Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

250 000 лв. струват недомислените планове за ремонт в центъра на София, коментира СЕГА. Равносметката за преработките на проектите за ремонт на двете централни зони в София - района около "Граф Игнатиев" и този около храм-паметника "Св. Александър Невски", достигна почти четвърт милион. На 6 януари Столична община публикува последния договор за препроектиране на зоната около катедралата на стойност 104,4 хиляди лева с ДДС. От питане на общински съветници от опозицията става ясно, че това е поредната преработката, оправдавана от общината с непредвидими обстоятелства. От подписването на оригиналния договор в края на 2014 г. проектите се преработват за трети път, като извънредните разходи по тези договори вече възлизат на 246 240 лв. с ДДС.

Спецсъдът пусна двамата задържани за водната криза в Перник, информира МОНИТОР. Специализираният наказателен съд пусна двамата нови обвиняеми за водната криза в Перник – бившия шеф на ВиК-то в града Иван Витанов и бившата и.д. кметица на общината Севделина Ковачева.Витанов е подведен под отговорност за сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост, а Ковачева за длъжностно престъпление.

Реактивите за коронавируса вече у нас, успокоява МОНИТОР. Реактивите за установяване на коронавируса пристигнаха в четвъртък по обяд. Те са в Националния център за заразни и паразитни болести. Това съобщи за „Монитор“ неговият директор проф. Тодор Кантарджиев.Количествата са достатъчни, но това не означава, че всеки който поиска ще се тества за новата зараза, подчерта той. Националният консултант поясни, че с тях ще се изследва лабораторно само материал от хоспитализирани лежащо болни, който е изпратен от лекуващия инфекционист.

При грип рискът за инфаркт се вдига 6 пъти, припомня 24 ЧАСА. След края на Втората световна лекарите бързо местят фокуса си от типично военната медицина към гражданското обществено здраве. Един от първите проблеми, които правят впечатление, е, че респираторните болести и особено “опашката” на грипните епидемии увеличават случаите на инфаркт. През последните десетилетия научните изследвания дават данни в подкрепа на връзката грип - сърдечни инциденти. Канадско проучване установява 6 пъти по-голям риск от инфаркт през първите седем дни на лабораторно потвърден грип. Учените са проследили предисторията на сърдечните пристъпи от средата на 2008 г. до средата на 2015 г. сред жителите на Онтарио на възраст 35+. Рискът за инфаркт бил 10 пъти по-висок при грип от тип В, 5 пъти по-висок при тип А, 3,5 пъти по-голям при респираторен синцитиален вирус и почти 3 пъти по-висок при други вируси.

1 преподавател вече ще участва в акредитацията само на 1 университет, пише 24 ЧАСА. Министърът на образованието ще сключва договор за управление с ректорите, а неизпълнението му ще води до намаляване на размера на субсидията на университета. Тези поправки в Закона за висшето образование обяви шефката на парламентарната просветна комисия Милена Дамянова на заседанието в четвъртък. Депутатите ги приели единодушно на второ четене на изнесени заседания в Сандански на 19 и 20 януари. Договори ще подписват ректорите, на които им остават повече от 2 г. от мандата. Ще се създаде национална карта на висшите училища, която трябва да бъде приета от Министерския съвет, а не от парламента, както беше първоначалната идея. Тя ще определя профилната и териториалната структура на висшите училища по професионални направления и специалности от регулираните професии.

Теглим най-големи заеми за покриване на стари борчове, сочи МОНИТОР. Българите теглят повече и по-големи суми за рефинансиране на стари задължения, отколкото за дома или покупка на автомобил. Това сочат данните от национално представително онлайн проучване, направено от социологическа агенция по поръчка на една от банките у нас. Средният размер на кредитите за обединяване на стари задължения според проучването е най-голям – близо 13 000 лв., в сравнение със сумите за ремонт на дома или покупка на автомобил - съответно по 12 800 лв., или за обзавеждане - 9 400 лв.

"Сини" фенове се организират за протест пред парламента, четем в СЕГА. Фенските фракции на "Левски" се организират в социалните мрежи за протест пред Народното събрание. Повод са последните събития - обвиненията срещу фактическия собственик на клуба Васил Божков и днешното изявление на изпълнителния директор Павел Колев, че клубът е в тежко положение и, че няма сигурност, че дори ще завърши сезона. Масло в огъня на недоволството на "сините" привърженици наля и заплахата от БФС да отнеме три точки от актива на отбора в първенството, ако до 5 февруари не бъдат платени 30 000 евро на мениджъри по заведени дела за обезщетения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46