Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Две българки, които са се завърнали от Тайланд и Китай са приети в болници и са под наблюдение за коронавирус. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от МОНИТОР. Първата, която се е върнала от Тайланд е в болницата в Добрич, а другата – пристигнала от Китай е в столично лечебно заведение.Тази мярка е с превантивен характер заради съобщени от лицата грипоподобни симптоми и необходимостта да бъдат направени съответните изследвания с цел категоричното отхвърляне носителството на коронавирус 2019-nCoV, поясни министър Ананиев и допълни, че при пациентката, пристигнала от Тайланд, рискът да е инфектирана е значително по-малък, тъй като там са регистрирани единични случаи.

Надеждата за дъжд, който да напълни язовирите, най-вероятно няма да се сбъдне. "Водните проблеми няма да се решат от валежите през февруари", прогнозира синоптикът Красимир Стоев, цитиран от СЕГА. „Вероятността температурите да стигнат до 20 градуса още в началото на февруари е много голяма. Особено на 4-и и 5-и, когато България ще попадне под предната страна на област на ниско атмосферно налягане над централното Средиземноморие”, каза той. Температурите можело да стигнат дори 22 градуса. Най-ниски щели да са второто десетдневие на месеца -  от минус 10 до минус 5 градуса. „Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, така че сушата продължава и водните проблеми няма да се решат от валежите през февруари. Сумарното количество валежи ще е 20-35 литра на кв. м. Сняг ще има твърде малко и в планините”, каза още синоптикът. Може да вали на 5-6 февруари.

16 души от Държавната комисия по хазарта бяха задържани за разпит, а бизнесменът Васил Божков бе обявен за издирване в България и в цяла Европа. Причината са укрити 559 млн. лв. данъци от всичките му лотарийни игри, съобщи главният прокурор Иван Гешев, пише МОНИТОР. „Не може да дължиш на държавата 559 млн. лв. за всички лотарийни игри, това означава по 100 лв. към всяка пенсия, и да казваш, най-вероятно както ще стане, че си репресиран. Това са 100 лева към всяка пенсия за една година. Време е всеки да си плати за това, което прави и прокуратурата, ако намери доказателства, ще ангажира към наказателна отговорност всички лица, независимо на каква позиция са, независимо коя партия седи зад тях, независимо колко милиарди седят зад тях, независимо какви възможности имат, независимо какви чужди сили седят зад тях“, обяви още Гешев. Междувременно спецпрокуратурата и МВР влязоха на обиски едновременно в Комисията по хазарта, в офисите и дома на Васил Божков в столицата.

Новият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и бивш главен прокурор Сотир Цацаров крие информация за това как поверената му институция харчи парите на данъкоплатците. След като Цацаров пое кормилото на комисията, СЕГА го попита по реда на Закона за достъп до обществена информация какви бонуси са раздадени на служителите на КПКОНПИ, както и на членовете на комисията за 2018 и 2019 г. Има съдебна практика, че това е публична информация и институциите я предоставят, дори, когато рискуват скандал, както с Агенцията по вписванията, или с НАП. Втората тема, по която беше поискана информация, е какъв е размерът на съдебно-деловодните разноски, които комисията е била осъдена да плати по делата, които е загубила. Тъй като исковете на комисията за конфискация са за големи суми, когато не издържат в съда, за сметка на данъкоплатците остават солени такси и разноски. 

Некоректните търговци, които продават стоки с изтекъл срок на годност, ще бъдат глобявани. Това реши правителството на последното си заседание, като прие проект на нов Закон за управление на агрохранителната верига, информира МОНИТОР. Целта е да се гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите. Чрез новия закон ще се премахнат различията в регулаторната уредба, създаваща административни тежести на бизнеса, включително и регистрационните режими. Размерът на глобите ще е от 1000 до 1500 лева. При повторно нарушение пък санкцията ще е 3000 лева. Ако нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, санкцията ще е от 3000 до 6000 лева.

Парламентът ще е гарант за стабилността на курса лев-евро, който остава фиксиран на 1, 95583. Промяна на курса ще е възможна само с ратификация на парламента. За такъв текст в Закона за БНБ настоя вчера премиерът Бойко Борисов, пише ТРУД. Той нареди на финансовия министър Владислав Горанов, заедно шефа на БНБ да подготви поправки на поправките, внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, за да няма паника. След указанията на Борисов, Горанов и шефа на БНБ Димитър Радев по спешност пристигнаха в НС, а председателят на парламента Цвета Караянчева свика извънредно заседание на председателския съвет. С действащия курс от 1, 95583 България ще трябва да се присъедини към еврото, обяви финансовият министър Владислав Горанов след близо едночасовата среща в кабинета на Караянчева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събарят принудително 3 незаконни постройки край яз. "Искър"

Принудително се премахват трите незаконни постройки край брега на язовир "Искър", които са на територията на държавното ловно стопанство „Искър“ (Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград), съобщи кметът на София Васил Терзиев. Действията се извършват след като 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди издадените от..

публикувано на 29.03.24 в 12:35

Откарват стикирани коли в столичните райони "Люлин" и "Слатина"

След издадени заповеди от районната администрация, в районите "Слатина" и "Люлин" се извършва принудително премествате на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). Тези автомобилите отговарят на съответните критерии, а собствениците им не са ги преместили в гратисния тримесечен срок, след стикиране, уточнивят от Столичния..

публикувано на 29.03.24 в 12:13

Започва поетапно изключване на отоплението в София

От 31 март „Топлофикация София“ започва поетапно изключване на отоплението в столицата, предвид необичайното и рязко затопляне на времето и тенденцията за високи, среднодневни температури, съобщават от дружеството. При застудяване „Топлофикация София“ остава в готовност да възобнови подаването на топлинна енергия и да продължи отоплителния..

публикувано на 29.03.24 в 11:02

На 31 март местим стрелките на часовниците с час напред

В ранното утро на 31 март (неделя), отново местим стрелките на часовниците с час напред и преминаваме към лятното часово време. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Още през 2018 г. проучвания сред 4,6 млн. европейски граждани показаха, че 84% от тях искат промяната на часовото време да се прекрати. Що се отнася до..

публикувано на 29.03.24 в 06:25

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55