Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тестват при пациенти молекула, родена от изкуствен интелект

Лекарствена молекула, създадена посредством изкуствен интелект, ще бъде използвана в медицински изпитания при пациенти с обсесивно-компулсивно разстройство. Молекулата е разработена от британския стартъп Exscienta и японска фармацевтична компания, уточнява Би Би Си. За разлика от стандартния период от пет години за въвеждането на нова лекарствена молекула в тестове, при това лекарство са били необходими само 12 месеца.

Методите на изкуствения интелект вече намират приложение при диагностиката на пациенти за анализиране на пациентски данни и изследвания, но в случая става дума за пряко използване на технологията за създаване на ново лекарство, посочи проф. Андрю Хопкинс от Exscienta. Той прогнозира, че до края на десетилетието всички нови лекарствени молекули ще бъдат създадени с методите на изкуствения интелект.

Първите изпитания от фаза 1 ще започнат в Япония и, ако се окажат успешни, ще продължат в други лаборатории по света.

Обсесивно-компулсивното разстройство е свързано с тревожността, характеризирано от недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Иновативна българска компания чака пет патента за лекарствени молекули

Eдна българска компания проправя успешно своя път в изключително интересната област на откриването на нови лекарствени молекули. Съвсем закономерно дейността й не остава незабелязана и тя печели отличието "Иновативно новостартирало предприятие" за 2018..

публикувано на 11.01.19 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

EК предяви иск срещу България заради лошото качество на въздуха

Европейската комисия предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, тъй като страната ни не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Съда от 5 април 2017 г., в което констатира, че България не е изпълнила задълженията си по европейското..

публикувано на 03.12.20 в 19:00

Приоритетно трасе за трамвая по бул. "Шипченски проход"

Ново трасе с обща дължина 4 километра е обособено в участък от кръстовището на бул. “Шипченски проход“ и ул. “Иван Димитров – Куклата“ до бул. “Искърско шосе“ и ул. “Димитър Пешев“. Преминавайки през общо 8 светофарно регулирани кръстовища трамваите..

публикувано на 03.12.20 в 15:53

3 декември - Ден на хората с увреждания

На 3 декември се отбелязва Международният ден на хората с увреждания, обявен с решение на Общото събрание на ООН през 1992 г. Неговата цел е постоянно да се предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпа до общата архитектурна среда..

публикувано на 03.12.20 в 08:50

СЗО: Ваксините няма да ограничат бързо новите заразявания

Световната здравна организация предупреди, че през следващите три до шест месеца в световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да се предотврати ново нарастване броя на случаите. „Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме..

публикувано на 03.12.20 в 08:35

624 нови заразени с коронавирус в София

3 138 са новите случаи от направени 8478 PCR теста, което е 37% по данни на Единния информационен портал. Най-много са случаите в София – 624, в Пловдив са 337, във Варна – 266. Броят на активните случаи е 92 360, от които хоспитализирани са 6 635 души,..

публикувано на 03.12.20 в 08:15

Идва затопляне с вятър от юг-югоизток

Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток, ще бъде слаб, и с него ще започне да се пренася по-топъл въздух. В Дунавската равнина ще продължи да духа слаб източен вятър. Облачността над много райони временно ще намалее до слънчево време, като облачно и мъгливо..

публикувано на 03.12.20 в 08:05

Два дни безплатни буферни паркинги към метростанциите

Във връзка с повишените нива на фини прахови частици (ФПЧ 10) и неблагоприятни метеорологични условия, на 3 и 4 декември т. г. паркирането в буферните паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно, съобщават от Столичната община...

публикувано на 02.12.20 в 18:16