Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението за водата за Перник се бави

Едва през следващата седмица обаче общинските съветници ще могат да разгледат в комисия искането

Снимка: Божидар Янев, БНР

на икономиката, на регионалното развитие и на екологията да поискат от Столичния общински съвет разрешение вода от Белмекенската каскада да премине през язовир „Бели Искър“ и ВиК мрежата на София и да се насочи към Перник.

Едва през следващата седмица обаче общинските съветници ще могат да разгледат в комисия искането, а окончателното решение трябва да се вземе на заседание на Общинския съвет.

На днешното заседание на Общинския съвет, някои от опозиционно представените партии в местния парламент изразиха недоволство от бавната процедура, която прилага правителството.

В понеделник на заседание на комисията по инженерна инфраструктура към СОС, след като бяха изслушани тримата министри - на икономиката, на регионалното развитие и на екологията, и които призоваха СО да помогне за решаването на водната криза в Перник, много от общинските съветници останаха с впечатлението, че такова официално искане ще бъде депозирано преди редовното заседание на Общинския съвет този четвъртък. Такова обаче не постъпи и следователно столичният кмет Йорданка Фандъкова не внесе доклад, с който общинските съветници да се запознаят и да вземат решение дали да утвърдят възмездното преминаване на допълнителни водни количества по софийската водопреносна мрежа в размер на 300 л/сек., необходими за подпомагане на водоснабдяването на Перник. 

“Заявката, че кризата налага да се действа по различен начин не означава да слушаме само приказки, включително медийни такива. Ние неслучайно настояхме в понеделник сутринта и внесохме искане, министрите да дойдат, но и да представят аргументи, документи и експерти да защитят своите тези. Нямаме и едно листче, в което да сме видели някакво число написано някъде и подписано от отговорните лица. Не можем да се доверим и няма никога да го направим, на приказки по медиите или заявки от разни трибуни  без да има ясна експертиза и ангажименти”, казва Методи Лалов, председател на групата на „Демократична България“ в СОС.

Според Николай Стойнев от ГЕРБ и председател на комисията по икономика и собственост в СОС, най-важното уверение, което трябва да получат общинските съветници, е че преминаването на допълнителните количества вода от Белмекенската каскада през язовир „Бели Искър“ и ВиК мрежата на София, няма да засегнат водоподаването на столичани.

“С това се ангажираха и представителите на “Софийска вода”, която управлява мрежата, и министрите, които бяха в залата. Наличието на воден ресурс в Рила е достатъчно, така че количеството вода, която ще бъде транзитирана през софийските водопроводи, да бъде подавана към Перник”, коментира Николай Стойнев

Той допълни, че са нужни поне 3 работни дни, за да се свика извънредно заседание на СОС, тъй като е нужно преди това доклада за подпомагането на Перник да бъде обсъден в ресорните комисии. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки , които пукат гуми. В района има и много..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър . Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според..

публикувано на 12.07.24 в 15:26