Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

България вече е в средно голяма опасност от коронавируса, изтъква проф. Тодор Кантарджиев пред МОНИТОР. "По препоръка на Центъра за контрол на заболяванията се оказва, че в България опасността от ниска е сведена до средно голяма. Затова трябва да има контрол за температурата на пътниците, интервюта на тези, които пристигат от държавите, в които вече има засегнати от коронавируса хора. Тези пък, които идват от Китай, веднага трябва да се свържат с лекар и в продължение на 14 дни да не общуват с много хора." Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология обяснява, че за разлика от останалите европейски държави, в България, в различни области върлува грип от различни генетични групи и разновидности. Например този, който е в област Хасково, не е от същата разновидност, от която е този в област Благоевград.

Промоциите на телекомите са легално заобикаляне на закона, извежда в заглавие СЕГА. Изданието помества интервю с Богомил Николов от "Активни потребители", в което той посочва, че все повече потребители си търсят правата. Но нараства разликата между най-информираните и най-неинформираните. Младите, по-образованите и хората в градовете са по-склонни да извървят пътя докрай, когато имат някакъв проблем или неудобство. Много хора продължават лесно да се примиряват. Трябва да се знае - потребителските права не са гарантирани за никого, така както и правилата за движение не винаги се спазват и пешеходецът трябва да се оглежда на пешеходна пътека, въпреки че има предимство, припомня Николов.

Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци, четем в ТРУД. Жизненият стандарт в София е над два пъти по-висок от този във Варна. Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в столицата е 33 437 лв. за цялата 2018 г., обявиха от Националния статистически институт. В същото време БВП на всеки жител във Варна е 15 479 лв., или над два пъти по-малко. Брутният вътрешен продукт се използва за сравнение на жизнения стандарт на хората. Оказва се, че бизнесът в София се развива много по-добре спрямо останалата част на страната, а съответно и жизненият стандарт на софиянци е много по-висок. Като основната причина за това са фирмите, които работят в сферата на услугите. Веднага сред София се нарежда Стара Загора, където БВП на човек е 17 273 лв. на човек от населението. Това се дължи на индустриалните предприятия в Стара Загора. На трето място е София-област с БВП на човек в размер на 15 654 лв. Варна остава чак на четвърто място, а челната петица се допълва от Враца, където БВП на човек е 15 018 лв.

Какво иска да ни каже кожата през зимата, пита 24 ЧАСА. Една от най-масовите грешки, които правим, е да се грижим за кожата си по един и същи начин целогодишно. Кожата е най-големият ни орган, но грижите за него рядко са пропорционални на площта му. Навикът ни държи в рутинен модел на къпане и миене, старателно обираме и последните милилитри крем на промоция от лятото. Затова и често пролетната умора си проличава най-напред на онези 2 квадратни метра, които са най-ценната ни собственост. Кожа за показ през лятото, когато дрехите и аксесоарите не скриват нищо, се моделира през зимата. Големите температурни амплитуди между студеното и топлото полугодие налагат специфични правила за грижите за сияйна и свежа кожа. Добрият резултат се постига обаче с постоянство и правилен избор на процедури и козметика, напомни опитният дерматолог доц. Жана Казанджиева. Не е задължително да са скъпи, важно е да са адекватни на климатичните условия, а не всесезонни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11