Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Последната група участници в 28-та Национална антарктическа експедиция заминава за о. Ливингстън

Днес заминава за Българската полярна станция „Св. Кл. Охридски“ на остров Ливингстън последната група участници в 28-та Национална антарктическа експедиция.

Ръководителят на експедицията, проф. дн Христо Пимпирев, ще бъде придружен от разнообразен екип дейци на културата – музикантът Теодосий Спасов, китаристъта Кристиан Цвятков, които ще търсят вдъхновение сред Антарктика. В групата ще бъдат още журналистите Екатерина Бончева, Кирил Вълчев и Живко Константинов, които ще отразят различни аспекти от дейността на България на Ледения континент, а кинооператорът Румен Василев ще заснеме нов документален филм.

Групата ще бъде допълнена от геохимичката д-р Ралица Събева и логистикът Александър Богдев.

Групата ще лети по маршрут София – Рим - Сантиаго де Чили – Пунта Аренас с граждански полети. От Пунта Аренас до съседния на о-в Ливингстън - о-в Кинг Джордж, ще се лети с военен самолет на бразилските военно-въздушни сили. Последната отсечка до базата ни групата ще преодолее с чилийския кораб “Карпух”.

По вече инсталираната интернет връзка, командирът на базата Драгомир Матеев съобщи, че учените и логистиците, обитаващи базата в момента, успешно изпълняват графика на строителната и научна програма. Всички са в добро здраве и с нетърпение очакват новото попълнение, съобщават от експедицията.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.