Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Класни стаи вече и в... библиотеките

В библиотеките да се обособят класни стаи, предвижда споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата. Това е трето такова, като предишните включиха музеите и театралните инстититуции в образователната среда. През изминалата година над 7000 ученици от 226 училища в страната са посетили такива институции.

Целта на модула за билиотеките от подписаното споразумение между двете министерства е да се разшири интереса на учениците към българска култура, идентичност, традиции, и утвърждаване на духовните ценности на страната, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев:

Най-важното на този модул е да се формира отношение към четенето. Факт е, че днес книгата и библиотеките са в трудна конкуренция с интернет, децата четат все повече чрез екрани. Учениците, които са на по-голяма възраст, много повече могат да научат чрез електронните устройства, но пълноценната комуникативна компетентност изисква и другия вид четене - на книги и в библиотеката.
Предвиденият бюджет за дейностите е 300 хил.лв. По данни на МОН от 2277 училища в страната - от тях 1386 са с библиотеки. А една от най-посещаваните не само от децата, но и от възрастните, остава Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Принос за интереса у по-младите има и създадената преди близо две години зала „История на книгата“. Тя се посещава почти ежедневно от ученици, дори и деца от детските градини, каза Мария Стефанова, експерт връзки с обществеността в Националната библиотека. В обособената учебната част на залата се провеждат и занятия с ученици по силата на подписаните споразумения със Софийския градски съд и с Асоциацията на жените-адвокати за ролята на медиацията срещу агресията в училище. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В НДК гостуват художници и поети от златния фонд на Бургас

Във връзка с 40-годишния си юбилей НДК посреща две интересни събития, представящи културния потенциал на Бургас. Лауреатите от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ ще представят свои стихове в уютната атмосфера на Литературен клуб „Перото“ на 20 май от 16.30 часа. В програмата участват Аксиния Михайлова - носител на отличието през..

публикувано на 17.05.21 в 16:52
Радослав Стоянов

Пропагандата след Истанбулската конвенция влоши отношението към ЛГТБИ

Сред българите няма увеличаване приемането на хората с хомосексуална ориентация, отбеляза в студиото на Радио София Радослав Стоянов , експерт програмни комуникации в Българския хелзинкски комитет (БХК), по повод 17 май - Световния ден срещу хомофобията и трансфобията. Въпреки това той цитира изследвания, според които голяма част от..

публикувано на 17.05.21 в 15:56

Българско неделно училище в Испания възпитава в децата любов към майчиния им език и духовни ценности

Силвия Костова и Елица Евтимова  са две лъчезарни млади дами, успешно реализирали се в чужбина, където намират и своето призвание. След като завършва магистърска степен  по „Развитие на човешките ресурси“ във университета  Vilanova в Пенсилвания, Силвия Костова посвещава десет години на българското училище в Атланта, Джорджия, което..

публикувано на 17.05.21 в 14:51

Уебинар показва тънкостите при подготовка на кучето за изложби

Безплатен груминг уебинар с Алисън Алекзандър - експерт в областта на поддържането и тренирането на кучета, ще се проведе на 18 май. В рамките на уебинара хората ще научат техники и методи, как да се грижат и поддържат своето кученце, особено преди изложби и състезания. Ще бъдат издадени тайни за перфектна кожа и козина. Ще има и награди...

публикувано на 17.05.21 в 14:48

За месец и половина в „Софийски музикални седмици” ще се включат над 400 участници

52-рият Международен фестивал „Софийски музикални седмици” ще бъде официално открит тази събота (22 май) от 19 ч. в зала „България” с всички представителни състави на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (НМА), по случай 100-годишнината от основаването на висшето учебно заведение. Съорганизатори са Столичната община,..

публикувано на 17.05.21 в 14:15

Не подценявайте закуската

Закуската трябва да е в рамките на час и половина, след като се събудим. Това твърди доц. Андрей Бобровски - диетолог от Медицинския факултет на Държавния университет в Санкт Петербург. "Закуската трябва да дава енергия за движение, за мозъчна дейност, така че сънливостта да изчезне. За това е предназначен не само душът, но и закуската. Леката закуска в..

публикувано на 17.05.21 в 14:02

Зрители „влизат“ в творби от огледалния свят на Петър Маламат

Въздействащи арт огледала, създадени от художника Петър Маламат , ще бъдат показани в изложба, която се открива в сряда (19 май) от 18 ч. в Общинския културен институт „Красно село“ (ж.к. Хиподрума, бул. „Цар Борис III“ 41) Експозицията е озаглавена „Огледален свят“ . Показаните творби са различни като форма и обработки огледала, с..

публикувано на 17.05.21 в 12:26