Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и заместникът й по финансите Дончо Барбалов не са взели под внимание исканията на част от районните кметове, основно от опозицията, и на жителите на тези райони за преразглеждане на инвестиционната програма за 2020 г. и за отпускане на повече средства за някои квартали, съобщава СЕГА. Това стана ясно от думи на Барбалов на заседанието на общинския съвет. Той поясни, че перото за капиталови разходи се внася за разглеждане без особено изменение на първоначално обявените разчети. "Големи размествания няма. Надявам се районните кметове все повече да разбират, че някои обекти, които никой не иска да припознае като свои, все пак са благото на цялата община, каквото например е метрото", отговори Барбалов на въпрос какви промени в капиталовата програма е направил в резултат от общественото й обсъждане, провело се преди дни.

Лекарите и зъболекарите ще имат право да отказват преглед и лечение на агресивни пациенти, независимо дали те им налитат с юмруци, псуват ги, или ги заплашват, съобщава МОНИТОР. Това е записано в новия национален рамков договор, който е публикуван в „Държавен вестник“ и ще важи за следващите три години. Изключение се прави само ако пациентът е в тежко спешно състояние и може да умре. „На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“, се казва дословно в текста на НРД.

Казусите с отнетите от социалните служби в чужбина българчета се увеличават. Това заяви социалният министър Деница Сачева, цитирана от МОНИТОР. „През последните години зачестява работата на консулите и на Държавната агенция за закрила на детето по отношение на сигнали, които получаваме от такива хора, най-вече от Норвегия, от Германия, имаме от Холандия, от Италия, включително имаше и от Хаити, Съединените американски щати“, разказа Сачева. Тя подчерта, че трудно се синхронизират законодателствата в различните държави, свързани със семейството. „Много пъти това, че се раждат деца без официална връзка, или пък това, че нашите сънародници не винаги спазват процедурите и правят така, че децата им да са български граждани, създава големи проблеми по-късно, когато те се обърнат към държавата с молба да получат защита“, допълни социалният министър.

Купуването на стаж за пенсия от тази година струва по-скъпо, пише ТРУД. Причината е увеличението на минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. От 1 януари той вече е 610 лева. Размерът на вноската за един месец стаж е определена по закон и е – 19,8% от минималния осигурителен доход. Или за 2020 година тя вече е 120,78 лева. За сравнение през миналата година вноската беше 110,88 лева, а през 2018 г. – 100,98 лева. Така, ако на кандидат пенсионерът не му достига една година стаж, вече трябва да плати почти 1450 лева. За сравнение през миналата година стажът за една година е струвал 1330 лева или със 120 лева по-евтино. И тази година възрастта и стажът за пенсия се увеличават както за мъжете, така и за жените.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.