Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Уволняват и глобяват за фалшиви болнични листове, извежда в заглавие МОНИТОР. Измамите с болничните ще бъде основание за дисциплинарно наказание или глоба. Мерките са част от предложенията на институциите и бизнеса за справяне на проблема с фалшивите медицински документи, ползвани за почивки. След засилена кампания на работодателските организации преди дни НОИ публикува анализ по темата. Да се променят правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност, като личните лекари да имат право да издават до 7 дни болничен непрекъснато, а не 14 дни, както е сега, за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година, беше предложено в анализа, обхващащ периода 2016-2019 г. Останалите заинтересовани страни също са поканени да дадат предложения за справяне с проблема, единствено синдикатите не са подали мерки според информация на „Монитор“. Повечето идеи са за засилване на контрола на институциите против издаването на фалшиви документи.

Втори шанс за втората пенсия, пише ТРУД. Да бъде удължен срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ партидите си, натрупани в частните пенсионни фондове. Това е едно от предложенията, които обмисля работната група, която подготвя промени в Кодекса за социално осигуряване, каза социалният министър Деница Сачева. Предложението за удължаване на срока е на синдикатите. Дали това предложение ще бъде прието ще стане ясно до месец, докогато работната група трябва подготви законодателните промени. В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ до пет години преди датата на пенсиониране. Първото изплащане на парите от втория пенсионен стълб ще започне през 2021 г.

Слагат химически тоалетни в Перник, съобщава 24 ЧАСА. Общината в Перник е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. Това съобщи кметът Станислав Владимиров пред Нова телевизия. Те не са достатъчни и ще поискаме помощ от държавата и в тази посока, обясни той. Много от заведенията в града имали вече хидрофорни системи и бидони, за да продължат да функционират, разказа Владимиров. Самият той има малко бебе и използва за миене и тоалетна вода от тръбите, когато има такава. От Министерството на здравеопазването казват, че има риск от хепатит, когато има нарушено водоподаване и са нарушени хигиенните навици на хората, призна още кметът.

Държавата ще плаща до 4 м. за детегледачка при семейства, които се върнат от чужбина, четем още в 24 ЧАСА. Подкрепата е докато се установят у нас и запишат детето си на ясла или детска градина. Това разкри пред Нова тв зам.- социалният министър Зорница Русинова по повод програмата за завръщането на млади и образовани българи, които в момента работят в чужбина. Социалният пакет предвижда до 1200 лева на месец, който включва разходи за наем, детегледачка, стипендии и др. мерки. Над 60% от младите хора, които завършват образованието си в чужбина, имат желание да се върнат в България, обясни Русинова. Тя даде пример, че в момента близо 6000 българи учат във Великобритания, 1400 в Австрия, близо 7000 в Германия. Същевременно у нас има 10 хиляди свободни работни места, няма работодател., който да няма нужда от квалифицирани кадри, търсят се най-вече в сферата на услугите, икономисти, инженери.

Не бях сигурен в изхода от конкурса, имах обратен билет, разкрива пред 24 ЧАСА новият генерален директор на БНР Андон Балтаков. Започвам със срещи с хората - на местата, където са те, а не в кабинета ми. Първите документи, които ще изискам от БНР, ще бъдат финансовите, обяснява Балтаков. Очаквам активно участие на персонала, не само на ръководните кадри, но и на хората, които ще изпълняват ръководните решения, да бъдат част от ръководния процес, от информирането и взимането на решения, които ще определят тяхното бъдеще и бъдещето на Българското национално радио. Доколкото знам, много скоро трябва да приключи одитът на Сметната палата. Този одит и финансите, които те ще анализират, ще са актуални. Така че ще имам достатъчно добра картина каква е ситуацията със счетоводни дела, с отчета по приходи и разходи и всички останали отчети, които един управител би искал да види и да се запознае. По отношение на хората, които работят в момента в счетоводния и финансовия отдел, разбира се, че ще разчитам първоначално на тях, тъй като те познават финансовата ситуация най-добре.

„Вузове обучават оператори на 3D принтери“ е заглавието на темата на МОНИТОР. Специалности, които да подготвят кадри, които да могат да работят с 3D принтери и други новите технологии, ще стартират следващата учебна година. Бъдещите възпитаници на Химикотехнологичния и металургичен университет ще учат за начина, по който да създават смеси за продукти с определени свойства, обясни ректорът на вуза проф. Сеня Терзиева.Така, използвайки 3D принтерите като инструменти, чрез които да получат желаната от тях форма, студентите ще могат да направят детайли за електротехниката или компютърните технологии, за броните на колите, както и за биоразградими опаковки. Новите специалности в ХТМУ са общо осем. Сред тях е „Биопродуктово инженерство, хартия и опаковки”, която дава знания за анализа, контрола и оптимизацията на технологичните процеси за превръщане на възобновяемите растителни суровини в разнообразие от биопродукти.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.