Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Вадим онлайн разрешение за строеж в София, извежда в заглавие МОНИТОР. Новата услуга предстои да бъде пусната от Столичната община, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Общината работи за увеличаване на дигиталните услуги с цел да се улеснят гражданите, заяви Фандъкова и припомни, че в кметството вече има създаден ресор дигитализация, иновации и икономическо развитие. От АИКБ подкрепиха общината за разработването на Стратегия за дигиализация. Също така изразиха готовност да се включат в новата програма за залесяване на междублокови пространства в кварталите.

Най-търсени са жилищата в София за 60-80 хил. евро, сочи ТРУД. Най-голямо е търсенето на двустайни апартаменти в София, ново строителство, на цена между 60 хил. и 80 хил. евро, гласи анализ на агенция за недвижими имоти. При тристайните жилища цените са в по-широк диапазон от 90 хил. до 150 хил. евро. Едностайните и многостайните жилища имат по-малък дял от общи брой на сключените сделки. Характерно за пазара е, че се удължава срокът за сключване на сделка, тъй като купувачите са станали по-взискателни и има голям избор на предлагани апартаменти. За завършени тристайни жилища реални сделки най-често се сключват на цени около 130-145 хил. евро. Повечето запитвания в агенцията за недвижими имоти са за покупка на жилища за собствено ползване. Но голям е и делът на сделките с цел инвестиция. Все по-често има запитвания от българи, живеещи в чужбина, които проявяват интерес за закупуване на жилище в България.

Язовири пълни, няма тръби до Перник, пише ТРУД. Два язовира могат да осигурят водоподаване за индустрията в Перник, но няма изградена инфраструктура. Язовир “Пчелина” е пълен и “Стомана” Перник може да получава вода от него, но за целта трябва да се ремонтира каналът, обясни изпълнителният директор на Напоителни системи Снежина Динева. Причината е, че мрежата е корозирала, защото не се ползва от 2003 година. Другият водоизточник, който предприятието може да ползва, е язовир “Бушляк”, обясни директорът на Напоителни системи. 80% от обема на язовира е запълнен. От него могат да бъдат подадени 700-800 куб. метра вода, обясни Динева.

Пикът на коронавируса - след 10 дни, децата по-трудно се заразяват, лекарства за СПИН, четем в МОНИТОР. Пикът на разпространението на новия коронавирус в Китай ще настъпи след 10-14 дни, прогнозира ръководителят на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР Чжун Наншан. Той изтъкна, че на сегашния етап разпространението на коронавируса се намира все още в стадий на растеж. Според прогнозата на китайските специалисти епидемията ще достигне общонационално ниво, но ще остане локална.

Все повече анулирани екскурзии заради коронавируса, коментира 24 ЧАСА. Общо в 24 държави по света са регистрирани случаи на коронавируса. Най-много са в Япония - 20, следвана от Тайланд с 19 и Сингапур - с 18. В Европа - най-много са болните в Германия - 10, шестима във Франция и по двама в Италия и Великобритания. В България короновирусът не подмина и туристическия бранш. Заради разпространението му и препоръката да не се пътува до тази дестинация наши сънародници се отказват от екскурзиите си до Китай и региона. „В момента има анулирани пътувания, които са до края на февруари месец. За след февруари нямаме откази за момента. Никой не може да каже засега за какъв период от време не трябва да се пътува”, обясни Любомир Николов, служител в туристическа фирма.

Спират за 6 месеца влаковете по подбалканската жп линия, информира СЕГА, като цитира БНР. Заради основен ремонт на най-дългия жп тунел в България - "Козница", за шест месеца изцяло ще бъде спряно движението на влакове в този участък, съобщава Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). В периода март-септември пътниците на БДЖ ще бъдат извозвани с автобуси през района на ремонтните дейности. НКЖИ ще започне в началото на март строителните работи по модернизацията на тунела, на стойност 24 млн. лева. Срокът за приключване на дейностите е 180 дни

Руският комплекс "Камчия" е със запорирано имущество, съобщава СЕГА, като се позовава на "Дневник". В момента курортът е пуст, работи единствено училище. Всички имоти и банкови сметки на дружеството "СОК Камчия" са запорирани заради дългове към община Аврен и три частни компании. На кметството са дължими 500 000 лв. за данък сгради и такса смет, плюс още 85 000 лв. за минералната вода. Според кмета на Аврен Емануил Манолов задълженията ще нараснат с още 1.285 млн. лв. от неплатени данък сгради и такса смет през първото тримесечие тази година. "Камчия" е собственост на правителството на Москва. През декември руският външен министър Сергей Лавров съобщи пред сенатори, че се обмисля схема, чрез която курорта да премине към федералните власти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59