Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма опасност за ПАВЕЦ "Чаира" след отклоняване на вода за Перник

Към момента няма никаква опасност от гледна точка на енергийното производство, свързана с работата на ПАВЕЦ "Чаира" след отклоняване на воден обем към Перник, уверяват от Министерството на енергетиката.

По данни на ЕСО в момента производството на електроенергия от ПАВЕЦ "Чаира" е стабилно, мощностите се ползват навременно за регулиране на системата, което помага за спестяване на водни ресурси.

ПАВЕЦ „Чаира“ е ключова мощност за работата на енергийната система и дава възможност за оптимизиране режима на работа на базовите производствени мощности в АЕЦ и ТЕЦ и подобрява важни технически качества на електроенергийната система.

Като помпено-акумулираща мощност, за своята работа ПАВЕЦ „Чаира“ използва оборотна вода. Централата е снабдена с два водоема - язовир „Белмекен“ и язовир „Чаира“. При генераторен режим централата обработва водни обеми от язовир Белмекен, който се явява горен изравнител за ПАВЕЦ. Водите постъпват в язовир „Чаира“ - долен изравнител и в помпен режим биват връщани обратно в язовир „Белмекен“.

Работата на ПАВЕЦ „Чаира“ не оказва съществено влияние върху наличните водни обеми в язовир „Белмекен“. Това е една от причините да е предпочитана мощност в периоди на маловодие, обясниха от министерството.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перник против преработването на химически отпадъци

Перничани отхвърлиха на обществено обсъждане днес инвестиционно намерение на столична фирма, възнамеряваща да внедри технологии за обезвреждане на отпадъчни химически вещества на територията на бившия завод за токоизправители. Инвеститорът Атанас Калев предвижда да неутрализира над 100 вида отпадъци, сред които различни видове киселини,..

публикувано на 24.02.20 в 13:29

Приемната на НОИ в "Младост" отново работи

Приемната на Националния осигурителен институт в софийския квартал „Младост“ отново отвори врати. Изнесеният офис на институцията възстанови нормалната си работа след ремонтни дейности, които засегнаха цялата сграда и наложиха обслужването на клиентите да бъде временно преместено. Ремонтирани са..

публикувано на 24.02.20 в 12:58

Дефилето на Армани в Милано в празна зала

Седмицата на модата в Милано приключи с дефилето на дизайнера Джорджо Армани, който представи колекцията си за сезона есен/зима 2020-2021 г. пред празна зала. Той обясни решението си с мерките, взети от италианското правителство, което препоръчва да се избягват събиранията на хора поради бързото разпространение на новия коронавирус в северната..

публикувано на 24.02.20 в 11:08

Коралите в целия свят под въпрос до края на века

Глобалното затопляне и окисляването на водата в океаните могат да унищожат всички коралови рифове до 2100 година, съобщи "Дейли мейл".  Учени от Хавайския университет в Маноа установиха, че климатичните промени, предизвикани от дължащите се на човешката дейност парникови газове, са на път да унищожат между 70 и 90 на сто от кораловите рифове..

публикувано на 24.02.20 в 10:56

Над 30 коли в Перник маркирани за премахване

Общинският инспекторат в Перник е маркирал над 30 автомобила, които не са в движение и са изоставени от собствениците им да ръждясват по улици, тротоари и междублокови пространства. Общинските служители чрез залепен стикер върху автомобила са предупредили собствениците им в определен срок да ги премахнат. В противен случай ще бъдат санкционирани,..

публикувано на 24.02.20 в 09:05

В Перник обсъждат искане за технология за обезвреждане на химикали

Инвестиционното намерение за внедряване на технология за обезвреждане на отпадъчни химични вещества на площадка, намираща се на територията на бившия завод за токоизправители в Перник, ще бъде обсъдено днес.  Кметът на града Станислав Владимиров ще се срещне с управителя на заинтересованата фирма Атанас Калев . Срещата е по искане на..

публикувано на 24.02.20 в 08:56

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Предимството на близнаците за детска градина не е дискриминация, извежда в заглавие СЕГА . Съществуващото предимство за класиране на близнаци в детските градини на София не е дискриминационно. Не представлява дискриминация и служебната преднина в класирането на деца, чиито братя и сестри вече посещават детското заведение, или при породени деца,..

публикувано на 24.02.20 в 08:35