20-40%, пише 24 ЧАСА. Общото събрание на етажната собственост може да определи колко да е сградната инсталация, но не по-малко от 20 и не повече от 40%. И в момента е позволено блокът да реши какъв процент да са общите части в плащането за парното, но явно се е получило изкривяване и затова се поставят и тези ограничителни рамки. Промяната е записана в проект за нова наредба за топлоснабдяването, която е публикувана за обществено обсъждане. Преди повече от 10 г. пак имаше такава възможност, но тогава процентът за сградна инсталация бе между 10 и 30. Този текст бе премахнат от наредбата, тъй като масово се избираше най-ниският процент и това водеше до изкривяване на сметките - сравнително ниски през зимата и висока сума за доплащане при изравнителните. Сега в наредбата в частта за дяловото разпределение няма сериозни промени освен една. Ако за подгряването за топлата вода за 1 куб. м се изразходват повече от 150 квтч и всички имоти в сградата имат индивидуални водомери за гореща вода, то топлофикацията е задължена да извърши проверка на настройката на съоръженията в абонатната станция и на техническата им изправност.

Фиктивен брак с мъртви души в София, четем в ТРУД. Спецпрокуратурата и МВР разкриха нова схема за измами със сключени фиктивни бракове с починали богати, самотни софиянки. Така мошениците ставали наследници на недвижимите имоти и спестяванията им, разказаха разследващите. Задържани са 8 души, сред които полицаи, служител на ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител, свързани в схемата. Предполага се, че групата от чиновници и ченгета е действала от 5 години насам, но конкретният случай е с една починала богата баба. От нейно име били направени фалшиви документи за сключен брак в Русия, за да може мнима булка и мъжа є да се явят в нашенска банка, за да изтеглят спестяванията на бабата от 600 000 лв. Подготвяли да прехвърлят на други имена и 4-те имота на покойната собственичка. “Младоженците” били арестувани и така започнало разплитането на измамата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59