Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Куп въпроси останаха неизяснени след вчерашното заседание на комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет, на която Министерският съвет представи плана си за справяне с водната криза в Перник, пише СЕГА. Неговото осъществяване зависи от столичния парламент, тъй като той трябва да гласува съгласие за предоставяне на водопреносната мрежа на София за пренасочването на 300 литра в секунда вода от водосборната зона на яз. "Белмекен" през яз. "Бели Искър" към нея и оттам през нов 13-километров водопровод от Мало Бучино до бедстващия Перник. Да убеждават общинарите дойдоха министрите на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие Петя Аврамова със заместника си Николай Нанков и на околната среда Емил Димитров. Въпреки уверенията на кмета на София Йорданка Фандъкова, дадени в събота, че на заседанието ще бъде представена "цялата документация" за намеренията на кабинета, всъщност тримата не донесоха никакви документи. Само устно министрите презентираха за какво изпълнителната власт смята да похарчи до 25 млн. лв. Информацията по голяма част от въпросите обаче остана изключително оскъдна.

Метър и половина от водното ниво остават до "мъртвия обем" на язовир "Студена", при това потребление той ще бъде достигнат до 10-15 дни, заяви новият управител на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов, цитиран от СЕГА. 3,5 млн. кубически метра е обемът на водата в яз. "Студена" по данни от вчера.  "Хората не трябва да се притесняват, взели сме решение как да може да се пречисти водата, която е от т.нар. "мъртъв обем". Ремонтът на утаителя, който е в пречиствателната станция, не се случи навреме, затова взехме решение направим своеобразен утаител на самия язовир, като преградим трасето на водата, така че да се получи обем, в който да могат да се утаят частиците, които предизвикват замътяването. Това ще бъде направено в рамките на два дни", обясни Иванов.

Над 2600 имота на длъжници извадиха на тезгяха частни съдебни изпълнители от цялата страна през януари. Това показа проверка на МОНИТОР в регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ-тата. От там се вижда, че актуалните обяви за търгове на имоти са 2602, като последните 30 от тях са публикувани след 14 часа във вторник. Освен това в сайта има и 174 обяви за продажба на МПС (виж карето – б.р.), както и още 247 обяви за продажба на движимо имущество. Данните от регистъра показват няколко интересни тенденции – основната е, че броят на обявените за публична продан имоти в последните години намалява. Още в доклада на камарата за 2018 г. стана ясно, че в платформата са публикувани 41 174 броя обяви за продажби на имущество.

Преди 9 месеца, когато беше публикуван първият вариант на тарифа за новата тол система, коментирахме в детайли какви са очакваните приходи за държавата, какво ще подлежи на преговори и защо правителството ще бъде принудено да направи отстъпки, пише ТРУД. Днес вече има постигната договорка за тарифата, която потвърди очакванията ни за редуциране на таксите, но в същото време поставя и два важни въпроси – ще има ли достатъчно приходи и дали няма още тази година да се заговори за нова актуализация на тарифата? Две са основните промени в новата тарифа – едната е по-малкият обхват на тол системата, а другата е понижаване на таксите. Промяна в покритието беше напълно очаквана, тъй като първоначалното предложение обхващаше около половината от републиканската пътна мрежа – 10 800 км oт пътната мрежа, в т. ч. второкласни и третокласни пътища. Макар да се предвиждаше някои пътища да са с нулева ставка, поради лошо състояние, обхватът беше твърде голям. Новото предложение е тол системата да обхване 3100 км, като това са автомагистрали и първокласни пътища. Важно е да отбележим, че в държавния бюджет за 2020 г. това беше отразено, като заложените приходи (450 млн. лв. през 2020 г.) са именно при такъв обхват на системата.

Няма данни за престъпления в дома за хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово. Това сочат междинните данни от проверката на Областната дирекция на полицията във Велико Търново, пише МОНИТОР. Проверка извършват и от Окръжната прокуратура. „На този етап няма образувани досъдебни производства за умишлени или непредпазливи действия от длъжностни лица за смъртта на 24 жени и мъже през миналата година в дома за хора с деменция в Горско Косово“, заяви окръжният прокурор на Велико Търново - Христо Христов.Той поясни, че се изчакват докладите от проверките в дома на Регионалната здравна инспекция и на Инспектората на Агенцията за социално подпомагане. Прокурор Христов подчерта, че при най-малките съмнения за смъртта на някой от домуващите, може да се стигне до ексхумация.

Собственици на луксозни автомобили “Ролс Ройс” са укрили данъци за милиони левове, става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков. През миналата година са възложени ревизии на 55 граждани и фирми, притежаващи леки коли “Ролс Ройс”, съобщава ТРУД. Приключили са 47 от тези ревизии като с тях са установени допълнителни данъчни задължения за 2,29 млн. лв., посочва министър Горанов. Освен това декларираната загуба от проверените фирми е намалена с 9,86 млн. лв. Оказва се, че фирми декларират загуби в огромни размери, а в същото време купуват луксозни автомобили “Ролс Ройс”.Продължават и проверките на хора, чиито официални доходи не съответстват на придобитите от тях луксозни автомобили и недвижими имоти. От НАП получават информация от КАТ и от Агенцията по вписванията за регистрираните покупки на скъпи коли и имоти и въз основа на тези данни набелязват хора за проверка. В резултат на приключилите през 2019 г. 371 проверки са възложени 23 ревизии, посочва министърът. От тях през миналата година са приключили 18 ревизии, като са установени допълнителни данъчни задължения за 2 млн. лв.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.