Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Над 500 родители са се подписали под петиция до просветния министър Красимир Вълчев за промяна във формата на изпита по математика след 7-и клас, съобщава СЕГА. "Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на 2 части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задачи за 90 минути. Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците. Това предпоставя тяхното ощетяване, защото не отчита когнитивните им и психологически особености и намалява прецизността при оценяването на познанията", пишат родителите. Според тях няма аргументи за това разпределение на задачите. То е аналогично на изпита по литература, но там има два коренно различни изпита - единият модул тества компетентности по български език и литература, а другият - езикови и писмени умения в изграждането на текст - преразказ по непознато произведение. Родителите искат промяна да има още за настоящата учебна година.

88 755 малчугани пътуват до детска градина или училище в съседен град или село. Това сочи справка на министерството на образованието за малчуганите, за които е осигурен безплатен транспорт през учебната 2019/2020 г., е темата на МОНИТОР. Спрямо 2014/2015 обаче броят им е нараснал значително. Тогава те са били 65 125, като за последните 5 г. са се увеличили с 23 630. Ръстът е заради статута на средищно училище или забавачка, където трябва да има най-малко 10 пътуващи ученици, както и заради отлива на желаещи да живеят в школските общежития. За учебната 2019/2020 г. са направени 4921 маршрута. От тях най-дългият е 80 км. Той е в община Елхово и има общо 6 спирки - Елхово – Голям Дервент - Лалково - Раздел - Маломирово - Елхово – Маломирово, сочи справката на МОН.

Демографската криза е ударила много сериозно частните университети и по естествен път е свила пазара след ударното нарастване на броя на студентите през последните години, информира СЕГА. От 2010 г. насам, когато бе достигнат пик в обхвата във висше образование, броят на студентите, записани в частни университети и колежи, е намалял с 50%. Така записаните през учебната 2018/2019 г. студенти в частни университети са едва 28 573. Спадът от 2010 г. насам държавните университети е по-малък - 11,8%, което говори за преориентиране на намаляващия брой младежи към по-достъпното като заплащане образование. Това показва анализът на статистиката за броя на приеманите студенти в последните години. След либерализацията на приема броят на студентите ударно се разрастна, но от 2010 г. започна да намалява - както заради демографскката криза, така и заради ориентация на кандидатстващите в чужди университети. 285 265 е бил общият брой на студентите през учебната 2010-2011 г. (всички степени на висше образование), сочат данните на НСИ. 227 921 от тях са били записани в държавни университети, 57 344 - в частни (20.1% дял).

Електростатичните филтри за комини вече дават ефект на територията на Столична община, показват събраните данни до момента, съобщава ТРУД. „До сега в града са монтирани над 100 устройства като мярка за намаляване замърсяването на въздуха от битово отопление. Голяма част от тях са в район „Красна поляна“. С всеки филтър се намаляват вредните емисии с около 80%“, потвърди зам.-кметът по екологията Йоана Христова. Преди дни тя направи проверка как работят поставените устройства, на която присъства и управителят на ДЗЗД „Филтърни системи България“ Даниел Дамянович. Консорциумът спечели и в момента изпълнява обществената поръчка за монтаж на филтрите в София. Според данните само сто от тях са спестили отделянето на над 1.5 тона вредни емисии във въздуха в столицата, като предстои поставянето на общо 2000. Ефектът от тях се усеща незабавно – когато технологията работи, тя започва да улавя фините прахови частици с индекс 10. Няма я и миризмата от комините на къщите, чийто домакинства се отопляват на дърва и въглища.

Апартаменти в кооперации „на зелено“ на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи се предлагат на атрактивни цени. Проблемните имоти са преоценени с 25%, коментират брокери пред МОНИТОР. Собственици на почти непродаваеми жилища най-често търсят професионалисти да им ги продадат. По телефона за проблеми не се споменава, канят се бъдещите собственици да видят на място и тогава се стигат до обяснения и пазарлък. При старите жилища има голям отлив на купувачи през изминалата година, според голяма агенция за недвижими имоти. Покачването на пазара не е масово, а зад него се крие преориентирането на купувачите към по-скъпи имоти - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища. Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето - за първи дом. И те имат много нараснали изисквания. Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите - щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация. Но не това е големият проблем при старите жилища.

Предложението за пренасочване на вода от язовир “Бели Искър” към Перник ще гласуват столичните общински съветници. Кметовете на двата града ще представят плана за спасение от водната криза, е водещата тема на ТРУД. Рилският водопровод от язовир “Бели Искър” в момента достига до резервоара в “Лозенец”, който се намира в близост до телевизионната кула. През 70-те и 80-те години на миналия век е изградена връзката оттам по билото на Витоша през столичните квартали Симеоново, Драгалевци, Бояна, Банкя, като питейната вода се събира в един от двата резервоара на с. Мало Бучино. Сега там ще бъде построена помпена станция, която да позволи преноса на вода през новата тръба. Предвижда се тя да следва трасето на пътя за Перник. Помпената станция е необходима, за да може водата да бъде изтласкана между планините Витоша и Люлин. Все още няма яснота какъв ще е диаметърът и от какъв материал ще са използваните тръби. Според идеята връзката ще е реверсивна, така че да позволява не само язовир “Бели Искър” да захранва Перник, но и обратното, в случай на нужда.

Дупка в закона оставя ваучерите за храна, които са една от основните социални придобивки в частния сектор, реално на самоконтрол. Това пък води до случаи, в които работодатели жилят работниците си, като не им дават ДМС-то, в случай че са болни. Това алармира пред МОНИТОР секретарят по социална политика на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров.По този начин обаче освен работника фирмите жилят и държавната хазна. Причината е, че тя, тъй като няма механизъм, по който да провери дали ваучерите са достигнали до персонала, дава данъчни облекчения на дружеството въз основа само на декларираните от него цифри. Ваучерите за храна са най-предпочитаният и използван метод от фирмите в България за предоставяне на допълнителни месечни доходи на служителите. В колективния трудов договор – в тези фирми, където изобщо го има, се вписват правилата за получаване на този тип социална придобивка, но дали и как се спазват правилата по договора е въпрос единствено на решение на работодателя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35