Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Уволняват и глобяват за фалшиви болнични листове, извежда в заглавие МОНИТОР. Измамите с болничните ще бъде основание за дисциплинарно наказание или глоба. Мерките са част от предложенията на институциите и бизнеса за справяне на проблема с фалшивите медицински документи, ползвани за почивки. След засилена кампания на работодателските организации преди дни НОИ публикува анализ по темата. Да се променят правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност, като личните лекари да имат право да издават до 7 дни болничен непрекъснато, а не 14 дни, както е сега, за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година, беше предложено в анализа, обхващащ периода 2016-2019 г. Останалите заинтересовани страни също са поканени да дадат предложения за справяне с проблема, единствено синдикатите не са подали мерки според информация на „Монитор“. Повечето идеи са за засилване на контрола на институциите против издаването на фалшиви документи.

Втори шанс за втората пенсия, пише ТРУД. Да бъде удължен срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ партидите си, натрупани в частните пенсионни фондове. Това е едно от предложенията, които обмисля работната група, която подготвя промени в Кодекса за социално осигуряване, каза социалният министър Деница Сачева. Предложението за удължаване на срока е на синдикатите. Дали това предложение ще бъде прието ще стане ясно до месец, докогато работната група трябва подготви законодателните промени. В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ до пет години преди датата на пенсиониране. Първото изплащане на парите от втория пенсионен стълб ще започне през 2021 г.

Слагат химически тоалетни в Перник, съобщава 24 ЧАСА. Общината в Перник е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. Това съобщи кметът Станислав Владимиров пред Нова телевизия. Те не са достатъчни и ще поискаме помощ от държавата и в тази посока, обясни той. Много от заведенията в града имали вече хидрофорни системи и бидони, за да продължат да функционират, разказа Владимиров. Самият той има малко бебе и използва за миене и тоалетна вода от тръбите, когато има такава. От Министерството на здравеопазването казват, че има риск от хепатит, когато има нарушено водоподаване и са нарушени хигиенните навици на хората, призна още кметът.

Държавата ще плаща до 4 м. за детегледачка при семейства, които се върнат от чужбина, четем още в 24 ЧАСА. Подкрепата е докато се установят у нас и запишат детето си на ясла или детска градина. Това разкри пред Нова тв зам.- социалният министър Зорница Русинова по повод програмата за завръщането на млади и образовани българи, които в момента работят в чужбина. Социалният пакет предвижда до 1200 лева на месец, който включва разходи за наем, детегледачка, стипендии и др. мерки. Над 60% от младите хора, които завършват образованието си в чужбина, имат желание да се върнат в България, обясни Русинова. Тя даде пример, че в момента близо 6000 българи учат във Великобритания, 1400 в Австрия, близо 7000 в Германия. Същевременно у нас има 10 хиляди свободни работни места, няма работодател., който да няма нужда от квалифицирани кадри, търсят се най-вече в сферата на услугите, икономисти, инженери.

Не бях сигурен в изхода от конкурса, имах обратен билет, разкрива пред 24 ЧАСА новият генерален директор на БНР Андон Балтаков. Започвам със срещи с хората - на местата, където са те, а не в кабинета ми. Първите документи, които ще изискам от БНР, ще бъдат финансовите, обяснява Балтаков. Очаквам активно участие на персонала, не само на ръководните кадри, но и на хората, които ще изпълняват ръководните решения, да бъдат част от ръководния процес, от информирането и взимането на решения, които ще определят тяхното бъдеще и бъдещето на Българското национално радио. Доколкото знам, много скоро трябва да приключи одитът на Сметната палата. Този одит и финансите, които те ще анализират, ще са актуални. Така че ще имам достатъчно добра картина каква е ситуацията със счетоводни дела, с отчета по приходи и разходи и всички останали отчети, които един управител би искал да види и да се запознае. По отношение на хората, които работят в момента в счетоводния и финансовия отдел, разбира се, че ще разчитам първоначално на тях, тъй като те познават финансовата ситуация най-добре.

„Вузове обучават оператори на 3D принтери“ е заглавието на темата на МОНИТОР. Специалности, които да подготвят кадри, които да могат да работят с 3D принтери и други новите технологии, ще стартират следващата учебна година. Бъдещите възпитаници на Химикотехнологичния и металургичен университет ще учат за начина, по който да създават смеси за продукти с определени свойства, обясни ректорът на вуза проф. Сеня Терзиева.Така, използвайки 3D принтерите като инструменти, чрез които да получат желаната от тях форма, студентите ще могат да направят детайли за електротехниката или компютърните технологии, за броните на колите, както и за биоразградими опаковки. Новите специалности в ХТМУ са общо осем. Сред тях е „Биопродуктово инженерство, хартия и опаковки”, която дава знания за анализа, контрола и оптимизацията на технологичните процеси за превръщане на възобновяемите растителни суровини в разнообразие от биопродукти.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16