Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В края на февруари стават ясни качествата на минералната вода в кв. “Надежда”

Арх. Здравко Здравков
Снимка: БГНЕС

До края на февруари се очаква да бъдат готови проучванията за качеството и състава, както и радиологията на минералната вода в район „Надежда“ близо до 15 СОУ „Адам Мицкевич“.

След като дълги години сондажът бе затрупан и неизползваем, сега Столичната община ще го свърже с останалите находища в района, като част от проекта за изграждането на „Зеления коридор“.

Столичният район „Надежда“ е богат с минерална вода, въпреки че този факт е малко известен, след като това природно богатство не се използва. Конкретното находище до училището е от стар сондаж, използаван още преди обособяването на район „Надежда“.

“Минералната вода, която извира в момента е с температура около 50-55 градуса по Целзий”, казва гл.арх. Здравко Здравков.

“Проектът, която разработваме по URBiNAT имаме желание да се разработи и терен за басейн, който при наличие на качествена минерална вода, а разчитам тя да е такава, защото в съседните три сондажа до стадион “Локомотив” са с чудесни ескплоатационни качества, да може да се включи в бъдеще в басейн", коментира арх. Здравков.

Споменатият от гл.арх. на СО проект по URBiNAT, е създаването на „Зелен коридор“ в район „Надежда“. Целта е пешеходното свързване на Северния парк с надлез „Надежда“, като всички малки квартални градинки по протежението или в кварталите „Надежда“ 2, „Свобода“ и „Толстой“, да бъдат обединени в една система. Освен това да се подобри велосипедното придвижване и да се използва потенциала на минералната вода в района. 

Чуйте подробности в звуковия файл
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Визуалният артист Стефан Стефанов с първа самостоятелна изложба My exaggerated minimalism

Младият визуален артист Стефан Стефанов ще открие първата си самостоятелна изложба на 21 юли в 18.30 часа в галерия “Нова арт спейс”. Изложбата продължава до 25 юни.  Като в калейдоскоп тя оглежда емоции, сънища и перспективи. Там всеки може да види детайл за себе си, да усети ритъма на днешния объркан свят, да потърси отговори, но и въпроси. "Името..

публикувано на 17.06.21 в 20:52

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира  празник  за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят  обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование, гражданска..

публикувано на 17.06.21 в 19:25

Най-големият скандал в историята на естетичната индустрия

Естетическата хирургия все повече навлиза в ежедневието ни. Ако допреди няколко десетилетия на такива процедури се подлагаха предимно известни личности, днес вече непостижимите и строги стандарти за красота и достъпността на процедурите карат голяма част от жените да прибягват до някакъв тип хирургични корекции. За мащабите на естетичната хирургия..

публикувано на 17.06.21 в 19:16

Какво общо има гневът с празната лодка

В живота ни винаги има хора, които ни вбесяват, мразим страстно или поне не ги обичаме. Можем да прекараме безброй часове, преживявайки отново моментите, когато такъв човек е бил несправедлив с нас, не е оценил стореното от нас или е бил неделикатен. Само като се сетим за него и ни се вдига кръвното. ✅ Как да се справим с такива хора? ✅..

публикувано на 17.06.21 в 19:00

Сбъднете всичко за което мечтаете, но винаги знайте, че сте българи и че имаме безценно народно творчество

Рангел Вангелов  е хореограф и учител, който вдъхновява.. Занимава се с народни танци и народно творчество от най-ранна детска възраст. Всичко започнало от първите стъпки mраво хоро които му показала  неговата баба Петя, когато бил на шест години. Надява се дълги години да продължи да се занимава и да преподава това което обича...

публикувано на 17.06.21 в 16:39

Горещините - тихият убиец, който хората подценяват

Въпросите, касаещи климата и глобалното затопляне, са належащи и колкото и да ги игнорираме покрай другите проблеми, толкова повече по-близо идва неизбежният и неприятен развой на събитията за нас хората. Климатека е отворена платформа, чиято цел е да направи науката за климата по-достъпна и интересна за широката публика. Те събират екип от учени,..

публикувано на 17.06.21 в 15:19
Маестро Марк Кадин

Най-хубавите рапсодии изпълнява Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин

Милиони слушатели ще чуят концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин, който българската публика ще слуша на 18 юни от 19.00 ч. в зала „България“. По-късно на запис, за меломаните от цял свят емблематичните рапсодии на българските класици, изпълнени от Радиосимфониците, Глобалният медиен алианс „Еврорадио“ ще..

публикувано на 17.06.21 в 15:09