Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Със специален софтуер иноватори "назначават" дрон на работа в енергото

Освен на електропроводи, методът може да се приложи и за обследване на ветрогенератори, жп участъци и дори подземни топлопроводи

За дрона тази гледна точка е възможна и лесна...
Снимка: power-drone.com

Ново полезно приложение на дроновете донесе награда за "иновативен старт-ъп" на своите създатели при последния национален конкурс за иновативно предприятие на годината.

Йордан Мераков и Андрей Бъчваров разработват добра идея за обследване на електропроводи чрез дрон и специално разработена аналитична софтуерна платформа.

По този начин нормативно задължителната инспекция се прави значително по-лесно и качествено – от 360 градуса.

Проектът вече е споделен с трите електроразпределителни дружества, които оперират в България, дори през лятото на 2019-а пилотно иновацията е направила пробив и в Румъния – обясни пред Радио София Йордан Мераков.

Дронове има достатъчно като видове, в случая добавената стойност е в начина на обработка на събраната информация, уточнява Мераков. Например - софтуерната програма може сама да различи метален стълб от дървен или бетонов.

Цулта ни е да направим така, че софтуерът да регистрира и различава и най-малкия проблем.

Разбира се иновацията може да се приложи и в други сходни дейности – при ветрогенератори и соларни паркове например, дори и подземни топлопроводи, както и при железопътни участъци.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.